Presenetljivi razlogi, zakaj v ZDA vse več žensk umre med porodom in po njem

Foto: Shutterstock

Smrtnost ameriških žensk med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju se je v zadnjih dvajsetih letih podvojila, kar je v razvitem svetu fenomen. Ameriška mama je danes izpostavljena 50 % večjemu tveganju, da bo umrla pred ali po porodu, kot je bila njena mama. Strokovnjaki za poslabšanje stanja krivijo več faktorjev, tudi tiste, na katere pogosto pozabimo.

Medtem ko se smrtnost mater po vsem svetu znižuje, je v ZDA ravno obratno, piše The Harvard Gazette. V nosečnosti, med in po porodu v ZDA letno umre od 700 do 800 žensk, pri čemer bi se dalo 60 % smrti preprečiti. Najbolj ogrožene so afroameriške ženske, ki so ne glede na izobrazbo in prihodke tri- do štirikrat bolj ogrožene od svojih belih sodržavljank. Najpogostejši vzroki za smrt so hipertenzija, poporodne krvavitve, krvni strdki in druge srčno-žilne bolezni.

Pomen lepe porodne izkušnje in plačanega porodniškega dopusta

Strokovnjaki poleg očitnih vzrokov, kot so slabši dostop in nižja kvaliteta zdravstvenih storitev ter neprimeren odnos do Afroameričank, izpostavljajo nekaj pomembnih faktorjev, na katere stroka rada pozabi. Zanimivo je, da med njimi ni poroda doma, saj praktično vse ogrožene ženske rodijo v zdravstvenih ustanovah. Namesto tega je eden od vzrokov skokovit porast prekomerne telesne teže.

Nosečnost in porod sta za telo ena največjih obremenitev v življenju, ki jih ne bi smeli jemati mimogrede. Rojstvo otroka nikoli ne bi smelo biti razlog za smrt matere.Med pomembnimi faktorji, ki jih izpostavljajo raziskovalci, sta tudi spoštljiv odnos do žensk in lepa porodna izkušnja. Ana Langer, direktorica iniciative Women and Health, pravi: »Zdravstvena oskrba je ključna. A izrednega pomena je tudi, na kakšen način ženska doživi porod. Če ženska nima lepe izkušnje, ne bo zaupala zdravstvenemu sistemu in se v primeru težav morda ne bo vrnila.«

Poleg lepe izkušnje nosečnosti in poroda strokovnjaki opozarjajo na stres in preveliko psihofizično obremenjenost žensk, ki se morajo nekaj tednov po porodu vrniti v službo. V ZDA ženske nimajo plačanega porodniškega dopusta, kar pomeni, da se številne vrnejo na delo, še preden si telo opomore. Hkrati so izpostavljene neprespanosti, ločitvenemu stresu in veliki fizični obremenjenosti. Najbolj so ogrožene ženske iz socialno šibkejših okolij, ki so prisiljene hkrati služiti za preživetje in skrbeti za otroka.

»Še pred eno ali dvema generacijama so ženske po porodu za daljše obdobje ostale doma. Za preživetje družine je poskrbel moški,« pravi dr. Neel Shah s Harvard Medical School. »Danes za številne matere to ni mogoče. A nosečnost in porod sta za telo ena največjih obremenitev v življenju, ki jih ne bi smeli jemati mimogrede. Rojstvo otroka nikoli ne bi smelo biti razlog za smrt matere.«

Viri: news.harvard.edu, wbur.org

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja