Papež znova posredoval: obhajilo za drugič poročene ni edina tema

Thumbnail

Na lanski sinodi o družini je bil papež Frančišek med svojim uvodnim in zaključnim govorom dva tedna tiho. Samo poslušal je. Letos se je presenetljivo oglasil že drugi dan razprav.

Kamere v sinodalni dvorani, kjer poteka delo, so sicer v ponedeljek, prvi dan zasedanja, po uvodnih nagovorih ugasnile, tako da dogajanje javnosti ni dostopno. Škofje in drugi člani sinode imajo tako več možnosti za bolj odprto debato.

Seveda pa pogovori še zdaleč niso tako tajni kot denimo pri izvolitvi papeža. Vatikanski tiskovni urad vsak dan pripravi novinarsko konferenco, mnogi novinarji, ki spremljajo sinodo, imajo v dvorani svoje vire, pa tudi škofje se oglasijo v javnosti, celo z blogi in tviti.

Kardinal Erdo uvodoma za jasno obrambo tradicionalnega nauka

Prvi dan zasedanja, v ponedeljek, je z uvodnim nagovorom lahko rečemo vsaj deloma presenetil madžarski kardinal Peter Erdo, ki je v pomembni vlogi »glavnega poročevalca«, to je škofa, ki vodi in usmerja razpravo.

Kardinal Erdo se je namreč zelo jasno zavzel za obrambo nauka Cerkve o družini in zakonu. Čeprav je v svojem govoru šel skozi celotno delovno besedilo, ki ga obravnavajo škofje, so najbolj odmevale njegove besede v zvezi z možnostjo obhajila za ločene in znova civilno poročene.

Kardinal Erdo je dejal, da izločitev teh parov od prejemanja obhajila ni neka arbitrarna prepoved, ampak izhaja iz stanja »objektivne resničnosti«, ki jo živijo v drugi zvezi.

Poudaril je, da je vključitev teh parov v življenje Cerkve pomembna in se lahko zgodi na več načinov, vendar ne na način pripustitve parov k prejemanju obhajila.

Po poročanju novinarjev, ki spremljajo sinodo, je govor kardinala Erdoja požel kar nekaj neodobravanja. Nekateri sinodalni očetje so ga interpretirali, kot da se z njim želi najbolj delikatne teme »umakniti z mize«.

Papežev poziv k širini obzorja in proti nasedanju teorijam zarote

Po uvodnih nagovorih je sledila odprta razprava, pri čemer je potrebno poudariti, da je čas za vsakega nastopajočega omejen na tri minute. (V drugem delu tedna sledi delo po skupinah, kjer je časa seveda na voljo več).

Tokratna sinoda je res družinska.

Na včerajšnji tiskovni konferenci so poročali, da so se škofje v razpravi dotaknili zelo raznolikih tem: od priprave na zakon in izobraženosti duhovnikov za delo z družinami do socialnih težav, v katerih so družine danes (revščina, brezposelnost, migrantska kriza) in specifičnih problemov določenih okolij (denimo poligamija v Afriki).

Toda več razpravljavcev je znova govorilo tudi o najbolj žgoči temi: vprašanju nauka o zakonu in družini, pod vidikom obhajila za znova poročene.

Dejstvo, da je drugi dan prav v zvezi s tem za govornico prišel tudi papež (za razliko od lani, ko je med vsemi zasedanji samo poslušal), že samo po sebi govori, da je bila debata odprta in je še vedno vroča.

Papež je v svojem govoru poudaril dvoje:

  • Da nauka Cerkve o družini in zakonu lanska sinoda ni postavila pod vprašaj in ga tudi letošnja ne bo.
  • Škofe pa je tudi pozval, naj v treh tednih dela sinode ne zožijo svojega obzorja, kot da je edini problem vprašanje možnosti prejema obhajila za ločene in znova civilno poročene.

To njegovo posredovanje je bilo že drugič v kratkem času: prvič je na to, da obhajilo za drugič poročene ni edina tema sinode, papež dejal na pogovoru z novinarji na povratku s potovanja v ZDA.

[DOPOLNITEV 7.10.2015, 21:00

Ker Vatikan besedila papeževega nagovora ni posredoval javnosti, nekatere podrobnosti še prihajajo.

Tako naj bi papež škofe tudi posvaril, naj se ne predajajo »hermenevtiki zarote«, kar v bolj domačem jeziku pomeni »teorijam zarote«. Tako držo je poimenoval »sociološko šibko« in »duhovno nekoristno«.

S tem se je papež odzval na interpretacije v mesecih pred zasedanjem sinode, da je usmerjanje sinodalnega procesa »ugrabila« skupina bolj progresivno usmerjenih škofov in da je zato sinoda »zmanipulirana«.]

Ali je sinoda razdeljena?

Prav ponavljajoča se različnost in razgretost razprav ob tem vprašanju v javnosti daje vtis, da je sinoda razdeljena, nekateri se bojijo celo razkola v Cerkvi.

K temu dojemanju pripomoremo tudi mediji, ki imamo radi vroče teme in nasprotne pole, čeprav del odgovornosti za etiketiranje, kot je konzervativci / liberalci, tradicionalisti / progresisti (in s tem spodbujanje vtisa dvopolnosti) nosijo tudi teologi, škofje, duhovniki in člani katoliške civilne družbe, ki so v več kot leto dni trajajočih razpravah v javnosti najbolj vneto sodelovali.

Papež Frančišek, ki je sam najbolj odgovoren, da je do tako odpre razprave sploh prišlo, pa opozarja, da sinoda ni parlament in da je privilegiran prostor Cerkve, kjer je na delu Sveti Duh.

Tudi škofje z ene ali druge »strani« radi poudarijo, da so razprave konstruktivne in da si prizadevajo za edinost.

Pa vendarle je po več kot letu dni razprav in po prvih dneh razprav treba priznati, da razdeljenost ni le vtis javnosti ali medijski konstrukt. Vsaj glede najbolj zahtevnih vprašanje je opaziti razpoko in zdi se, da bo neko rešitev, ki bo zadovoljila večino na obeh »straneh« zelo težko doseči.

Gledano s človeškimi očmi seveda. Je pa v tem spoznanju človeške nemoči priložnost za večjo odprtost Svetemu Duhu.

Foto: TW @antoniospadaro, @CatholicNewsSvc

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja