Pustni kostum v zadnjem tednu

Foto: CanvaFoto: Canva

Pustna sobota je skoraj tu. Če imate otroke, ki bodo v letu ali dveh postali šolarji ali že obiskujejo šolo, imate pustne kostume zanje po vsej verjetnosti že pripravljene. Če pa ste med tistimi, ki ste s končno odločitvijo čakali do tega tedna, brez skrbi in panike. V nadaljevanju imamo za vas nekaj idej za doma izdelane pustne kostume, ki jih lahko z nekaj truda izdelate tudi do pustne sobote. Sicer pa si ideje prihranite za naslednje leto. 

Unikatni, ročno narejeni pustni kostumi

Izdelava pustnih kostumov je lahko precej enostavna, če le ne kompliciramo preveč. Sama sem pred nekaj leti, ko sta bila sin in njegova prijateljica v vrtcu oba oblečena v enak pustni kostum levčka, sklenila, da bom stvari vzela v svoje roke. Dobesedno.

Da se razumemo: nič nimam proti in prav nič ni narobe s tem, če so otroci enako našemljeni, saj so prikupni v enakih ali različnih kostumih. Le meni se je zdel to zanimiv izziv, da svojim otrokom vsako leto sama izdelam pustne kostume. Jaz pri tem izpopolnjujem svoje ročne spretnosti, otrokom pa je (vsaj zaenkrat) še zabavno, da skupaj tuhtamo, v katero živalico ali lik se bodo letos našemili.

Tako smo v preteklih letih v vrtec že poslali lisico, zebro, sovo in pingvina. 

“Vzame preveč časa in še dražje je, kot če kupim že izdelan kostum”

Drži, da boste vložili več časa, kot če bi kostum kupili prek spleta ali v bližnji trgovini. Ni pa nujno, da boste za material porabili več denarja. 

Ko sem pri izdelavi prvega kostuma preverjala cene blaga, sem se tudi jaz vprašala po smiselnosti svojega početja. Potem pa sem na enem od blogov videla, da so kostum izdelali iz flis odej. Po nekajminutnem brskanju po spletnih trgovinah prodajalcev pohištva in opreme za dom sem hitro ugotovila, da lahko kupim odeje (= material za kostum) že za nekaj evrov. In odločitev je padla.

Od takrat naprej kostume šivam iz preprostih flis odej. Ne le da je cena “blaga” ugodna, tudi kostumi so mehki, topli in udobni, pa še zarobiti jih ni treba, ker se flis ne cefra. 

Kako doma izdelati pustni kostum?

Nekateri za izdelavo pustnih kostumov uporabijo lepilo za tekstil ali pištolo za vroče lepljenje. Meni je ljubše šivanje, zato zaenkrat vztrajam pri tem. Začela sem z ročnim šivanjem, pozneje pa sem presedlala na zelo enostaven šivalni stroj, ker sicer ne šivam prav pogosto. 

Tako so spodnje ideje za pustne kostume primerne tudi za tiste, ki šivalnega stroja nimate. Vam bo pa seveda izdelava vzela nekoliko več časa. 

Ker nisem izurjena šivilja, vam zelo strokovnih napotkov ne morem dati. Navodila za izdelavo kostumov sem iskala po različnih DIY (naredi sam) spletnih straneh. Sem pa prišla do zaključka, da je izhodišče za veliko kostumov živali lahko enako in kroj precej enostaven. Razlikuje se le barva blaga in pa dodatki, ki sodijo k posamezni živalici. Zato sedaj za večino kostumov v osnovi sledim spodnjim korakom, ki pa jih po potrebi prilagodim, če to zahteva sam kostum. Morda vam bodo v pomoč.

ZGORNJI DEL

 1. Vzamem majico otroka, za katerega šivam kostum.
 2. Položim jo na blago in obrišem. Črto od roba majice zamaknem za 1-1,5 cm, da mi ostane dovolj blaga za šivanje. Tako imam “ukrojen” sprednji kos zgornjega dela.
 3. Drugo točko še enkrat ponovim, da dobim še hrbtni kos zgornjega dela.
 4. Izrežem blago po črtah, ki sem jih narisala.
 5. Sešijem oba izrezana kosa. 
 6. Izrežem ali pripravim dodatke oz. okraske, kot so trebušček, lise ipd., ter jih našijem na zgornji del kostuma.

SPODNJI DEL

 1. Vzamem hlače otroka, za katerega šivam kostum.
 2. Položim jih na blago in obrišem. Črto od roba hlač zamaknem za 1-1,5 cm, da mi ostane dovolj blaga za šivanje. Pri pasu pustim še malenkost več blaga, pri tem upoštevam širino elastike, ki jo bom uporabila za pas hlač. Tako imam “ukrojen” sprednji kos spodnjega dela.
 3. Drugo točko še enkrat ponovim, da dobim še drugi kos spodnjega dela.
 4. Izrežem blago po črtah, ki sem jih narisala.
 5. Sešijem oba izrezana kosa. Zgornji rob hlač zaviham navznoter. Širino robu prilagodim širini izbrane elastike. Preden rob zašijem povsem do konca, vstavim še elastiko. Pri tem si pomagam s sponko. Ko elastiko vstavim, jo zavežem/zašijem, nato pa zaključim s šivanjem zgornjega robu hlač (pas hlač). 
 6. Izrežem ali pripravim dodatke oz. okraske, kot so rep, lise ipd., ter jih našijem na spodnji del kostuma.

KAPA

 1. Vzamem kapo otroka, za katerega šivam kostum.
 2. Položim jo na blago in obrišem. Črto od roba kape zamaknem za 1-1,5 cm, da mi ostane dovolj blaga za šivanje. Tako imam “ukrojen” sprednji kos kape.
 3. Drugo točko še enkrat ponovim, da dobim še drugi kos kape.
 4. Izrežem blago po črtah, ki sem jih narisala.
 5. Izrežem ali pripravim dodatke oz. okraske, kot so ušesa, griva, lise ipd., ter jih našijem na kapo.
 6. Sešijem oba izrezana kosa kape. Če je treba med njiju prišiti ušesa (in grivo), upoštevam tudi to. 

Zdaj pa le pustite domišljiji in ustvarjalnosti prosto pot!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja