Nebeška pomoč pri učenju

Vir: Shutterstock

Polni pričakovanj smo vstopili v novo šolsko leto. Čakajo nas takšni in drugačni izzivi, ki niso vedno predvidljivi in se nanje težko vnaprej pripravimo. Eden boljših načinov za soočanje z vsakdanjimi težavami je nedvomno molitev. Lahko se obrnemo neposredno na Boga ali pa svojo prošnjo usmerimo k nebeškim zavetnikom.

Ob začetku šolskega leta smo pobrskali med nebeškimi priprošnjiki in poiskali nekaj takih, ki nam bodo v pomoč pri izzivih letošnjega šolskega leta.

Blaženi Anton Martin Slomšek: zavetnik učiteljev, učencev, dijakov in študentov

Svetniki nam s svojim življenjem dajejo zgled in nas opominjajo, da že tukaj na Zemlji delamo za nebesa. V perspektivi večnosti je vsako breme lažje. Tudi šolsko.

Anton Martin Slomšek goduje 24. septembra. Bil je potrpežljiv mož močne volje. Uspelo mu je prenesti lavantinski škofijski sedež iz St. Andraža v Maribor in tako vzpostaviti samostojno škofijo za štajerske Slovence. Ko je 4. septembra 1859 postal prvi lavantinski škof v Mariboru, je v svoji škofiji združil okrog 200.000 Slovencev, ki bi sicer še naprej pripadali graški škofiji. Tako je preprečil njihovo germanizacijo in močno okrepil slovensko narodno zavest. Vseskozi je skrbel za delovanje slovenskih šol. V Mariboru je odprl novo semenišče, ki je duhovnike vzgajalo v slovenščini. Gojil je ljubezen do slovenskega jezika: pisal je pesmi, pridige in vzgojne knjige ter tudi prevajal iz tujih jezikov v slovenščino.

Je zavetnik učiteljev pa tudi učencev, dijakov in študentov. S svojo vztrajnostjo in ljubeznijo do slovenskega naroda nam je lahko vzgled in priprošnjik za šolski vsakdan.

Blaženi Lojze Grozde: zavetnik slovenske mladine

Lojze Grozde, ki goduje 27. maja, je bil kot nezakonski otrok v svojem otroštvu močno zaznamovan in osamljen. A bil je bister fant in marljiv učenec, v gimnaziji odličnjak. V času šolanja je bil izjemno družaben: ukvarjal se je s športom, pel v pevskem zboru in se veliko družil s prijatelji. Pisal je literarna besedila, pesmi in prozo, in bil tudi družbeno aktiven. Živel je svetost v vsakdanjem življenju: redno je prejemal zakramenta svete spovedi in svetega obhajila, njegovo življenje pa je bilo utemeljeno v molitvi. Umrl je mučeniške smrti 1. januarja 1943 na Mirni, ko je bil star komaj 19 let.

Naj bo brezupnih položajev v letošnjem letu čim manj, a če pridejo, vemo na čigavo priprošnjo nam Bog nakloni rešitev.

Lojze Grozde nam daje zgled pogumnega fanta močne vere, ki je ostal zvest Kristusu tudi za ceno lastnega življenja. Priporočajmo se mu, saj slovenski narod ne potrebuje ničesar bolj kot vztrajnih, marljivih in pogumnih otrok in mladine, ki bodo dozoreli v pokončne Slovence in kristjane.

Sveti Ekspedit (Elpidij): zavetnik v nujnih primerih, zoper zamudo in odlašanje

O življenju svetega Ekspedita, ki goduje 19. aprila, ljudje niso vedeli kaj dosti, zato so se v priprošnjah oprli predvsem na njegovo ime. Beseda ekspeditiven namreč pomeni hiter, uren, spreten, sproten (tak, ki ne zaostaja), torej so se mu ljudje priporočali za pravočasno dovršitev opravil in dolžnosti. Tudi danes lahko pri Bogu posreduje za pomoč, kadar nam bo primanjkovalo časa.

Juda Tadej, apostol: priprošnjik v hudi stiski

Sveti Juda Tadej, apostol, goduje 28. oktobra skupaj s svetim Simonom. Znano je, da je bil Jezusov bratranec, sicer pa o njegovem življenju ne vemo veliko. Oznanjal je Jezusov evangelij v Palestini, Arabiji, Siriji in Mezopotamiji, nazadnje pa umrl mučeniške smrti v Perziji. Velja za preprostega apostola, ker ga Sveto pismo nikoli ne postavlja v ospredje. Zakaj so se ljudje začeli obračati nanj v hudih stiskah, ni znano in niti ni pomembno. Naj bo brezupnih položajev v letošnjem letu čim manj, a če pridejo, vemo na čigavo priprošnjo nam Bog nakloni rešitev.

Sveti Jožef Kupertinski: zavetnik študentov in izpitnih kandidatov

Sveti Jožef Kupertinski, ki goduje 18. septembra, je bil sprva neizobražen, zelo neroden in trmoglav. Zelo težko se je učil. Na izpitu pred diakonskim posvečenjem je moral v latinščini na pamet zapeti evangelij in ga nato tudi razložiti. Jožef se je izmed vseh evangeljskih besedil zmogel naučiti samo najkrajšega, a izpraševalec je izbral ravno tega. Tudi pred mašniškim posvečenjem je moral opraviti izpit. Kandidati, ki so bili vprašani pred njim so se tako dobro odrezali, da je škof prekinil izpraševanje v prepričanju, da so vsi tako dobro pripravljeni. In Jožef je lahko postal duhovnik.

Sveti Jožef Kupertinski je pravi priprošnjik za vse, ki so pred testi in izpiti. A ne delajmo si utvar, da bo Bog podpiral našo lenobo. Sveti Jožef nam je zgled najprej v svoji vztrajnosti in močni želji po tem, da bi dosegel svoj cilj. Pred težkimi izpiti je namreč dal najprej vse od sebe in se učil, kolikor je mogel. Šele potem se je zatekel k Bogu po pomoč.

Svetniki nam s svojim življenjem dajejo zgled in nas opominjajo, da že tukaj na Zemlji delamo za nebesa. V perspektivi večnosti je vsako breme lažje. Tudi šolsko.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja