Ideje za pust v katoliškem slogu

Pust velja za praznik s poganskimi koreninami. A po svetu obstajajo gibanja, zaradi katerih lahko ob pustu spregovorimo tudi o svoji veri.

Začelo se je v ZDA, kjer maškarada ni v navadi za pusta, ampak za noč čarovnic (Halloween). Starši so razmišljali, kako temačnemu poganskemu prazniku dati novo vsebino. Prezreti ga je težko, saj je prisoten v vseh porah ameriške (in vse bolj tudi naše) družbe. Lahko pa mu damo novo vsebino. Otroke so spodbudili, da naj se namesto v kostume čarovnic, pošasti in vampirjev preoblečejo v svetnika, ki jim je pri srcu. Navsezadnje je po noči čarovnic dan vseh svetih torej idealna priložnost, da se svetnikov spomnimo na konkreten način.

»Svetniška maškarada«

Ideja se je hitro razširila po svetu in se iz noči čarovnic preselila tudi na pustni čas. V nekaterih katoliških šolah imajo prav poseben »svetniški dan« (včasih na predvečer vseh svetih, torej na »Halloween«, včasih 1. novembra, ponekod tudi na kakšen drug dan).

Otroci na »All Saints Carnival« (karneval vseh svetih) v šolo pridejo oblečeni v različne svetnike, ki jih nato s pesmijo, igrico ali na drug način predstavijo sošolcem. Dan vseh svetnikov s kostumi praznujejo tudi v številnih ameriških župnijah, kjer za otroke pripravijo posebno tematsko zabavo.

Ko pust postane priložnost za pogovor o veri

A v svetnike se ne preoblačijo le otroci. V ZDA obstaja pobuda »Preobleci se v svojega krstnega zavetnika«. Sodelujejo tudi odrasli, ki svetu ponosno pokažejo, kdo je njihov svetnik. Takšna preobleka ni le izvirna, ampak daje v sproščenem pustnem vzdušju priložnost za pogovor, do katerega drugače ne bi prišlo.

Saj si predstavljate: Če se na maškaradi pojavite preoblečeni v sv. Boštjana ali sv. Terezijo Avilsko, boste deležni vprašanj, koga predstavljate. Tisti, ki v pobudi sodelujejo že vrsto let, pravijo, da gre za pravo malo evangelizacijo, saj pogosto pride do globokih pogovorov o veri med ljudmi, ki se komaj poznajo. Pri tem je seveda pomembno, da svetnika predstavljate na dostojen način. Družba opitih prijateljev ali napol razgaljenih dam ni najboljša izbira. Tudi tistih pustnih festivalov in zabav, ki slovijo po vulgarnih šalah, se je bolje izogibati, če nočete, da se svetniški kostum spremeni v karikaturo.

Odlična priložnost, da otroci spoznajo svetnike

Otroci, ki sami izberejo, katerega svetnika bi radi predstavljati, in nato sodelujejo pri pripravi kostuma, se z njim srečajo na zelo oseben način. Svetnik ni le cerkvena slika ali stara zgodba, ampak resnična oseba, ki živi v nebesih in se pusta veseli skupaj z nami. Znana je zgodba o sv. Tereziji Deteta Jezusa, ki je v samostanu igrala naslovno vlogo v igri o sv. Ivani Orleanski. Torej svetnica, preoblečena v svetnico!

Priložnosti za preoblačenje v svetnike ali uprizoritev iz svetniškega življenja nimamo le za pusta. Morda lahko preprost kostum izdelamo za otrokov god ali kakšen drug družinski praznik. Poudarek ni na maškaradi, ki je le sredstvo za spoznavanje svetnika. Otroku lahko kostum pomaga približati svetnikovo življenje, njegove atribute in lastnosti, ki si jih želimo posnemati. Hkrati pa se otrok svetniku čuti bližje in se zave, da se lahko nanj vedno obrne.

Nekaj idej za svetniške kostume

Če še nimate ideje za prihajajoče pustne dni, lahko pobrskate med izvirnimi svetniškimi preoblekami. (Če iščete idejo, jih boste cel kup našli na Pinterestu.) Nekateri kostumi so zelo enostavni, saj se pripomočke zanje najde v vsakem domu. Nekaterim kostumom pa lahko damo nov pomen: vitez postane sv. Jurij, kraljica sv. Helena. Če otrokom zraven povemo še »junaško zgodbo« o izbranem svetniku (priporočamo tole), si bodo svoj kostum zapomnili za vse življenje.

Nekaj idej, med katerimi svetniki lahko izbirate:

 • družinski krstni zavetniki,
 • »novejši« svetniki: sv. Mati Terezija, bl. Pier Giorgio Frassati (kot smučar), pater Pij (s stigmami), sv. Gianna Beretta Molla (zdravnica), fatimski pastirčki,
 • Marija, Božja Mati (z modrim ogrinjalom in dojenčkom),
 • angeli in nadangeli: sv. Mihael (z mečem in sulico), sv. Gabrijel (s šopkom lilij), sv. Rafael (s popotno palico ali ribo – simbolom zdravja),
 • sv. Dominik Savio (v ministrantski obleki),
 • vitezi: sv. Jurij, sv. Ivana Orleanska,
 • kraljice: sv. Uršula (s puščico, palmo in krono), sv. Helena (cesarica),
 • sv. Jožef Delavec (s tesarskim orodjem), sv. Peter (s ključi od nebeških vrat), sv. Frančišek Asiški (z živalskim spremstvom), sv. Janez Krstnik (v krznu in sandalih), sv. Cecilija (z violino ali citrami) …
 • božji služabnik Friderik Baraga (misijonar med Indijanci)
 • in številni drugi.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Pust je dan norcev. Po mojem mnenju je popolnoma neprimerno, da se otroci šemijo v svetnike! To mi ne gre skupaj. Spomnim se pred leti, kakšna afera je bila v Ajdovščini, ko se je nekdo omaškaral v papeža. S takimi stvarmi se naj ne bi delali norca.
  Prav tako ne odobravam tega, da se nekdo ošemi v duhovnika, v redovnico, pa tudi ne v druge poklice npr. zdravnike, medicinske sestre…
  Grozno se mi zdi tudi, da se za pust nekdo našemi v Maksimiljana Kolbeja, ki je umrl mučeniške smrti in daroval svoje življenje zato, da je preživel nek drugi zapornik.
  Glava Janeza Krstnika na pladnju – popolnoma neokusno in nič smešno.
  Vse, kar se začne v Ameriki – ni rečeno, da je pametno in primerno. A moramo prevzeti prav vse neumnosti, ki pridejo iz Amerike? Tudi noč čarovnic smo uvozili od tam.
  Mislim, da povsod primanjkuje zdrave kmečke pameti.

 2. Samo barcaffe,odlično,s tem so brcnili zelo mimo.
  Ker ko bo naslednjič nekdo oponašal kakšnega duhovnika,redovnice,se mogoče ponorceval (da se razume,ne zalil,ampak bolj s humorjem nekaj povedal o cerkvi), bodo pa vsi v luftu,se zgražali,kaj si norca delajo iz cerkve,papeža,redovnic,itd..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja