Preprosti in konkretni novoletni sklepi za družine

Thumbnail

Zakaj si ne bi novoletnih sklepov zadali kot družina? Morda bo načrtovanje bolj zahtevno, a že samo po sebi dragoceno, vztrajanje pri zastavljenem pa ob podpori drug drugega lažje.

V dneh okrog novega leta povsod najdemo kup spodbud k najraznovrstnejšim novoletnim sklepom. Od odločitev za hujšanje, odpoved nezdravim navadam, več gibanja, več branja, manj zapravljanja, manj socialnih omrežij, redna molitev … Večinoma gre za osebne sklepe – kar je po eni strani razumljivo, saj se samo vsak sam lahko odloči, da se bo nečemu zavezal.

Kje smo in kam želimo?

Zelo koristni pa so lahko tudi novoletni sklepi, ki jih naredimo skupajmidva kot zakonca ali mi kot družina, da bi okrepili naše odnose. To pa je lahko tudi enkratna priložnost, da sploh premislimo, kje smo in kam želimo. Že samo načrtovanje je lahko zanimiva življenjska lekcija za otroke.

Morda lahko premislek o tem dodamo blagoslovu doma na sveti večer. Ali pa ležerno popoldne 1. januarja izkoristimo tudi za takšno družinsko refleksijo in načrtovanje.  

Skupno zasledovanje ciljev pa ima veliko prednost tudi v tem, da smo si pri tem v oporo in spodbudo. Če eden obupa, ga naprej potegne(jo) drugi.

Pazite le na to, da bodo vaši cilji preprosti, uresničljivi, zelo konkretni in preverljivi (jasno določite tudi to, kako in kdaj boste preverjali napredek).

Kot primere vam ponujamo nekaj možnih novoletnih sklepov za družine. Seveda pa mora vsaka družina najti, izoblikovati in zaživeti svoje!

Manj zaslonov in več kakovostnega časa skupaj

Sliši se preprosto in logično, skorajda banalno. Le uresničitev zna biti malce bolj zahtevna … A dejstvo je, da se danes v tem lahko najde večina družin – z zasloni smo (pre)zaposleni vsi, starši in otroci. Žal gre to na škodo našega skupnega časa, pogovorov, izmenjave, druženja, igre, gibanja, sprostitve. In družina lahko kmalu postane le še skupina tehnološko odvisnih zombijev.  

Naredite seznam stvari, s katerimi se lahko zamotite, kadar vas bodo zasloni še posebej mikali.

Če se odločite, da boste v letu 2016 omejili uporabo zaslonov doma, potem tega ne smete dojemati kot nekakšno kazen ali represiven ukrep, ampak se poskusite osredotočiti na to, kaj boste s tem pridobili – veselje ob tem, da enostavno ste skupaj. Naredite seznam stvari, s katerimi se lahko zamotite, kadar vas bodo zasloni še posebej mikali. Morda lahko vsak član družine naredi svoj seznam predlogov.

Konkrektni ukrepi v tej smeri so recimo lahko pravila, kot na primer: pri mizi nima nihče s seboj mobilnega telefona, območja v stanovanju, na katerih je uporaba zaslonov prepovedana, obdobja v dnevu, ko zasloni »počivajo« ipd.

Več igre zunaj

Čeprav vsi vemo, kako pomembno je gibanje na svežem zraku, se včasih tako težko spravimo ven. Ali še težje spravimo ven otroke. A na svežem zraku otroci postajajo bolj trpežni in zdravi, razvijajo svojo ustvarjalnost, zmanjšujejo svojo agresivnost, krepijo svoje duševno zdravje, po tem pa tudi bolje spijo. In študije kažejo, da so odrasli, ki danes najbolj skrbijo za okolje, v otroštvu veliko časa preživeli zunaj.

Premislite, kaj vse radi počnete zunaj, kaj vse je mogoče početi zunaj in česa morda še nikoli niste poskusili, pa bi lahko. Določite nekaj od teh stvari in pri njih vztrajajte. Morda se lahko skupaj (ali vsaj del družine) lotiti nekega športa, morda lahko določite, kolikokrat v letu boste šli skupaj na planinski izlet, plavat, kolesarit. Lahko pa se odločite samo za bolj redne sprehode, obisk gozda, parka ali otroškega igrišča.  

Bolj eko družina

Odločite se, da boste v letu 2016 naredili kak korak naprej na področju skrbi za okolje – skupaj, kot družina. Pojasnite otrokom, zakaj je to tako pomembno tudi zanje in zakaj je tudi na njih velika odgovornost.

Česa bi lahko porabili manj, kaj bi lahko uporabili večkrat, kaj bi lahko uporabili drugače?

Začnite z majhnimi koraki v drobnih vsakodnevnih stvareh, morda z vprašanji: Česa bi lahko porabili manj in kako (od energije, vode, kemikalij, materialov, hrane …)? Kaj bi lahko uporabili večkrat? Kaj bi lahko uporabili drugače, namesto da zavržemo? Kaj »umetnega« lahko zamenjamo za nekaj bolj naravnega ali naravi prijaznega? Kaj lahko naredi vsak od nas posebej, kaj pa so večji projekti, ki jih lahko izpeljemo samo skupaj (ali morda samo starši)?

Zastavite nekaj osnovnih korakov, nato pa bodite vse lepo odprti za nove ideje in načrtno dodajajte nove stvari.

Seznam možnih pustolovščin v domačem okolju

Čeprav priložnosti za vznemirljiva doživetja in počitniške dejavnosti pogosto iščemo bolj nekje tam zunaj, daleč, se lahko mnogo zanimivega (še neodkritega, še nedoživetega) skriva tudi v naši ožji okolici. In morda je prav letos čas, da se lotimo odkrivanja teh zakladov!

Morda lahko družine v svoji okolici, pa tudi starejše ljudi, vprašate, kaj zanimivega oni poznajo, kaj priporočajo in kaj so počeli ljudje nekoč.   

Z uživanjem v lokalnih aktivnostih boste tudi prihranili dragocen čas za vožnjo (in slabosti med njo). Poleg tega boste vedno imeli na zalogi idejo za proste trenutke, ki jih pogosto ne izkoristimo samo zato, ker enostavno nimamo dobre ideje (niti energije, da bi jo poiskali).

Odločitev za redne tedenske sestanke

Družina in njeni člani se neprestano spreminjajo, a tem spremembam v hitrem vsakodnevnem tempu včasih težko sledimo. Včasih lahko zato koga prezremo, ne opazimo njegove stiske, ne vemo, kje potrebuje pomoč, in se ne znamo z njim veseliti. Nerazrešeni konflikti se kopičijo in poglabljajo, vsakodnevne obveznosti pa nam uhajajo … In tako življenje vodi nas, namesto, da bi mi vodili njega.

Da bi se temu lahko zoperstavili, uvedimo v tedensko družinsko rutino 15-minutne sestanke, ko se med seboj srečamo, si poročamo o doživetem in napovemo, kaj nas čaka. Zelo dobro je, če lahko vsak član družine spregovori o tem, kaj je bilo zanj v preteklem tednu slabega in kaj dobrega. Pa tudi, kaj ga skrbi ali česa se veseli v prihajajočem tednu. Pogovorimo se lahko tudi o težavah ali konfliktih, ki so se v družini odprli v tistem tednu in iščemo rešitve. Nato lahko skupaj načrtujemo skupne aktivnosti tedna, ki je pred nami.

Na tedenskem sestanku lahko vsak član družine spregovori o tem, kaj je bilo zanj v preteklem tednu slabega in kaj dobrega. Pa tudi, kaj ga skrbi ali česa se veseli v prihajajočem tednu.

Odločitev za redno družinsko molitev

Lahko je čisto preprosta, lahko jo oblikujete čisto po svoje. A vsekakor je redna družinska molitev čudovita priložnost za srečanje z Bogom in srečanje med seboj. Če morda večerno molitev že imate, lahko razmislite, ali je kaka možnost, da na kratko svoj dan Bogu izročite tudi zjutraj. Ali pa ob kakih drugih priložnostih.

Družinski sklepi morda ne bodo prinesli revolucije v vaše družinsko življenje, lahko pa bodo prinesli vsaj kako novo izkušnjo, vpeljali kako novo dobro navado, olajšali kako stvar in polepšali marsikateri dan novega leta.

Gotovo pa je negovanje odnosov v družini ena najpomembnejših nalog, ki vas čaka v novem letu. Zakaj se je ne bi lotili skrbno in načrtno?

Prirejeno po: Brooke Nally/Familyshare.com

Foto: optimus5.com, stratospherestudio.com, chefcontainer.com, youtube.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja