Pujsa Pepa po novem lezbijka?

Thumbnail

Pojavili so se prvi predlogi, da bi tudi otroške risanke morale imeti istospolno usmerjene junake. Le še vprašanja časa je, kdaj se bo to tudi uresničilo.

Po uspehu irskega referenduma in nedavni sodbi ameriškega vrhovnega sodišča, ko sta tako ljudstvo kot najvišja sodna oblast uzakonila poroke istospolnih parov, se simbolni vpliv teh dveh pomembnih političnih zmag v vse večjih valovih preliva tudi preko državnih meja Irske in ZDA.

Med prvimi so se izkazale tudi raznorazne multinacionalke. V svojih odzivih so prav tekmovale, katera se bo prej tako ali drugače obarvala v mavrične barve in čim bolj izvirno sporočila svoje izraze podpore.

Če je bil pred tem kdo še v dvomih, je sedaj že povsem jasno, da je odnos do porok istospolnih postal v zahodnih demokracijah tisto ključno merilo, ki ne odraža le kulturne, natančneje rečeno ideološke, opredelitve navadnega državljana, ampak je predvsem tudi merilo uresničitve posamičnih gospodarskih interesov in preživetja političnih akterjev.

Kje se bodo vplivi aktivistov teorije spola ustavili, če sploh kje, je težko napovedovati. Kot kaže primer z britanskega Otoka, bodo po institutu poroke prvi na udaru prav otroci.

Risanke kot sredstvo homoseksualne vzgoje

Otroški televizijski program, npr. risanka Pujsa Pepa, potrebuje več homoseksualnih igranih likov, je izjavil Norman Lamb, poslanec liberalnih demokratov v britanskem parlamentu. Po njegovem mnenju ne gre za pretirano zahtevo.

Norman Lamb ni kdorkoli. Potem ko so na letošnjih majskih volitvah liberalni demokrati v Veliki Britaniji doživeli popoln polom in so od 57 ohranili le 8 poslanskih sedežev v 650-članskem parlamentu, predsednik stranke Nick Clegg pa je po objavi rezultatov volitev odstopil, je Lamb – donedavni minister za zdravje – napovedal, da se bo potegoval za prihodnjega vodjo stranke.

Lamb, ki tako utegne postati predsednik četrte največje stranke v Britaniji, je v intervjuju izjavil, da bi morali otroški TV-programi prikazovati ljubeče odnose med istospolnimi pari. Na ta način bi tudi otroci spoznali, da je sprejemljivo biti homoseksualec.

Poslanec je povsem direktno povedal, da mora britanska družba tak pristop okrepiti, ne pa ga zanikati. V nasprotnem primeru na mladostnike, ki skušajo šele razrešiti svojo spolno identiteto, izvajamo pritisk, česar pa ne smemo biti pripravljeni tolerirati, je še dodal.

Teorija, ki v praksi ne pozna meja

Intervju, ki je bil sprva objavljen na enem izmed LGBT novičarskih portalov, je doživel precej odmeva. Komentarji ogorčenih staršev in drugih bralcev na spletnih omrežjih gredo predvsem v smer, kaj ima otroška risanka, kjer so glavni liki tako ali tako tudi sami v predšolskih otroških letih, sploh opraviti s spolnostjo: od kdaj se pa risanke ukvarjajo s spolnostjo?

V intervjuju Lamb med drugim zagovarja tudi predlog, da se lahko uporabi vsa potrebna sredstva – zlasti dostop do javnih dobrin in storitev (pomislimo samo na financiranje raznih pobud in programov) – da se zagotovi uveljavitev novih vzgojnih načel, tudi ko gre npr. za področje zasebnega šolstva.

V tem kontekstu izjave parlamentarca niso več naključne. Kot eden vodilnih britanskih politikov se zelo dobro zaveda, kako zelo vprašanje pravic istospolnih dominira na vsej zahodnoevropski kulturni, gospodarski in politični sceni. Irski referendum in ameriška sodba sta tem načrtom sedaj podelila tudi legitimiteto in legalnost.

 

P. s.: Proti homoseksualizaciji Pujse Pepe in drugih otroških risank se je začela tudi mednarodna spletna peticija. Dostopna je tukaj.

Vir: dailymail.co.uk