Napeto ob začetku sinode o družini

Thumbnail

Izredno lepa in preprosta molitvena vigilija je včeraj zvečer vnesla vsaj malo miru v sicer precej napeto vzdušje pred začetkom sinode o družini.

Žal je smetano včerajšnjega medijskega poročanja o sinodi (tudi v slovenskih medijih) pobralo razkritje enega visokih vatikanskih uradnikov, člana kongregacije za nauk vere, o svoji istospolni usmerjenosti.

43-letni poljski duhovnik Krzystof Charamsa ni samo razkril svoje istospolnosti, ampak tudi priznal, da je v aktivni homoseksualni zvezi in svojega partnerja ob razkritju predstavil. Obenem je nauk in pristop Cerkve o homoseksualnih osebah označil kot nečloveškega in pozval k spremembam.

Predsinodalno vrenje o pastorali in »pravicah« homoseksualnih oseb

Tudi sicer je bilo v zadnjih dneh pred sinodo v Vatikanu precej dinamično v zvezi s problematiko pastorale in odnosa Cerkve do homoseksualnih oseb.

V petek, 2. septembra, je na papeški univerzi svetega Tomaža Akvinskega potekala konferenca »Živeti resnico v ljubezni«.

Pripravila jo je organizacija »Courage International«, ki že več let uspešno deluje na področju pastorale homoseksualnih oseb ter podpira tradicionalni nauk Cerkve.

Na konferenci so predvajali tudi pretresljiv film »Hrepenenje večnih poljan«, v katerem tri osebe z istospolno usmerjenostjo spregovorijo o poti iz vrtinca homoseksualne spolnosti (o filmu smo na iskreni.net že poročali lani avgusta, na povezavi si ga lahko tudi ogledate).

Dan pozneje, v soboto, 3. septembra, tik pred začetkom sinode, pa je bila konferenca »Globalne mreže mavričnih katoličanov«,  ki si prizadeva, da bi bile homoseksualne osebe »polno vključene v Cerkev«, pod kar razumejo tudi možnost istospolne poroke.

Prezrte teme sinode

Poleg vprašanja pastorale homoseksualnih oseb je bilo od lanskega zasedanja sinode v ospredju zanimanja svetovne javnosti predvsem vprašanje morebitnega prejema zakramentov spovedi in obhajila za nekatere ločene in znova civilno poročene zakonce.

Po eni strani je zanimanje medijev in širše javnosti za najbolj delikatne teme logično. Resnici na ljubo pa je treba tudi priznati, da je tudi Cerkev sama deloma odgovorna, da druge pomembne teme niso prišle v ospredje.

Med prezrtimi temami sinode sta prav gotovo vprašanje priprave na zakon (na to je izrecno opozoril papež Frančišek med pogovorom z novinarji na povratku s svetovnega srečanja družin v Philadelphiji) in pa vprašanje kontracepcije oziroma širše urejanje spočetij in odprtosti za življenje. Sploh slednje je eno ključnih vprašanj ne samo današnje družine, ampak tudi civilizacije.

Nekateri kritiki so tudi opozorili, da sinoda, kakor kaže delovno gradivo za drugo zasedanje, zelo zadržana pri soočenju s spolnostjo, sploh ker življenje v svetu, zasičenem s popačeno podobo spolnosti, še kako vpliva na oblikovanje temeljev družine.

Trg svetega Petra med molitveno vigilijo pred začetkom sinode

Ne uničujmo zaupanja v delo Svetega Duha!

Kakorkoli že, sinoda se je z današnjo, nedeljsko dopoldansko sveto mašo končno začela in usoda dogajanja na njej je zdaj v rokah sinodalnih očetov (268 jih je, poleg njih pa bodo sodelovali na sinodu tudi opazovalci in strokovnjaki, med njimi 18 zakonskih parov). Pa ne samo v rokah, ampak tudi v srcih, v njihovi odprtosti Svetemu Duhu.

Papež Frančišek je med sobotno večerno molitveno vigilijo na trgu svetega Petra v Vatikanu dejal, da »naša prošnja ne more biti drugačna, kot je bila na tem kraju pred letom dni, ko smo prosili za pomoč Svetega Duha«.

O tem, da nimamo dovolj zaupanja v delovanje Svetega Duha, je govoril tudi na zaključni maši svetovnega srečanja družin pred tednom dni.

Po papeževih besedah je resnični škandal v vsem, kar uničuje naše zaupanje v delovanje Duha, ne pa v Jezusovi neizključevalnosti ali Božji ljubezni, ki »pošilja dež pravičnim in krivičnim«.

Te besede so bile nedvomno sporočilo tudi udeležencem sinode (mnogi udeleženci so bili navzoči pri maši), ki se bo znova morala soočiti z izzivom, na kakšen način prinašati evangelij mnogim, ki danes živijo v neurejenih zvezah in polomljenih družinah.

Sinoda naj ne govori toliko o družini, kot se od nje uči

Pred začetkom sinode je papež med vigilijo izrekel še eno pomenljivo misel: »Sinoda bi morala bolj kot govoriti o družini iti v njeno šolo.«

Papež pravi, da se Cerkev lahko uči od:

  • matere: ki poraja in nenehno daje življenje ter ki spremlja s predanostjo in moralno močjo;
  • očeta: ki skrbno varuje, popravlja brez poniževanja in vzgaja z zgledom ter potrpežljivostjo;
  • ter otrok, bratov in sester: ki na drugega ne gledajo kot na breme, problem ali strošek, ampak kot na dar.

S temi besedami je papež spet pokazal, da je morda bolj kot precizen teolog »poet vere«.

Razumemo pa jih lahko tudi kot ključ njegovega pogleda na sinodo: ne gre za spremembo nauka (kakor morda mnogi pričakujejo, mnogi drugi pa so v strahu), ampak prvenstveno za poslušanje družine v odprtosti Svetemu Duhu in dialog, ki naj najde evangeljske poti do srca sodobnega človeka.  

To dvoje je papež poudaril tudi med pridigo na današnji uvodni maši z besedami: »Cerkev uči in brani temeljne vrednote, a pri tem ne pozablja, da je bila sobota narejena za človeka in ne človek zaradi sobote.«

Foto: prtscr.ctv.va

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja