Previdno z uporabo Aspirina pri otrocih

Thumbnail

Reyev sindrom je med ljudmi dokaj neznana bolezen, čeprav je njen potek pogosto nevaren in se lahko konča tragično.

Mediji v zvezi s to boleznijo pogosto poročajo le o primerih, ki se končajo smrtno, kar smo lahko pred časom spremljali tudi v slovenskem prostoru.

Sindrom se pogosto omenja v zvezi s previdno uporabo Aspirina pri majhnih otrocih in mladostnikih ali celo s prepovedjo uporabe. Vemo, da je uporaba Aspirina zaradi svojih obsežnih učinkov delovanja zelo razširjena med bolniki, vendar strokovnjaki svetujejo posebno previdnost pri uporabi zdravila pri otrocih, saj naj bi njegova uporaba lahko povzročila nastanek Reyevega sindroma.

Kaj je Reyev sindrom?

Reyev sindrom je redka in v nekaterih primerih huda bolezen, pri kateri so prizadeta jetra in možgani. Najpogosteje zbolijo otroci in mladostniki, običajno med 4. in 14. letom.

Reyev sindrom se navadno razvije 1 do 2 tedna po predhodni virusni okužbi.Vzrok za nastanek Reyevega sindroma kljub intenzivnim raziskavam na tem področju zaenkrat še ni znan. Nekateri avtorji ga povezujejo z uporabo aspirina za zniževanje visoke temperature pri otrocih, ki prebolevajo virusno okužbo (še posebno pri prebolevanju noric, gripe, ipd.).

Jasna povezava med uživanjem aspirina in razvojem bolezni znanstveno ni dokazana. Je pa znano, da se je število novih primerov zmanjšalo po uvedbi priporočil, ki odsvetujejo uporabo aspirina pri otrocih z vročinskim stanjem, ki prebolevajo virusno okužbo. Nekateri raziskovalci menijo, da so k razvoju bolezni bolj nagnjeni otroci, ki imajo prirojene motnje metabolizma, vendar za to povezavo zaenkrat še ni dovolj dokazov.            

Kakšne težave imajo pacienti?

Pacienti z Reyevim sindromom običajno predhodno zbolijo za virusno okužbo (običajno okužba zgornjih dihal, gripa ali norice). Reyev sindrom se navadno razvije 1 do 2 tedna po predhodni virusni okužbi. Primarni simptomi Reyevega sindroma so nekontrolirano bruhanje in motnje zavesti (zaspanost, razdražljivost, nezavest, krči, koma). Povišana telesna temperatura običajno ni prisotna. Navedeni simptomi so posledica povišanega znotrajlobanjskega pritiska in otekanja možganov.

Zdravljenje bolnikov z Reyevim sindromom

Na žalost zaenkrat še ni znanega učinkovitega vzročnega zdravljenja Reyevega sindroma. Zdravljenje je simptomatsko in vključuje popravo nastalih metabolnih motenj.

Primarni simptomi Reyevega sindroma: nekontrolirano bruhanje, motnje zavesti, zaspanost, razdražljivost, nezavest, krči … Paciente z Reyevim sindromom premeščamo v enoto intenzivne terapije, kjer se spremlja njihovo nevrološko in metabolno klinično stanje. Primarni cilj je zmanjšanje intralobanjskega pritiska z uporabo antiedematozne terapije, zagotavljanje primerne hidracije, poprava elektrolitskih motenj, kontrola stanja prehranjenosti in spremljaje srčno-pljučne funkcije.

Težko je predvideti, kateri pacienti bodo razvili postopno slabšanje kliničnega stanja in pri katerih bo prišlo do spontanega izboljšanja. Nekateri raziskovalci, ki so raziskovali Reyev sindrom, priporočajo zniževanje vrednosti serumskega amoniaka, ki je znan povzročitelj možganskega otekanja. Pri nekaterih primerih napredujoče in na terapijo odporne bolezni pa priporočajo uporabo hemodialize, ki odstranjuje toksine, ki lahko povročajo otekanje možganov.

Potek bolezni in možne posledice

Bolezen pri različnih otrocih poteka zelo različno. Nekateri otroci razvijejo blago obliko, pri kateri pride do spontanega popolnega izboljšanja stanja. Pri drugih otrocih lahko po preboleli bolezni ostane trajna okvara možganov. V nekaterih primerih pa bolezen poteka s hudo klinično sliko in v končni fazi povzroči komo in smrt.

V splošnem je znano, da imajo pacienti, ki so diagnosticirani in zdravljeni prej, boljše možnosti za ozdravitev. Nekatere študije pa slabši izid zdravljenja napovedujejo otrokom, ki imajo v krvi višjo vrednost amoniaka.

Vzrok bolezni. Je možna preventiva?

Zaradi preventive se odsvetuje uporaba aspirina za zniževanje telesne temperature pri otrocih in mladostnikih.Številni avtorji so z različnimi raziskavami skušali odkriti točni vzrok bolezni, a ga zaenkrat še ne poznamo. Znana je morebitna povezava med uporabo aspirina in drugih zdravil, ki vsebujejo salicilate, pri otrocih, ki prebolevajo virusno okužbo, in razvojem Reyevega sindroma.

Zaradi slednjega dejstva se odsvetuje uporaba aspirina in katerega koli drugega zdravila, ki vsebuje salicilate, za zniževanje telesne temperature pri otrocih in mladostnikih, še posebno pa pri tistih, ki prebolevajo virusno okužbo (predvsem norice in gripo).

Nasvet staršem, ki pri svojem otroku posumijo na pojav Reyevega sindroma

Če je pri otroku prisotno bruhanje, spremenjeno vedenje ali pretirana zaspanost, predvsem po predhodni virusni okužbi, kot je na primer gripa ali prehlad, naj se starši posvetujejo s svojim izbranim pediatrom ali dežurnim zdravnikom.

Seveda bodo številni otroci, ki prebolevajo virusno okužbo, imeli nekatere od simptomov, ki so značilni tudi za Reyev sindrom, pa te bolezni ne bodo razvili. Toda dobro je biti previden, saj je zgodnja diagnoza bolezni ključna za boljši izid zdravljenja.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja