Otroci so iz nebes

Thumbnail

Dr. John Gray v knjigi Otroci so iz nebes izhaja razkriva svoja spoznanja o novih, učinkovitejših vzgojnih poteh. Pri tem izhaja tako iz teorije kot iz svoje več kot tridesetletne prakse.

Dr. John Gray je več kot 30 let odkrival, kaj v vzgoji deluje. Bil je dobro teoretično podkovan, saj je vodil delavnice za otroke in najstnike ter svetoval odraslim in jim pomagal reševati bolečo zapuščino otroštva. Sam se je srečal z izzivom starševstva, ko je naenkrat postal oče dojenčku in dvema pastorkoma v starosti 8 in 12 let. V knjigi Otroci so iz nebes razkriva svoja spoznanja o novih, učinkovitejših vzgojnih poteh.

Pozitivno starševstvo

Pozitivno starševstvo spodbuja in razvija otrokove prirojene sposobnosti ter otroke spodbuja k sodelovanju.

V ospredje postavlja pozitivno starševstvo. Le-to spodbuja in razvija otrokove prirojene sposobnosti ter otroke spodbuja k sodelovanju. Kako? Avtor svetuje staršem naj jasno izražajo prošnje in želje namesto zahtev in ukazov. Na primer: »Bi hotel …« ali pa: »Dajva …« Staršem polaga na srce, naj povedo naravnost, kar bi radi. Na ta način otroke učimo, da bodo tudi druge znali prositi tako, da bodo ohranjali spoštljiv odnos. Spoznali bodo, da zaprositi še ne pomeni dobiti.

Otroci se lahko odzovejo tako, da ugodijo prošnji staršev ali pa se uprejo. John Gray ne zagovarja permisivne vzgoje, ki bi pustila otrokom, da delajo, kar želijo. »Dati otrokom svobodo, ne da bi imeli starši avtoriteto, je neka vrsta popustljive zlorabe. Otroci potrebujejo starše, da jih vodijo,« je jasno zapisal v knjigi.

Posebej me je nagovorilo tole: »Najpomembnejša naloga nas staršev je, da spoznamo, spoštujemo in negujemo naravni in edinstveni proces rasti svojih otrok. Nismo pozvani, da bi jih oblikovali po svoji predstavi o tem, kakšni bi morali biti. Vendar smo odgovorni, da jih modro podpiramo in omogočimo razvoj njihove posebne nadarjenosti in zmožnostim.«

Dati otrokom svobodo, ne da bi imeli starši avtoriteto, je neka vrsta popustljive zlorabe. Otroci potrebujejo starše, da jih vodijo.

Pa se vrnimo k večno aktualnemu vprašanju o tem, kako delovati takrat, ko otrok vztraja pri svojem, ko noče slišati prošnje staršev. John Gray nasprotuje obvladovanju otrok s strahom, sramotenjem, grožnjami, vpitjem. Namesto tepeža predlaga premor, namesto kaznovanja nagrajevanje. Po njegovem mnenju upor otrok zmanjšamo že s tem, da jim prisluhnemo in jim to jasno sporočimo. Lahko jim preusmerimo pozornost na kaj drugega. Pri nekaterih otrocih deluje to, da jih zaposlimo. Tudi drobna, vsakdanja opravila lahko naredimo zabavna npr. s petjem. Lahko si tudi izmislimo posebne obrede, ki bodo dali otrokom občutek pomembnosti in ljubljenosti.

Presenetilo me je avtorjevo mnenje o tem, da z neposrednim spraševanjem izpostavljamo otroka prevelikemu pritisku. »Uporabljati veščine pozitivnega starševstva pomeni, da prisluhnete nasprotovanju svojih otrok in se odločite, kaj je zanje najboljše,« je zapisal John Gray. »V jedru otrokovega upiranja je osnovna potreba, da bi ga videli in slišali, skrbeli zanj in ga imeli radi. Ko se otrok upira učenju, odklanja zelenjavo ali preprosto ne posluša vaših želja, je to jasno opozorilo, da potrebuje več vašega časa, pozornosti, razumevanja in usmerjanja,« je prepričan John Gray.

Nekatere stvari otroci pač morajo narediti zaradi tega, ker smo mi njihovi starši in nosimo odgovornost zanje.

Ugotovil je, da nagrada ali priznanje uspeha spodbuja sodelovanje med otroki in starši ter otrokom daje občutek, da so dobri, uspešni. Zakaj bi upirajočim otrokom nekaj odvzeli, če pa jim lahko nekaj damo?

Kaj pa če tudi nagrajevanje ne deluje? »Najmočnejša tehnika za uveljavljanje vodstva je, da ponavljate zapoved s prepričanjem, da bo otrok kmalu popustil,« lahko preberemo v knjigi Otroci so iz nebes. Nekatere stvari otroci pač morajo narediti zaradi tega, ker smo mi njihovi starši in nosimo odgovornost zanje. Če so otroci gluhi tudi za zapovedi, avtor svetuje uvedbo premora.       

Navedla sem nekaj avtorjevih spoznanj, ki so se me najgloblje dotaknila. Kot mamica ugotavljam, da je starševstvo večno iskanje odgovorov na sproti porajajoča se vprašanja. Upam, da boste vsaj kakšnega našli tudi v knjigi Otroci so iz nebes in s pomočjo te knjige lažje sprejeli edinstveno poslanstvo, ki ga Bog daje prav vsakemu človeku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja