Podobe vojne: sirski trojčki takoj po rojstvu postali sirote

Thumbnail

Trojčki Riyadh, Ahmed in Khaled so eni najmlajših med približno 3,3 milijoni sirskih beguncev. Rojeni so bili na novega leta dan in nekaj trenutkov po rojstvu ostali brez matere, ki je pri porodu izkrvavela.

Trojčki so se rodili v begunskem taborišču v dolini Bekaa v Libanonu*, kamor sta njihov oče Saleh in mati Amal s še tremi otroki pribežala pred vojno v Siriji.

31-letni Saleh je tako ostal sam s šestimi otroki. Za trojčke mu po ženini smrti pomaga skrbeti njegova mati Jalila, ki je sama rodila 12 otrok, v pomoč pa so jima tudi številni člani razširjene družine.

Saleh se umrle žene spominja z ljubeznijo: »Bila je lepotna kraljica. Ko sem jo videl, sva si bila takoj všeč. Zelo sem jo imel rad in ona mene tudi.« Pripoveduje tudi, da si je Amal zelo želela imeti otroke in je bila ob njih srečna.

»Če bi svojo ženo lahko srečal še enkrat,« pripoveduje Saleh, »bi ji rekel, da upam, da ji je dobro v nebesih. Rekel bi ji, naj spi v miru in naj ne skrbi.«

 

Žalostno zgodbo družine je na spletni strani UNHCR, agencije Združenih narodov za begunce, predstavila njihova sodelavka Warda Al-Jawahiry, tudi sama begunka, ki je po prvi zalivski vojni zbežala iz Iraka.

Ob tem je zapisala, da je pri svojem delu z begunci spoznala, kako pomembne so za begunce trdne družinske vezi ter močan občutek skupnosti.

Kljub vsej stiski, ki jo doživljajo trojčki že na začetku svojega življenja, je po besedah Al-Jawahiryjeve opogumljajoče, da so na svet prišli v ljubečem okolju, ki bi zanje naredilo vse.

 

Libanon je pred dnevi prizadelo najhujše sneženje v zadnjih letih, kar je razmere
v begunskih taboriščih še poslabšalo. Na sliki zdravnik in sestra na poti k trojčkom.

 

Stara mati Jalila (levo) ter še ena od žensk in sorodstva skupaj s trojčki.

 

Preden je stara mati zavila Khaleda v odejo, mu je na prsi položilo napisano in skrbno zloženo molitev. 

»Amal«, ime umrle matere, pomeni upanje. Kljub tragični izgubi zgodba o trojčkih, ki jih je darovala družini in svetu, govori, da je življenje močnejše od smrti, upanje od brezupa.

Nas v Evropi pa lahko ta zgodba v dneh, ko se zdi, da je na pohodu novo sovraštvo med Zahodom in islamskim svetom, spomni na to, kako trpijo tudi mnoge muslimanske družine.

Mnoge od njih, ki močno živijo vrednote družinske povezanosti in medsebojne pomoči, in to v času hudih preizkušenj, pa nam lahko pomagajo, da ne opustimo upanja v dobro v vsakem človeškem bitju.

– – – – – – – – – – – –

* Libanon je država, ki je sprejela največ sirskih beguncev. Število ni natančno znano, različne ocene se gibljejo med 1,3 in 1,6 milijona beuncev. To je kar tretjina populacije Libanona, ki ima približno 4,5 milijona prebivalcev. Za primerjavo: to je tako, kot če bi Slovenija med vojno na Hrvaškem ali v Bosni sprejela med 600.000 in 700.000 beguncev.

Vir in foto: tracks.unhcr.org

Več fotografij: tracks.unhcr.org/2015/01/three-baby-brothers/  

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja