Otroke na vrvice!

Foto: Shutterstock

Po pešpoti skozi majhen park sredi Ljubljane sem se sprehajala in pogovarjala s prijateljem, okoli naju pa je tekalo pet otrok. Naproti je prikolesarila gospa, zbila triletnika na tla in medtem ko je iz mojih ust že priletel »Oprostite!«, se je iz njenih vsul plaz neprijaznih in glasnih besed name in na jokajočega malčka na tleh.

Zapeljala je rahlo nazaj, ga s kolesom obvozila in se, medtem, ko je peljala naprej, še kar drla na vse nas, naj svoje otroke držimo ob sebi in naj se, citiram, »kaj takšnega ne ponovi nikoli več!«

No, draga gospa, to lahko pa samo upam!

Upam, da ne boste nikoli več kričali na otroka, ki ste ga ravnokar povozili. Upam, da ga ne boste nikoli več obvozili kot kup kamenja. Upam, da tako nespoštljivo na neznance ne kričite pogosto.

A vse to lahko samo upam, kajti sovraštvo v vaših očeh in besedah ni sporočalo, da je moje upanje upravičeno. Bi, če bi povozili starejšega gospoda, ravnali enako? Bi ga nadrli, obvozili in ga pustili tam ležati? Bi, če bi povozili ljubkega kužka morda le ustavili kolo, ga pobožali in se lastniku opravičili? Ali so zgolj otroci tisti, ki nikakor ne sodijo v vaš svet?

Družine in otroci postajajo moteči državljani

Ob današnji izkušnji ne morem mimo občutka, ki se v zadnjem času vse bolj potrjuje. Postajamo družba, v kateri so otroci zgolj še moteči dejavniki. Moti nas njihov smeh, njihov tek, motijo nas celo reklame z omembo življenja otrok. Sicer so otroci res nujno zlo pri ohranjanju populacije, a ko bi bili na vrvici in malo tišje, bi bilo splošno počutje v družbi opisano kot srečnejše.

Morda pa nismo daleč od dneva, ko bo prosto tekajoči triletnik veliko manj družbeno sprejemljiv kot gospa, ki se ji ne zdi vredno izgubiti minute svojega dragocenega časa za opravičilo in prijazen nasmeh …

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja