Rešen zaradi objema svojega bratca dvojčka

Vir: Shutterstock

Ko je 28-letna Hannah Zimunya leta 2018 pričakovala dvojčka, se ji je v 25. tednu nosečnosti nenadoma pričel prezgodnji porod. Kljub najboljšim prizadevanjem zdravnikov, da bi porod zaustavili, sta se ji čez dva dni rodila fantka Dylan in Deiniol. Prvi je tehtal 900 gramov, drugi pa komaj 700 gramov.

Dvojčka sta nekaj časa okrevala na bolnišničnem oddelku za novorojenčke v Boltonu, ko pa se je Dylanu stanje izboljšalo, so ga premestili v približno 100 km oddaljeno bolnišnico v mestu Wrexham. Deiniol je ostal v Boltonu – še vedno v inkubatorju, priklopljen na 100% kisik (na ventilator, ki je dihal namesto njegovih pljuč) in ni kazal znakov izboljšanja.

Po objemu bratca veliko izboljšanje stanja

Po pričevanju mame je bil to njun prvi kožni stik odkar sta bila ločena po porodu.

Po več kot treh mesecih zdravljenja je bilo medicinsko osebje zaskrbljeno, da se Deiniolovo stanje usodno slabša. Družini so povedali, da mu ne morejo več pomagati in da je čas, da se od njega poslovijo. Starša sta k Deiniolu prišla skupaj z malim Dylanom in ga položila poleg njegovega šibkejšega bratca.

Dojenčka sta skupaj v inkubatorju preživela le pet minut, ko je Dylan svojo ročico položil čez Deiniolovo ramo (po pričevanju mame je bil to njun prvi kožni stik odkar sta bila ločena po porodu). Le nekaj ur zatem se je Deiniolovo stanje stabiliziralo, njegova potreba po kisiku pa se je zmanjšala.

Mama Hannah je ob tem povedala: “Šele ko sem pozneje tistega večera poklicala in vprašala, kako je Deiniol, so mi povedali, da se je njegova podpora s kisikom prepolovila.« Dodala je tudi, da tega ni pričakovala ne ona, ne medicinske sestre ali zdravniki.

Ob ponovnem poslabšanju so vedeli, kaj storiti

Naslednji dan se je Deiniolova raven kisika (podpore) vrnila na 100 % in spet je kazal znake poslabšanja, zato so medicinske sestre predlagale, da pripeljejo njegovega bratca Dylana ponovno k njemu.

“V dveh dneh so Deiniola popolnoma odstranili z ventilatorja. To je bil zares čudež. Z objemom mu je rešil življenje. Bilo je sijajno gledati in vsem nam je pokazal, da se nikoli ne bi smela ločiti”, je pripovedovala presrečna mama.

Dylan je ostal v Boltonu z Deiniolom še dva meseca, preden so ga januarja 2019 z bolnišnice odpustili domov. Deiniol se je v domačo oskrbo vrnil tri mesece za svojim bratcem.

Fantka sta svoj prvi rojstni dan praznovala skupaj z bratom TJ-jem (8) in sestrama Lily (6) in Thandi (3).

Zgodba o Dylanu in Deiniolu ter o njunem čudežnem objemu pa ni prva, ki jo je zaznal medijski svet. Leta 1995 sta se v zvezni državi Massachusetts rodili dvojčici, ki sta na svet privekali 3 mesece prezgodaj. Po treh tednih v inkubatorju so se pri eni od deklic pojavile težave z dihanjem, srčni utrip in kisik sta ji strmo padala in postajala je vse bolj modra. Medicinska sestra, ki je skrbela za nedonošenčki, je dobila idejo, da bi močnejšo dvojčico dala v inkubator k sestrici, ki se bori za življenje. Krepkejša sestrica je manjšo objela, po tem dotiku pa sta se deklici stanje in dihanje uravnali. To izjemno podobo dojenčic v objemu je v objektiv dobil fotograf, ki je je ravno takrat mudil v bolnišnici. Slika je v hipu zaokrožila po svetu in vsem prenesla sporočilo o zdravilni moči objema.

 

O moči telesnega stika si lahko preberete tudi v primeru mame, ki je svojega “mrtvega” nedonošenčka imela na prsih in ga priklicala nazaj v življenje. Ameriška zdravnica Dr. Lisa Eiland je ob tem dejala, da za to obstaja tudi precej dobra znanstvena osnova: »Pomembna je bila materina toplota in stimulacija, ki jo je otrok dobil ob poslušanju materinega srčnega utripa.« Gre za metodo pestovanja nedonošenega otroka, ki se greje tik ob telesu matere ali očeta. Metoda se je razvila v revnih državah, kjer so zaradi pomanjkanja inkubatorjev odkrili velik pomen takšnega negovanja nedonošenih otrok.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja