Neodkrito bogastvo, ki ga skriva telefon v vašem žepu

Foto: Shutterstock

Običajno svarimo pred prekomerno uporabo telefona, a včasih so te naprave v naših žepih lahko pravo bogastvo, sploh v kombinaciji z dobrim parom slušalk.

Govorim seveda o podkastih. Spletnih zvočnih oddajah, ki ti lahko delajo družbo med vožnjo, na sprehodu, med telovadbo, pri ukvarjanju s perilom, kuhanju ali drugih gospodinjskih opravilih … Pač, saj veste, kaj je to podkast.

Tukaj je nekaj namigov za dobre vsebine, če ne veste, kje začeti.

Avdio arhiv radia Ognjišče

Če imate vsaj kdaj pa kdaj prižgan Radio Ognjišče, veste, da ima kopico zelo bogatih vsebin. Vendar marsikdaj nimamo časa, da bi poslušale ravno takrat, ko je oddaja na sporedu. Lahko pa si jo poiščete v arhivu radia in jo poslušate kot podkast. Recimo Minutke za sveto pismo. Ali vsakodnevni rožni venec (toliko lažje ga je zmoliti, če nekdo moli zraven, pa tudi če le v slušalkah). Posebna zakladnica je arhiv oddaj Za življenje – svetovalno-izobraževalna oddaja o odnosih in vzgoji – ali Svetovalnica, kjer strokovnjaki odgovarjajo na najrazličnejše teme o življenju in odnosih.

Če si želite dobrega podkasta v slovenščini, res toplo priporočam, da prebrskate njihov arhiv!

Darovi materinstva

Slovenskih kakovostnih podkastov, ki bi »tekli na dolge proge«, sploh takih v neodvisni produkciji (torej, da niso pod okriljem RTV-ja ali kakšne druge večje organizacije), je malo. Kolikor sem uspela do sedaj zaslediti, je edini tak podkast, namenjen neposredno mamam, Darovi materinstva. Lara Kastelic je vodja mednarodnega projekta Mother Nature za Slovenijo in v sklopu tega pripravlja tudi podkast Darovi materinstva. Dobra lastnost Lare kot voditeljice je, da gostjam res pusti prostor, da spregovorijo o svojem materinstvu, da povejo svojo plat zgodbe. Ne posega z vprašanji, temveč pusti, da gostjin tok misli teče, kamor želi. Nekatere mame govorijo o materinstvu na splošno, nekatere o konkretni izkušnji, povezani z materinstvom: o porodu, o izkušnji z alergijami pri otrocih, o spontanem splavu …

Goreči grm

Še en tak neodvisen slovenski podkast z rednim oddajanjem in lepo kilometrino je Goreči grm, podkast, ki ga pripravlja Matej Cepin. Običajno je v obliki intervjuja – v podkast povabi gosta, s katerim se pogovarja o njegovemu sledenju božjemu načrtu za njegovo življenje. Cepin je prijeten sogovornik, ki mu ni ničesar težko vprašati in zato marsikdaj dobi zelo zanimive, pa tudi zelo iskrene odgovore. Pa tudi sogovornike izbira same zanimive. Večina epizod traja okrog eno uro.

Liki

Ta ljubek, kratek slovenski podkast je pod okriljem Vala 202 med leti 2018 in 2021 pripravljala novinarka Uršula Zaletelj. Na kratko, v največ deset minutah se v epizodi predstavi oseba, ki se ukvarja z zanimivim hobijem ali ima osupljivo življenjsko zgodbo. Kratko, sveže, navihano in navdihujoče, da ti polepša dan.

Podkast Iskreni

Tudi na našem portalu najdete podkaste in v njih najrazličnejše navdihujoče goste. Paleta zanimivih sogovornikov je zares pestra, v njih pa spregovorijo o svojem življenju, navdihih, poslanstvu … Epizode trajajo od štirideset do petdeset minut.

Bible in a year ter Cathecism in a year

»Fr. Mike Schmitz je krasen za nežnejši spol,« mi je pred kratkim rekel prijatelj iz duhovniških vrst. In še res je. Poleg tega, da je ves čas nadvse navdušen, da vero razlaga z entuziazmom zlatega prinašalca in da je, kot ga je opisal kolumnist v Washington Postu, dostopen kot klopca v parku. Je tudi prijeten na pogled (kar je med poslušanjem podkasta sicer manj pomemben dejavnik:). 1. januarja 2021 je začel oddajati podkast Sveto pismo v enem letu, kjer vsak dan prebere en odlomek Svetega pisma in ob njem ponudi razlago prebranega. Epizode trajajo okoli pol ure.

Katekizem v enem letu je začel oddajati 1. januarja letos. Epizode večinoma trajajo med 15 in 20 minutami.

Če želite poglobiti svojo vero, prebrati celo Sveto pismo ali pa ga bolje spoznati, bolje razumeti katoliški nauk … Vam priporočam oba njegova podkasta. Če je mogoče, začnite s Svetim pismom v enem letu, saj se Katekizem v enem letu v marsičem nanaša na spoznanja iz prvega.

Jen Fulwiler

Za poslušanje podkasta Jen Fulwiler moraš imeti čas. Ker se epizode rade razvlečejo preko ene ure. Moraš se navaditi njenega globokega glasu in tega, da ne govori zgoščeno. H glavni temi praviloma dospe šele po dvajsetih minutah ali celo po pol ure, pred tem pa pripoveduje prigode iz svojega družinskega in poslovnega življenja. Zastranitev na zastranitev. Skratka, njen podkast ni nekaj kratkega in spodbudnega. Z Jen morate na dolg sprehod ali se prebijati skozi ogromne kupe nezlikanih srajc.

Vendar je vredno. Ker ima bogate uvide (ko vendarle pride do njih) o tem, kako živeti svoje življenje izpolnjeno, bogato, v skladu s poslanstvom, ki ga je v nas položil Bog. Jen se je v katoliško vero spreobrnila v odraslosti in premore zelo širok pogled. Glede na to, da se preživlja predvsem kot stand-up komičarka, pa ste lahko prepričane, da bo ne le globoko, ampak tudi zabavno.

Sex chat for christian wives

Povsod, kjer je govora o spolnosti, me zaskrbi, da bo pogovor ali preveč v oblakih in neoprijemljiv ali pa pretirano opolzek. Pri podkastu Sex Chat for Christian Wives še v nobeni epizodi nisem naletela ne na eno ne na drugo.

Vse štiri gostiteljice so kristjanke, poročene ženske in večinoma se vse bližajo menopavzi. Sicer niso katoličanke, zato ne morem jamčiti, da se vmes ne bo našla kakšna epizoda, ki vam ne bo čisto všeč ali pa se vam bo zdelo, da se ne sklada povsem z vašim vrednostim sistemom. So pa odprte, domiselne, tudi zabavne … in če imate kakšno vprašanje glede spolnosti, boste med 145 epizodami najverjetneje našle odgovor zase in svojega moža.

Novo epizodo objavijo vsak drugi torek.

Podkast bo dobrodošel tako za ženske, ki so do spolnosti nekoliko zadržane, pa bi si želele delati na tem, kot za tiste, ki jim je spolnost všeč in se morda v tem čutijo nerazumljene.

Če pa se vam zdi, da vaš telefon ne služi vam, ampak vi služite njemu, posezite po knjigi Digitalni minimalizem, ki vam bo pomagala na novo postaviti prioritete v vašem življenju in dati elektronskim napravam mesto, ki jim pripada.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja