Pobuda za spremembo zakonodaje

Thumbnail

Včeraj smo vas obvestili, da v skupnosti Iskreni.net pripravljamo predlog za spremembo zakonodaje na področju vzgoje otrok. Bila je le prvoaprilska šala, čeprav ideja ni slaba in bi bilo mogoče vredno razmisliti tudi v tej smeri.


Raziskave kažejo, da je telesna kazen v našem prostoru glavni »vzgojni« prijem večine staršev. Pred leti je bil ustanovljen Forum proti telesnemu kaznovanju otrok, katerega cilj je zagotoviti varno družinsko okolje ter pravno zavarovati pravice otrok proti telesnemu kaznovanju. Ker smo do nasilja še vedno preveč tolerantni, si država prizadeva, da bi tudi z zakonom povsem prepovedala kakršno koli fizično kazen pri vzgoji ter tudi javno promoviranje »vzgojne klofute« kot primerne vzgojne metode.

V skupnosti Iskreni.net se pridružujemo prizadevanjem za otrokom prijaznejše vzgajanje, zato bomo v zakonodajni postopek vložili predlog, da se tudi javno zagovarjanje nasilnih vzgojnih metod (fizičnih (udarec po zadnji plati, klofuta, lasanje …) ali psihičnih (vpitje na otroka, poniževanje, zlorabljanje …) opredeli kot kaznivo dejanje – verbalni delikt.

V roku tedna dni bomo na prenovljeni strani začeli zbirati podpise za peticijo, ki jo bomo v tem času oblikovali, tudi s pomočjo vaših predlogov.

Vabljeni, da nam napišete svoj predlog!

ekipa “Vzgoja brez nasilja” iskreni.net

© Copyright iskreni.net

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. 😛 ja, ste me pošteno razkurili… sem šele sedaj videl da je bila zgolj šala :D. in očitno edini ki ga je to razkurilo :confused:

 2. :angry: če kdo pripravlja kakšno peticijo s katero se bo otrokom prirezalo peruti glede verbalnih deliktov (do staršev, učiteljev, vzgojiteljev, sošolcev…) sem prvi ki se podpišem. deljenje pravic otrokom in ukinjanje
  odgovornosti pa je pot po kateri stopamo že desetletja, rezultati te poti pa so vidni povsod okrog nas. in če moram imet take otroke kot jih imajo razne psihologinje in vzgojiteljice (katere osebno poznam), potem raje sploh nimam otrok!!!

  sicer pa je res zanimivo kaj v Sloveniji razumemo pod svobodo govora (oz. česa ne)…

  1. Spoštovani Harvard!

   Vzgoja brez nasilja ne pomeni nevzgojenih otrok in dopuščanje otrokom vse. Otrokom je mogoče postaviti meje (vsi otroci jih prav gotovo potrebujejo!) tudi brez klofut, tepežk, lasanja, kričanja nanje in žaljenja. Nasilje vedno rodi nasilje. Tepeni otroci vedno tepejo naprej (svoje
   otroke, vrstnike,…).
   Sem psihologinja. Imam tri otroke. Nismo jih vzgajali s tepežko. Morda je bilo kdaj preveč kričanja (sedaj bi to poskušala popraviti). Pa so čudoviti otroci, odgovorni, srčni, z občutkom za druge in spoštljivi, neagresivni. So že odrasli in bi se gotovo že videla nevzgojenost.
   To, da odrasli tepemo in žalimo otroke, kaže na našo vzgojno nemoč. Ne znamo drugače. In koga tepemo? Malega otroka, tistega, ki smo mu fizično kos! Starejšega ne?!!! Zagotovo pa potrebujejo starši pomoč, kadar niso zmožni sami postaviti mej svojim otrokom.

   1. draga polja.

    verjamem da je v vaši družini tako. sam v principu nisem zagovornik ne tepeža, ne kričanja. me pa kot svobodnega človeka jezi to, da se me omejuje oz. mi celo grozi s kazenskim pregonom, če bom kjerkoli za (pa čeprav kakšen mejni primer) kogarkoli izjavil da si zasluži dve po riti. kaj je to taka stvar da si zaslužim da se me obravnava kot kriminalca? hkrati pa imajo tisti ki zagovarjajo splav (in s tem UMORE otrok) na razpolago vse medije da širijo svoje prepričanje? vsak ima pravico do svojega mnenja. sicer pa…
    če iskreni.net res verjamejo v to, potem ne razumem zakaj sploh dopuščajo prispevke in cele teme na forumu kjer nekateri dopuščamo in zagovarjamo tudi fizično kazen? brisat in cenzurirat vse!

    kakorkoli, vedno me lahko kontaktirate prek zs (na forumu iskreni.net-isti nick) pa bom še kaj več povedal o svojem pogledu in protiargumentih za tak način vzgoje…

 3. Saj načeloma se strinjam…ampak kako bo pa to nadzorovano in kdo bo natančno postavil meje?
  Še sprejetih zakonov se ne spoštuje in uveljavlja bi pa delali še nove. Samo zato, da smo kao nekaj storili.
  Po zakonu so vse občine dolžne zagotovit vrtec za vse otroke. In koliko se jih tega drži prosim?
  Sem prepričan da imamo dovolj zakonov, ki urejajo nasilje…nad komerkoli…samo če jih v praksi ne udejanjaš so povsem brezpredmetni.

 4. Končno nekaj pametnega 🙂 . Takih peticij se nam manjka, ne pa da krožijo peticije na temo: vrnite nam risanko, ali podobne. Sigurno bom med prvimi ,ki bom podpisala, saj je vsak udarec, ki ga dobi otrok, še vedno UDAREC PREVEČ in zadnji čas je, da se to spremeni. SUPER STE, LE TAKO NAPREJ ❗

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja