Papež: “Sinoda potrebuje molitve in ne besedičenja!”

Thumbnail

Nobena družina na svetu ni izključena iz skrbi Cerkve, tudi če pade v greh ali je ponižana, je med katehezo ob Gospodovem oznanjenju povedal papež Frančišek.

Cerkev je namreč kot mati, ki sprejema družino v dobrem in slabem ter jo vabi h Gospodu.

Preteklo sredo, 25. marca ponekod poleg praznika Gospodovega oznanjenje praznujejo tudi Dan za življenje. Na ta dan pred 20. leti je namreč papež Janez Pavel II. izdal encikliko Evangelij življenja. V njegovem središču je družina, ki je »naročje človeškega življenja«. Papež je poudaril, da Bog blagoslavlja poročene pare in jim zaupa poslanstvo rojevanja v skupnosti ljubezni in življenja.

Cerkev za svoje poslanstvo potrebuje veliko molitvene podpore, zato je papež na koncu kateheze pozval k molitvi za škofovsko sinodo o družini, ki bo oktobra letos. Še posebej nas vabi k vztrajni molitvi k Sveti družini.

Vabimo vas k branju celotne kateheze.

*****     *****     *****

Dragi bratje in sestre, pozdravljeni!

Na naši poti katehez o družini je danes poseben korak: na vrsti je molitveni postanek. 25. marca Cerkev svečano praznuje Gospodovo oznanjenje, s katerim se začne skrivnost učlovečenja.

Jezus se je rodil v človeški družini

Nadangel Gabriel obišče ponižno dekle iz Nazareta in ji naznani, da bo spočela in rodila Božjega Sina. S tem oznanjenjem Gospod razsvetli in okrepi Marijino vero, tako kot bo kasneje okrepil tudi njenega moža Jožefa, da bi se Jezus lahko rodil v človeški družini. To je res lepo: razkriva nam globino skrivnosti učlovečenja, kot je želel Bog, kar ne obsega le spočetja v materinem telesu, ampak tudi sprejetost v pravo družino.

Danes bi se rad z vami poglobil v lepoto te vezi, v lepoto Božje dobrohotnosti. To lahko storimo skupaj z molitvijo Zdravamarije, v prvem delu najdemo namreč prav tiste besede, s katerimi je angel nagovoril Devico. Vabim vas, da molimo skupaj:

»Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj. Blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus. Sveta Marija, Mati Božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.«

Papež Frančišek se v molitvi rad obrača na “Marijo, razvezovalko vozlov”

Dan za življenje

Zdaj pa k drugemu vidiku. 25. marca, na praznik Gospodovega oznanjenja, v številnih deželah poteka tudi Dan za življenje. Na ta dan je namreč pred dvajsetimi leti sv. Janez Pavel II. podpisal okrožnico Evangelium vitae (Evangelij življenja). V spomin na to obletnico je danes na Trgu svetega Petra mnogo podpornikov Gibanja za življenje.

Osrednje mesto v Evangeliju življenja zavzema družina, saj je družina naročje človeškega življenja. Besede mojega častitega predhodnika nas spominjajo, da Bog blagoslavlja človeški par od samega začetka, da bi osnoval skupnost ljubezni in življenja, zaupano mu je bilo poslanstvo rojevanja.

Cerkev skrbi za družino, ki je ponižana ali pade v greh

Ko krščanska zaročenca obhajata zakrament svetega zakona, se dasta na razpolago, da bosta s Kristusovo milostjo vse življenje sprejemala ta blagoslov. Kar se Cerkve tiče, pa se slovesno zaveže, da bo skrbela za nastajajočo družino, ki je Božji dar za njeno lastno življenje, v dobrem in slabem. Vez med Cerkvijo in družino je sveta in nedotakljiva.

Cerkev kot mati nikoli ne zapusti družine, tudi kadar je ta ponižana, ranjena in na različne načine osramočena. Celo, kadar pade v greh ali se oddalji od Cerkve. Vedno bo storila vse, da bi poskrbela zanjo in jo ozdravila, jo povabila k spreobrnjenju in jo spravila z Gospodom.

Cerkev potrebuje molitev

In če je naloga takšna, potem je jasno, koliko molitve potrebuje Cerkev, da bo lahko v vsakem času izpolnjevala to poslanstvo! Molitve, polne ljubezni do družine in življenja. Molitve, ki se zna veseliti z veselimi in trpeti s trpečimi.

Zato sem vas želel skupaj s svojimi sodelavci danes povabiti k obnovitvi molitve za škofovsko sinodo o družini. Vabim vas k molitvi vse do letošnjega oktobra, ko bo potekala redna škofovska sinoda, posvečena družini.

Želim si, da bi to molitev, tako kot celotno sinodalno pot, poživljalo sočutje dobrega pastirja do njegove črede, še posebej do oseb in družin, ki so iz različnih razlogov »izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja« (Mt 9,36).

Tako bo Cerkev, okrepljena in poživljena z Božjo milostjo, lahko še bolj zavzeta in povezana v pričevanju o resnici Božje ljubezni in usmiljenja do družin po svetu, od katerih ni nobena izključena, naj bo znotraj ali zunaj ovčje staje.

Potrebujemo molitev, ne besedičenja

Prosim vas, da ne opustite molitve. Vsi – papež, kardinali, škofje, duhovniki, redovniki in redovnice, verniki laiki – vsi smo poklicani, da molimo za sinodo. To potrebujemo, ne pa besedičenja! K molitvi vabim tudi tiste, ki se čutijo oddaljene in niso več navajeni moliti. Ta molitev za sinodo o družini je v dobro vseh.

Vem, da ste danes prejeli podobico z molitvijo in da jo imate v rokah. Vabim vas, da jo obdržite in jo imate pri sebi, da jo boste v prihodnjih mesecih lahko molili s sveto vztrajnostjo, kot nas prosi Jezus. Danes jo bomo zmolili skupaj.

Molitev k Sveti družini

Jezus, Marija in Jožef,
v vas zremo sijaj resnične ljubezni,
na vas se z zaupanjem obračamo.

Sveta nazareška Družina,
daj, da bodo tudi naše družine
prostor občestva in molitve,
pristne šole evangelija
in majhne domače Cerkve.

Sveta nazareška Družina,
naj družine nikoli več ne doživijo
nasilja, zapiranje vase in razdeljenosti,
naj vsi, ki so bili ranjeni ali pohujšani,
kmalu najdejo tolažbo in ozdravljenje.

Sveta nazareška Družina,
naj prihajajoča škofovska sinoda
v nas znova prebudi zavest
o svetosti in nedotakljivosti družine,
o njeni lepoti v Božjem načrtu.

Jezus, Marija in Jožef,
prisluhnite in uslišite naše molitve.
Amen.

Mednaslovi in poudarki so uredniški.

Foto: catholiccompany.com, TW @CatholicNewsSvc

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja