Ne pozabite oddati vloge

Vir: Pixabay

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2020 je potrebno oddati do 5. februarja.

Kje lahko oddate vlogo?

Vlogo je mogoče oddati na portalu eDavki, v spletni aplikaciji eDavki ali po pošti. Zaradi slabe epidemiološke slike pa letos oddaja te vloge ne bo mogoča osebno na vložišču.

Olajšave za vzdrževane družinske člane znižujejo davčno osnovo in višino davkov, ki jih je treba plačati.

Tako portal eDavki kot tudi aplikacija ponujata že predizpolnjeno različico vloge z lanskimi podatki, s čimer bo oddaja bolj enostavna in lažja, obrazec pa preprečuje vnos nekaterih napačnih podatkov. Po oddaji vloge preko eDavkov zavezanci na elektronski naslov prejmejo potrdilo o uspeni oddaji, vloga pa ostane tudi v evidenci oddanih vlog na portalu oz. v aplikaciji.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo tudi s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki

Kdo lahko odda vlogo?

Vlogo lahko oddajo zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti.

Olajšavo za otroka, ki je vzdrževani družinski član, uveljavlja eden od staršev (npr. tisti z višjo plačo) ali pa oba. Če jo uveljavljata oba, so morata čas uveljavljanja razdeliti tako, da njuna vsota ne presega 12 mesecev.

Poseben obrazec za izračun najboljšega načina za uveljavljanje davčnih olajšav za otroke ponujajo na strani Družinske pobude.

Kdo je vzdrževan družinski član?

Vzdrževan družinski član je otrok do 18. leta starosti. Prav tako je to lahko otrok med 18. in 26. letom starosti, če se šola, ni zaposlen in nima dohodkov, razen družinske pokojnine in začasnega študentskega dela. Obstajajo še drugi pogoji, kdaj je nekdo lahko vzdrževan družinski član, ki so pojasnjeni tukaj.

Kako visoka je olajšava?

Olajšave za vzdrževane družinske člane znižujejo davčno osnovo in višino davkov, ki jih je treba plačati. Olajšava za vsakega naslednjega otroka je večja kot za predhodnega in za leto 2019 znaša 2436,92 evra za prvega otroka. Za drugega otroka je 2649,24, za tretjega 4418,54, za četrtega 6187,85, za petega 7957,14 evra. Za vse nadaljnje vzdrževane otroke se višina olajšave poveča za 1769,30 evra (mesečno za 147,44 evra) glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka. Za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, znaša letna olajšava 8830 evrov, letna olajšava za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana je 2436,92 evra (mesečna 203,08 evra).

Kaj če vlogo pozabite oddati?

Če zavezanec za plačilo dohodnine vlogo odda prepozno, lahko vloži ugovor na informativni izračun dohodnine. Ko prejmete informativni izračun dohodnine (najpozneje do 15. 6.), v katerem olajšava ne bo upoštevana in bo ali višje doplačilo ali manjše vračilo dohodnine, morate nanj podati ugovor. Olajšavo vam bodo tako upoštevali naknadno, a boste morebitno vračilo dohodnine prejeli pozneje.

Tudi sicer je po prejetem informativnem izračunu dobro pogledati in preračunati, ali so vam olajšavo ta vse vzdrževane družinske članek upoštevali oz. izračunali pravilno.

Več informacij najdete na spletni strani Finančne uprave.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja