Plodni dnevi

Thumbnail

V vsakem ciklusu so samo trije do štirje plodni dnevi, pred ovulacijo in po njej. Jajčece živi približno 18 do 24 ur, semenčice pa približno tri dni. Če imate spolni odnos pred ovulacijo, lahko semenčica jajčece oplodi takoj, ko se sprosti.

Pri ženskah z rednim ciklusom nastopi ovulacija približno 14 dni pred naslednjo mesečno krvavitvijo, vendar plodnih dni ne moremo natančno določiti, ker prihaja v ciklusih do različnih sprememb. Ocenjujejo, da ovulacije ni v enem od trinajstih ciklusov. Spremembe ciklusa lahko povzročijo številni dejavniki, kot so prehlad, stres ali nepričakovana depresivnost.

Ugotavljanje plodnih dni je zelo pomembno tako za zanositev kot tudi za naravno preprečitev nosečnosti. Če želite zanositi, pa vam že dlje časa ne uspe, načrtujte spolne odnose tako, da jih boste imeli dva ali tri najplodnejše dni v ciklusu, in sicer pred ovulacijo, med njo in po njej.

Ovulacijski testi ugotavljajo povečano količino luteinizirajočega hormona (LH) v urinu, ki povzroča ovulacijo. Vrhunec LH je na dan ovulacije. Test delamo vedno s prvim jutranjim urinom. Priporoča se začetek uporabe testov par dni preden pričakujemo, da bo do ovulacije prišlo. Zato nam pomaga merjenje bazalne temperature in opazovanje sluzi. Ti testi pa niso 100% zanesljivi, saj lahko napovejo tudi lažno sprostitev jajčeca, možno pa je, da LH naraste tudi brez ovulacije.

Najugodnejši čas za prvega otroka je z medicinskega stališča pri petindvajsetih letih, najustreznejši razmik med dvema rojstvoma pa znaša dve do tri leta. V Sloveniji je že nekaj let povprečna starost ob rojstvu prvega otroka devetindvajset let.

Bodoča mamica naj bi vsaj šest tednov pred zanositvijo in do osmega tedna nosečnosti vsakodnevno uživala 400 mg folne kisline. S tem znižamo delež prirojenih okvar živčevja pri plodu. Pri epilepsiji ali hujši sladkorni bolezni svetujemo bodočim materam uživanje več folne kisline vso nosečnost. Ne pozabimo, da so za zanositev potrebni redni spolni odnosi, to je trikrat na teden. Ženska naj pri svojem ginekologu dobi odgovore na vsa vprašanja že pred spočetjem.

Ženska je najbolj plodna pri 24 letih, prav tako moški. Po 35. letu starosti se plodnost ženske zelo hitro manjša, vse do menopavze, ko sposobnost za zanositev usahne.

Kako lahko izboljšate plodnost? Na zanositev vplivata tudi splošno zdravstveno stanje in življenjski slog.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja