Papež: Bog me je obdaril z zdravo mero nezavedanja

Thumbnail

Papež Frančišek v svojih intervjujih za medije vedno znova požanje zanimanje javnosti. Tudi v prvem intervjuju za enega od argentinskih medijev je bilo tako.

Argentina je morala čakati na prvi intervju skoraj dve leti po izvolitvi. Je bil pa zato v pogovoru z Elisabetto Piqué, novinarko osrednjega argentinskega časopisa La Nación, zaradi neposrednega nagovora svojih rojakov še bolj odkrit in neposreden.

Papež je intervju dal v začetku decembra, tik pred praznikom Marije Guadalupske, zavetnice Latinske Amerike, in dober teden dni pred svojih 78. rojstnim dnevom.

O kakšnem nezavedanju govori papež?

Papež je to besedo nezavedanje uporabil v pogovoru o procesu »čiščenja« rimske kurije.

Gotovo je bil eden najzanimivejših stavkov v intervjuju ta, ki smo ga uporabili v naslovu. Papež je uporabil špansko besedo »inconscientia«, v angleškem prevodu so v La Nación uporabili besedo »unawareness«, slovensko bi lahko dobesedno prevedli kot »nezavedanje«.

Papež govori v smislu nezavedanja nevarnosti oziroma tveganj. To nezavedanje ima tudi primesi nepremišljenosti (španski pridevnik »inconsciente« pomeni nepremišljen), brezskrbnosti, lahkomiselnosti. Papež sam je sicer zase že izjavil, da je zanj občasno značilna naivnost.

Papež je to besedo – pomenljivo – uporabil, ko ga je novinarka vprašala, kaj je odkril v procesu »čiščenja« rimske kurije oziroma ali so bila odkritja hujša, kot je pričakoval.

»Nič nisem pričakoval. Pravzaprav sem pričakoval, da se bom vrnil v Argentino,« ji je v smehu najprej odgovoril papež, nato pa dodal: »Poglejte, Bog je dober do mene, obdaril me je z zdravo mero nezavedanja. Pač delam, kar moram delati

Na avdienci prejšnjo sredo je papež s prisotnimi praznoval svoj 78. rojstni dan
(foto: Associated Press/Alessandra Taratino)

Ne čiščenje, pač pa sprememba srca

Papež se je tudi obregnil v besedo »čiščenje«: »Nerad govorim o čiščenju, raje o tem, da je kurijo potrebno spraviti v smer, kot smo jo določili na srečanjih kongregacij kardinalov pred konklavom.« Je pa papež priznal, da je do tu še dolga pot in da proces vsekakor ne bo dokončan leta 2015.

Papež je poudaril, da je njegova glavna skrb duhovna reforma kurije, sprememba src ljudi, ki delajo v njej. Dejal je, da ravno piše božični nagovor članom kurije in da se veseli obeh božičnih srečanj, tako s prelati kot z vsem osebjem kurije, vključno z družinami.

Omenil je, da so korak naprej tudi duhovne vaje, ki jih ima s prefekti in tajniki: »Korak naprej je, ko smo šest dni zaklenjeni skupaj, v molitvi. Tako je bilo lani in tako bomo naredili tudi v prvem postnem tednu naslednje leto. Vsi bomo stanovali v isti hiši.«

Odpor je dobro znamenje in mora biti viden

Elisabetta Piqué je v pogovoru menila, da se je z njegovo izvolitvijo spremenil status quo in da je zato nastal odpor, ki je v zadnjih mesecih bolj viden.

Nenormalno bi bilo, če odpora in razlik v mnenjih v kuriji ne bi bilo.

Papež se je s tem strinjal in dodal, da je odpor zanj dobro znamenje in da je dobro, da je postal viden in ni pritajen nekje v ozadju. Odpor po njegovem mnenju ni nekaj umazanega (papež to besedo uporabi v kontekstu pogovora o »čiščenju kurije«), ampak izraža različne poglede, mnenje. To pa je za papeža normalno: »Nenormalno bi bilo, če teh razlik v mnenjih ne bi bilo.«

Prav tako je zavrnil, da bi bile delitve, o katerih se govori v zvezi s sinodo, povezane z njim osebno: »Papež je samo skušal spraviti stvari v tek in prisluhniti vsakemu. Dejstvo, da so sinodalni očetje moj zaključni govor sprejeli s takim navdušenjem, kaže, da ni težava papež, ampak so tu različni pastoralni pogledi.«

»Jorge, še naprej bodi to, kar si!«

Papež je bil zelo odkrit tudi v opisu doživljanja začetkov svoje papeške službe. Dejal je, da je bil pred izvolitvijo že v »procesu upokojevanja« in da si je zelo želel del svojega časa preživeti v Lujánu (romarsko središče blizu Buenos Airesa, Lujanska Marija je zavetnica Argentine), saj mu Luján veliko pomeni in so zanj spovedi tam prava milost.

Ko pa je bil izvoljen za papeža, je moral vse začeti znova. Vendar si je že na začetku dejal: »Jorge, ne spreminjaj se, še naprej bodi to, kar si. Kajti spremeniti se v teh letih bi pomenilo delati se norca iz sebe.« Dodal je še, da je zato vse od začetka delal stvari tako, ko jih je bil vajen v Buenos Airesu. »Vključno z napakami,« je priznal.

Papež pred podobo Device Marije iz Lujána

Do volitev brez zasebnih sprejemov argentinskih politikov

V pogovoru z Elisabetto Piqué sta se seveda dotaknila tudi stvarnosti v domači deželi, Argentini, in širše v Latinski Ameriki.

Papež je novinarki potrdil, da v luči volitev v Argentini naslednje leto ne bo sprejel več nobenega argentinskega politika na zasebni avdienci, bo pa jih še vedno sprejemal ob koncu sredinih avdienc na trgu svetega Petra:

»Argentina mora končati ta predsedniški mandat mirno. Razpadanje demokratičnega sistema ali ustave bi bila napaka. Vsakdo mora sodelovati in izvoliti novo oblast. Nočem se vmešavati v ta proces in zato sem se odločil, da ne bom več sprejemal politikov na zasebnih avdiencah.

Argentine v 2015 še ne bo obiskal, gre pa v Afriko

Papež je napovedal, da bo leta 2015 potoval v tri južnoameriške države, prvič pa se bo podal tudi v Afriko.

Čeprav v domači deželi težko pričakujejo njegov obisk, papež naslednje leto Argentine še ne bo obiskal, niti se ne bo udeležil evharističnega kongresa, ki bo v Argentini julija 2016.

Papež je dejal, da bi bilo to preblizu svetovnega dneva mladih, ki bo prav tako poleti 2016 na Poljskem. Potrdil pa je, da namerava obiskati Argentino tega leta, a v drugem terminu.

Je pa papež povedal, da bo leta 2015 potoval v tri južnoameriške države (a še ni razkril, v katere), prvič pa se bo podal tudi v Afriko.

In zdravje?

Papež je pretekli teden praznoval že 78. rojstni dan. Večina ljudi mu te starosti glede na njegovo zunanjo podobo in dejavnosti ne bi prisodila.

Se pa v zaradi svoje starosti v pogovoru ni mogel izogniti vprašanju o zdravju. »Da, čutim nekaj bolečin in pri moji starosti te tegobe ne ostanejo neopažene. Toda sem v Božjih rokah in vse do sedaj sem bil zmožen vsakodnevno opravljati svoje dolžnosti,« je na kratko odgovoril.

Vir: La Nación

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja