Opuščajo raziskave na zarodnih celicah

Thumbnail

Konec novembra je na konferenci v Kaliforniji opozoril, da se izvorne celice, pridobljene iz zarodkov, ne kažejo več kot posebej obetavne, saj so na poskusih z živalmi ugotovili, da povzročajo razvoj tumorjev. Namesto tega je znanstvenike pozval, naj raje svoje moči usmerijo v raziskovanje nezarodkovnih izvornih celic. Willmut je še posebej navdušen nad direktnim programiranjem, procesom, ki odrasle izvorne celice pretovori v fazo zarodnih brez da bi ob tem ustvarjali in uničevali človeške zarodke. »Ne vem, zakaj se na tem ne dela bolj zavzeto,« se je še spraševal.

Willmut je Dolly ustvaril po več kot 300 neuspelih poskusih, potem pa so jo zaradi prehitrega staranja morali usmrtiti. Od idej o zdravljenju s pomočjo kloniranja in s pomočjo zarodnih izvornih celic se je Wilmut nato začel oddaljevati že pred nekaj leti, v 2009 pa je izjavil, da so živalske celice »skoraj zagotovo neprimerne kot sprejemniki za uporabo pri človeškem jedrnem prenosu«.

Geron, družba, ki je prva v ZDA dobila dovoljenje za raziskave s celicami, pridobljenimi iz zarodnih izvornih celic, pa je tudi pred kratkim nenadoma prekinila klinične študije s tovrstnimi celicami in napovedala, da se popolnoma umika iz poslovanja na tem področju.

Uporabo človeških zarodkov za poskuse in raziskovanje se je pred tem dolgo upravičevalo z izpostavljanjem njihove obetavnosti in uporabnosti pri zdravljenju številnih bolezni, zdaj pa se tudi največji zagovorniki te tehnologije preusmerjajo k drugim postopkom.

Vir: lifenews.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja