Pomemben pogovor ob začetku šolskega leta

Vir: Shutterstock

Naročili smo učbenike in zavili zvezke. Na prvi šolski dan smo zjutraj vsi, učenci in starši, polni pričakovanj zakorakali v jutro. Popoldan bomo šli na sladoled. V naslednjih dneh bomo usklajevali popoldanske šolske dejavnosti.

Z otroki smo se pogovorili o odgovornosti in pričakovanjih. O prijateljih, s katerimi se bodo ponovno srečali in o sošolcih, ki bodo to morda šele postali. O vljudnosti in spoštovanju do učiteljev. Skratka o vsem, kar se kakorkoli dotika obdobja, v katerega (ponovno) vstopamo.

Ne pozabimo se pogovoriti o drugih otrocih

Nismo morda, po pomoti, ob vsem vznemirjenju začetka, pozabili še na nekaj pomembnega?

Smo z otrokom spregovorili o vseh tistih otrocih, ki so drugačni od njega?

Smo mu spregovorili o sošolcu, ki jeclja? Da zgolj potrebuje več časa, da nekaj pove ter da je tisto, kar pove, ravno tako pomembno kot tisto, kar povejo ostali?

Kaj pa o otroku, ki je videti drugače? O otroku s štrlečimi ušesi, o otroku s pegicami in o tistem, ki je močnejše postave? O tem, kako dolgočasno bi bilo, če bi bili vsi enaki?

Spregovorimo tudi o otroku z očali in tistem s slušnim aparatom. Zakaj bi moralo biti nekaj tako osnovnega, kar nekaterim omogoča, da vidijo in slišijo kot ostali, predmet delitev ali celo posmeha?

Povprašajte o otroku, ki navadno zadnji preteče dolžino telovadnice in o otroku, ki nikoli ne zadene gola ali koša. O otroku, ki ga vedno zadnjega izberejo v ekipo. Ga lahko sprejme kot sebi enakega, ga lahko spodbuja, pohvali, izbere v ekipo?

Lahko vaš otrok “drugačnega” vrstnika sprejme kot sebi enakega, ga spodbuja, pohvali, izbere v ekipo?

Spregovorite tudi o otroku, ki rad bere, sodeluje, veliko sprašuje. O tistem, ki ga imenujejo piflar. Da je čisto v redu, če nekdo rad veliko bere in kdo drug rad veliko računa ali pa komaj čaka na športno vzgojo. Spregovorite o tem, da so talenti različni, a da ni boljših in slabših.

Spregovorite o otroku, ki morda doma nima toliko opore in pozornosti, kot jo ima vaš otrok. Ki je bolj ali manj prepuščen sam sebi ali svetu ekranov. Ga lahko povabi v igro, sprejme med svoje prijatelje, mu pokaže, da mu je mar?

Spregovorite o prijaznosti in o sprejemanju. Spregovorite o zmerjanju, poniževanju in o lažnem občutku moči skupine proti posamezniku. Da ni potrebno biti z vsemi prijatelj, da pa je nujno potrebno biti do vsakogar spoštljiv.

Spregovorite o tem, da lahko čisto vsak, s še tako drobnim dejanjem spoštovanja, naredi spremembo v svetu, ki je poln »drugačnih« otrok.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja