Moja bilanca leta 2021: Katere izkušnje so me obogatile in katere sanje še lahko uresničim?

Foto: Canva

Konec leta je tudi obdobje pregleda preteklega leta. V tem času navadno pogledamo, kaj nam je preteklo leto prineslo, ali smo izpolnili kakšne od naših sanj in dosegli zastavljeno. Prav tako lahko pogledamo tudi na neprijetne in težke izkušnje in se ozremo na leto pred nami ter želje, načrte in cilje, ki jih imamo zanj. Izkušnje lažje postavimo na svoje mesto, če jih ovrednotimo, sanje pa lažje uresničimo, če vemo, kaj si želimo in si za to zavestno prizadevamo.  

Pripravili smo nekaj opornih točk, ki vam lahko pomagajo pri pogledu nazaj in naprej. Seznam lahko glede na svoje izkušnje in želje poljubno podaljšate. Pregled preteklega leta lahko naredite tudi pisno, da ga boste lahko prebrali tudi kdaj v prihodnosti ali pa želje in načrte za prihajajoče leto napišete v obliki pisma sebi, ki ga nato odprete čez pol leta ali leto …

Naš seznam na zadnji dan v letu bi lahko izgledal nekako takole:

 1. Ozrimo se na odnose z drugimi ter jih poskušajmo ovrednotiti. Odnosi z bližnjimi so bili v tem posebnem letu morda oteženi, drugačni kot smo jih bili vajeni.
  • Namenimo čas ljudem, ki so nam blizu, ženi/možu, otrokom, staršem, sorodnikom in prijateljem.
  • Proste dni in praznike namenimo skupnemu preživljanju časa z družino.
  • Pokličimo tiste, s katerimi se že dolgo nismo slišali.
 2. Pomislimo, za kaj smo v tem letu hvaležni. V življenju je veliko tega, za kar smo lahko hvaležni. Spomnimo se vseh drobnih stvari, srečanj in ljudi, ki so nam v preteklem letu bogatili življenje.
  • Hvaležni smo lahko za dobre odnose z bližnjimi, notranji mir, naravo, hrano, zdravje, dobroto, glasbo, presenečenja, spoznanja, dosežke, dobro opravljeno delo, pomoč drugih …
 3. Spomnimo se vseh drobnih in večjih presenečenj življenja, ki so nas navdali z radostjo in upanjem. Kaj je bilo tisto, kar nam ostaja v spominu iz preteklega leta in nas navdaja z upanjem za naprej?
  • Medsebojna pomoč, razumevanje in skrb za sočloveka itd. nas lahko navdajo z upanjem, da bomo v prihodnosti zmogli živeli (bolj) povezano.
 4. Pomislimo, kje smo v preteklem letu napredovali in kje nazadovali. Poglejmo na različna področja življenja, kot na primer zdravje, skrb zase, osebnostna rast, kariera, zakonski odnos, odnos s starši, odnose z drugimi pomembnimi ljudmi, vero, notranji mir …
  • Morebiti smo napredovali v karieri, lahko pa bi veliko več naredili za osebnostno rast in zakonski odnos.
  • Morda se moramo bolj osredotočiti na skrb zase. Si vzeti več časa zase in početi stvari, ki so nam v veselje.
  • Morda bi lahko več naredili za svoje zdravje. Se več gibali, več časa preživeli v naravi in več pozornosti namenili pripravi zdravih obrokov.
 5. Pomislimo, kaj si želimo pustiti v letu, ki je za nami, kaj pa je tisto, kar si želimo nadaljevati in ponesti v prihajajoče leto. Osredotočimo se na to, kar nam je pomembno in pomislimo, kako bi lahko na tem področju življenja naredili več in živeli bolj izpolnjeno.
  • Morda želimo v preteklem letu pustiti slabo voljo, vdanost v življenje, skrbi, črnogledost, obup, zamere in obsojanja.
  • Osredotočimo se na nam pomembne stvari. Morda bo to notranji mir, vedrina, upanje, dobrota, radost, družina, morda za koga tudi kariera.
 6. Nato se osredotočimo na leto, ki prihaja. Pomislimo na vse naše skrite želje in pričakovanja, ki jih želimo uresničiti. Morda si želimo v prihodnjem letu več časa preživeti z družino, pomagati drugim, se naučiti česa novega?
  • Pomembno je, da vemo, kaj si želimo in da smo dejavni v smeri uresničevanja zadanega. Lahko so to večje stvari, da želimo na primer na novo začeti pridobivati zanje iz določenega področja, se dodatno izobraževati in s tem izboljšati ali preusmeriti svojo kariero. Lahko pa si uresničimo željo in prvič obiščemo kraj, ki ga še nismo, pripravimo presenečenje za družino ali kaj tretjega.

Tako v novo leto stopamo vsak nekoliko bolj pripravljeni in odprti za vse novo, ki prihaja.

Srečno in upanja polno novo leto!


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja