»Povej mi, kako ješ, in povem ti, kako se ljubiš« 1. del

Thumbnail

Knjiga katoliškega seksologa ponuja razsvetljenje na področju spolnosti in izstopa predvsem po tem, da si upa reči bobu bob.

 

Poleg teologije telesa Janeza Pavla II., ki odstira »nov« pogled na spolnost, ki pa je pravzaprav že od pradavnine zapisan v naše telo, knjiga »Ne gâchez pas votre plaisir, il est sacré« (Ne pokvarite si užitka, ker je svet), katoliškega seksologa (ja, to obstaja!) Olivierja Floranta ponuja še dodatno razsvetljenje na področju spolnosti in izstopa predvsem po tem, da si upa reči bobu bob.

Spolnost ni naravna …, je nadnaravna

Umetnost ljubezni, tako telesne kot čustvene, ni »naravna«, pač pa se je je treba naučiti.

Avtor knjige, seksolog, teolog, zakonski terapevt in srečno poročen mož ter sam oče petih otrok pravi, da umetnost ljubezni, tako telesne kot čustvene, ni »naravna«, pač pa se je je treba naučiti. In to je tipično za človeka, namreč »samo človek je sposoben preoblikovanja svojih navadnih življenjskih funkcij v vire užitka, ki utrjujejo vezi s sočlovekom.« Erotika je povzdignila akt razmnoževanja, podobno kot je gastronomija naredila s prehranjevanjem ali šport in ples z gibanjem telesa.

Da zaživimo kot ljudje, se že od zgodnjega otroštva učimo lepega vedenja in manir. Kar nas loči od živali in njihovega vedenja je, da našim dejanjem pripisujemo pomen, ki nima direktnega povoda v osnovnih potrebah. Jesti na civiliziran način, ljubiti po človeško – oboje zahteva ustvarjalnost, a tudi vztrajnost, da ne zmedemo gostov pri mizi ali svojega zakonca.

Ljudje smo obredna bitja

Od banalnega k sublimnemu, od vulgarnega k prefinjenemu, naše manire za mizo ali v postelji razkrivajo, kdo smo.

Od banalnega k sublimnemu, od vulgarnega k prefinjenemu, naše manire za mizo ali v postelji razkrivajo, kdo smo. Svečano pogrnjena miza, s cvetjem in prtički, nabor zloščenega pribora in visoki kozarci na pecljih za različna vina v nas zbudijo visoka pričakovanja in prijetne občutke ob obedu, ki se nam obeta. Kako bi bilo, ko bi k tako pripravljeni mizi pristopila nepočesana gostiteljica v ponošenih cunjah in zasvinjanem predpasniku in bi nam z blatnimi rokami na krožnik vrgla zoglenel zrezek in surov krompir?

Fast food, motnje hranjenja, prehrambna industrija imajo svoje vzporednice v spolnosti in vse kažejo na civilizacijo, ki pozablja na manire. Hitri seks, samozadovoljevanje, modre tabletke in tiste za dan potem … Stari Rimljani so si na svojih pojedinah vtaknili prst v usta, da so izbljuvali presežek hrane in lahko nadaljevali z žretjem in še naprej »uživali«. Umetni splav – mar ni to spolno bruhanje?

Fast food, motnje hranjenja, prehrambna industrija imajo svoje vzporednice v spolnosti.

Človek je v zgodovini in različnih civilizacijah razvil in preoblikoval osnovne življenjske potrebe v slovesnosti: obed v gostijo, spolno občevanje v praznovanje ljubezni in prijateljstva, edini pomembni vrednosti, ki ostaneta, ko se najemo do sitega. Še več, krščanstvo je obedu med brati in sestrami z zakramentom evharistije dodalo transcendentno veljavo. Enako je povzdignilo funkcijo razmnoževanja, tako da si je upalo užitku in skupni sreči dodeliti vzvišeno dimenzijo v zakramentu sv. zakona.

 

Nadaljevanje prispevka si preberite tukaj …

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja