Predlog družinskega zakonika umaknjen

Thumbnail

Vlada je na današnji seji umaknila predlog spornega Družinskega zakonika. Umik predloga se jetako zgodil tik pred obravnavo na seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Državnega zbora, ki je sklicana za 6. april 2010, so sporočili na tiskovni konferenci MDDZS.  

Nasprotovanje spremembam je bilo v javnosti močno vse od predstavitve predloga. Čeprav se je zdelo, da vlada kljub mnogim pomislekom ne bo spreminjala svoje smeri, je očitno zaradi močnih pritiskov javnosti in nekaterih posameznikov spremenila strategijo urejanja pravic homoseksualnih zvez.

Umiku predloga zakonika je botrovalo predvsem dejstvo, da so se proti določenim spremembam izrekli tudi posamezniki, strokovnjaki in ustanove, ki sicer načeloma niso proti večjim pravicam za homoseksualce.

Je pa bilo v javni razpravi z več strani zelo jasno izpostavljeno, da je sporno urejanje homoseksualne problematike na način predrugačenja pravnega okvira zakonske zveze med moškim in žensko.  

Kaplja čez rob je bilo gotovo mnenje zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, ki je odkrila v zakonu vrsto nedoslednosti in nepravilnosti na zakonodajno-pravnem področju.  

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je napovedalo, da bo problematiko porok homoseksualcev uredila v posebnem zakonu. Poimenovanje zakonske zveze bodo izbrali ob sodelovanju organizacij civilne družbe s pomočjo javnega natečaja.  

Ali bodo umaknili najspornejšo določbo o možnosti posvojitve za homoseksualce in homoseksualke, nam ni uspelo izvedeti. 

 

 

 


 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Spoštovani bralci, žal je bila včeraj res le prvo aprilska šala.

    Resnica pe je, da je točka na temo predloga Družinskega zakonika umaknjena z dnevnega reda torkove (6. april 2010) seje Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide na katere se je imela namen udeležiti množica predstavnikov civilnih organizacij.

    Šlo je za odločitev koalicijskih strank in predsednice Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, dr. Andreje Črnak Meglič, da zaradi slabih rešitev in izredno slabe pravne zgradbe predlaga umik predloga Družinskega zakonika z dnevnega reda torkove seje odbora.

  2. No, glede na to, da je 1. april, potem umaknite naslov o tem, da je D.z. umaknjen, da ne bo kdo mislil, da je že vse kul. Ker nas čaka še nekaj poti. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja