Papež: »Z otroki se ne šali!«

Thumbnail

Otroci niso nikoli napaka, zato ne smejo biti žrtve naše brezbrižnosti, nezrelih zvez, neodgovornih ločitev in naših osebnih pravic, je papež v sredini katehezi ostro obsodil sodobno družbo, ki otroke tolikokrat prikrajša za otroštvo.

»Z otroki se ne šali!« je bil jasen papež. Opozoril je na odgovornost odraslih, ki morajo poskrbeti, da bodo otroci lahko mirno odraščali. Ponekod so prepuščeni ulicam, lakoti in nasilju, v razvitih državah pa na primer trpijo zaradi težav v družini, dolgih delavnikov staršev in ločitev.

Ko gre za otroke, ne smemo uporabljati fraz, kot je: »Žal ne moremo ničesar storiti.« Namesto tega moramo napeti vse moči in otrokom prihraniti občutek, da niso vredni. Takšni družbi bi bilo odpuščenih mnogo grehov, je poudaril papež.

Nebeški Oče namreč nikoli ne pozabi otrok, zato tudi naše življenje sodi po odnosu, ki ga imamo do njih, je zaključil papež.

V nadaljevanju sledi besedilo celotne kateheze.

***** ***** *****

Dragi bratje in sestre, pozdravljeni!

V katehezah o družini bomo danes dopolnili razmišljanje o otrocih, ki so najlepši sad blagoslova, ki ga je dal Stvarnik moškemu in ženski. Govorili smo že o tem, kako velik dar so otroci, danes pa moramo žal spregovoriti o »zgodbah trpljenja«, ki jih mnogo otrok živi.

Otroci so prepogosto oropani otroštva

Prosim, ne nalagajmo otrokom svoje krivde!

Mnogi otroci so od vsega začetka zavrnjeni, zavrženi, oropani otroštva in prihodnosti. Da bi to nekako upravičili, si nekateri upajo reči, da je bila napaka, da so prišli na svet. To je sramotno! Prosim, ne nalagajmo otrokom svoje krivde! Otroci niso nikoli »napaka«. Njihova lakota ni napaka, prav tako kot niso napaka njihova revščina, šibkost, zapuščenost … Toliko otrok je prepuščenih ulicam.

Otroci tudi niso krivi za svoje neznanje in nesposobnost – mnogo otrok sploh ne ve, kaj je šola. Prav to so razlogi, da jih še bolj ljubimo, z več velikodušnosti. Kaj nam pomagajo slovesne deklaracije o človekovih in otrokovih pravicah, če nato kaznujemo otroke zaradi napak odraslih?

Odrasli smo odgovorni za položaj otrok

Tisti, ki so zadolženi za vladanje in izobraževanje, oziroma pravzaprav vsi odrasli smo odgovorni za otroke, zato mora vsak storiti vse, kar je v njegovi moči, da se takšno stanje spremeni.Vsi odrasli smo odgovorni za otroke, zato mora vsak storiti vse, kar je v njegovi moči, da se takšno stanje spremeni. Vsak otrok, ki je izključen, zavržen, ki živi na ulici in prosjači, brez šole in zdravstvene oskrbe, je krik, ki se dviga k Bogu, in obtožuje sistem, ki smo ga zgradili odrasli. Žal so ti otroci žrtve zločincev, ki jih izkoriščajo za izprijeno trgovanje in posle ali pa jih urijo za vojno in nasilje.

Tudi v tako imenovanih bogatih državah mnogi otroci izkušajo trpljenje, ki jih močno zaznamuje: zaradi težav v družini, pomanjkljive vzgoje in pogosto nehumanih življenjskih pogojev. V vsakem primeru je njihovo otroštvo oskrunjeno v telesu in duši. A nebeški Oče ne pozabi niti enega izmed teh otrok! Nobena njihova solza ni izgubljena! Enako, kot se ne sme izgubiti naša odgovornost, družbena odgovornost oseb – vsakega izmed nas in vsake države.

Jezus kliče otroke k sebi

Nekoč je Jezus pograjal svoje učence, ker k njemu niso pustili otrok, ki so jih prinašali starši, da bi jih blagoslovil. Svetopisemska pripoved je ganljiva: Otroci pa plačujejo tudi ceno nezrelih zvez in neodgovornih ločitev.»Tedaj so mu prinesli otroke, da bi položil nanje roke in molil. Učenci so jih grajali, toda Jezus jim je rekel: ‘Pustite otroke in ne branite jim priti k meni, kajti takšnih je nebeško kraljestvo.’ Potem je položil nanje roke in šel od tam« (Mt 19,13-15).

Kako lepo je zaupanje staršev in kako lep je Jezusov odgovor! Tako si želim, da bi ta odlomek postal nekaj običajnega za vse otroke!

“Pustite otroke in ne branite jim priti k meni” (Mt 19,13-15).

Starši otrok s težavami potrebujejo podporo

Res je, da imajo otroci z velikimi težavami zahvaljujoč se Bogu pogosto izjemne starše, ki so pripravljeni na vsako žrtev in vse vrste velikodušnosti. Vendar teh staršev ne bi smeli pustiti samih! Spremljati bi morali njihov napor in jim hkrati podariti trenutke skupne radosti in brezskrbnega veselja, da ne bi zapadli terapevtski rutini.

Otroci plačujejo najvišjo ceno za dejanja odraslih

Ko gre za otroke, v nobenem primeru ne bi smeli slišati tistih uradnih obrambnih fraz, kot so: »Navsezadnje nismo dobrodelna ustanova,« ali: »V zasebnem življenju je vsak svoboden, da počne, kar želi,« ali celo: »Žal ne moremo ničesar storiti.« Takšnih besed se ne uporablja, ko gre za otroke.

Ko gre za otroke, ne bi smela biti nobena žrtev odraslih pretežka ali prevelika, če bo otroku prihranila občutek, da je napaka.

Otroke prepogosto prizadenejo posledice življenja, ki ga izčrpava nestalno ali slabo plačano delo, nevzdržen delovni urnik, neučinkovit transport … Otroci pa plačujejo tudi ceno nezrelih zvez in neodgovornih ločitev. Otroci so njihove prve žrtve. Trpijo posledice kulture stopnjevanja osebnih pravic, zaradi katerih prezgodaj odrastejo. Pogosto doživljajo nasilje, ki ga niso spodobni »predelati«, in so se pred očmi odraslih prisiljeni navaditi na ponižanje.

Prihranimo otrokom občutek, da niso vredni

Tako v preteklosti kot danes Cerkev materinsko služi otrokom in njihovim družinam. Staršem in otrokom tega sveta prinaša Božji blagoslov, materinsko nežnost, ostro grajo in odločno obsodbo. Z otroki se ne šali!

Pomislite, kakšna bi bila družba, če bi se enkrat za vselej odločila za naslednje načelo: »Res je, da nismo popolni in delamo mnogo napak. A ko gre za otroke, ki pridejo na svet, ne bo nobena žrtev odraslih pretežka ali prevelika, če bo otroku prihranila občutek, da je napaka, da je ničvreden in da je prepuščen ranam življenja in brezobzirnosti ljudi.« Kako lepa bi bila takšna družba! Takšni družbi bi bilo odpuščenih mnogo stvari izmed njenih neštetih napak. Zares mnogo.

Gospod sodi naše življenje tako, da posluša besede angelov otrok – angelov, ki »vedno gledajo obličje Očeta, ki je v nebesih« (prim. Mt 18,10). Zmerom se sprašujmo, kaj bodo angeli otrok pripovedovali Bogu o nas!

Vir: Radio Vatikan

Mednaslovi in poudarki so uredniški.

Foto: 3news.co.nz, gardenofpraise.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja