Na čem temelji teorija spola?

Vir: Shutterstock

Na čem temelji teorija, da se ne rodimo s prirojenim spolom, ampak da nam ga določijo z vzgojo in vplivi okolja?

Študije teorije spola so interdisciplinarne študije, ki raziskujejo spolno identiteto in spolno reprezentacijo v družbi. Eden od pionirjev med znanstveniki, ki je raziskoval psihologijo spolne zmedenosti in družbene konstrukte spola, je bil John Money.

Zagovarjal je tezo, da se ne rodimo niti moškega niti ženskega, ampak nevtralnega spola. Tega nam kasneje kot moškega ali ženskega določita vzgoja in okolje, torej zunanji dejavniki.

O njenem izvoru in tragiki priča dokumentarec Observatorija teorije spola Prva žrtev teorije spolov (posnetih je bilo kar nekaj dokumentarcev s to tematiko).

Tragična podstat svetovno uveljavljene teorije

V njem pokaže tragično ozadje prvega znanstvenega poskusa spremembe spola pri otroku z jasno izraženo spolno identiteto na biološki ravni, na katerem so zgradili sodobno teorijo spola, primer pa navajali kot uspešen dokaz nove smeri v znanosti.

Primer se je začel z nesrečo pri operaciji enega od enojajčnih dvojčkov Brucea Reimerja iz Kanade. Kot dojenčka sta imela dvojčka težave z uriniranjem, zato so ju napotili na operacijo, za katero starši niso vedeli, da bo opravljena s pomočjo kavterizacije (uničevanje tkiva z vročino) in ne kirurškega noža.

Rezultat je bil popolnoma izmaličeno spolovilo. Ker jima v bolnišnici, kjer so poseg opravili, niso pomagali, sta starša iskala druge rešitve. Po ogledu intervjuja na televiziji, v katerem je profesor John Money govoril o tem, da lahko medicinsko pomagajo otrokom, ki se rodijo z znaki obeh spolov in začel odkrivati novo teorijo izbire spola, sta se odločila, da se obrneta nanj.

Iskanje rešitve v spremembi spola

Money je priložnost, da spremenijo spol enemu od dvojčkov, vzel kot dobro priložnost, da na primeru enojajčnih dvojčkov razvije, dokaže in potrdi svojo teorijo, po kateri lahko spol poljubno spreminjamo. Toda zgodba se je razpletla drugače, kot je kasneje opisoval kot dokaz za njegovo teorijo.

Bruceu so pri 22 mesecih odstranili moško spolovilo, staršem pa naročili, naj ga oblačijo kot deklico, tako z njim govorijo in ga vzgajajo v tem duhu. Kasneje so mu v času adolescence k ženskosti pomagali tudi s hormoni in terapijami. Kljub vsem naporom pa se je Bruce, ki so ga preimenovali v Brendo, že v otroštvu srečeval s hudimi težavami. Bil je nemiren otrok, ves čas je imel težave v šoli in pri socializaciji.

Vmes so se vrstile terapije in pregledi pri Moneyu, vendar so postale za fanta tako neprijetne, da je staršem zagrozil, da se bo ubil, če ga še kdaj pošljejo k profesorju. Vse skupaj se je tako stopnjevalo, da so mu kot mladostniku starši povedali, da se je rodil moškega spola.

Kljub dobremu razpletu spolne identitete tragičen konec

Brenda se je odločil, da bo spet moški in se preimenoval v Davida. Kasneje se je tudi odločil za plastične operacije in zaživel družinsko življenje z ženo, ki je v zakon pripeljala tri otroke iz prejšnjega zakona. Profesor o tem ni nikoli poročal, še vedno je navajal uspešnost primera “John/Joan”, pri tem pa ignoriral vsa opozorila in dejansko stanje svojega poskusnega zajčka Davida.

 

Še huje pa je, da se je zgodba kljub vsej medijsko razkriti resnici (javno se je izpostavil tudi sam David, da bi preprečil podobne poskuse) končala tragično: pri svojih 38 letih je storil samomor, dve leti pred njim pa je zaradi prevelikega odmerka antidepresivov umrl tudi njegov brat dvojček.

Dokumentarec zaključujejo z mislijo:
»Od takrat naprej teorija spola uspeva na tej laži. /…/ Vse to v imenu teorije, ki je uničila življenje Davida Reimerja.«

Foto: www.truthrevolt.org, rue89.nouvelobs.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja