9 dobrih stvari leta 2021, ki bi jih veljalo obdržati

Vir: Shutterstock

Preteklih 12 mesecev ni bilo lahkih, a sama lahkega leta niti še nisem doživela. Me pa prav vsako leto ogromno nauči, vztrajno brusi in bogati. Letošnje je bilo takšno na zopet svoj način. Prineslo pa je tudi mnoge blagoslove. Obstaja nekaj vidikov preteklega leta, ki se mi zdijo »za obdržat«, za prihodnje leto in naprej.

Zakon je zakon

Moje leto 2021 je morda najbolj zaznamovala poroka. Če bi vedela, kako lepo, dobro, bogato in zanimivo je zakonsko življenje, bi že prej še bolj lobirala, da se z možem poročiva. In ker je tako krasno, si res želim in se trudim, da bi isto lahko rekla vsako leto. Še bolje; vsak dan.

Prijateljski krog, pri katerem gre za kakovost, ne za količino

Stike s prijatelji so pri vseh nas omejili ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, pri meni pa še selitev, vezana na prejšnjo točko. Ta čas posebej kaže, da so prijatelji res tisti, ki se trudijo ohranjati vez tudi v času, ko je to težje, ki iščejo stik in možnosti srečanja. Določene odnose je pandemija prav okrepila. In morda so prav ti tisti, ki jih velja najbolj ceniti.

Solidarnost

Koliko ene dobrote in pripravljenosti v ljudeh je prineslo preteklo leto. Najbrž so to mnogi nesli že iz lanskega leta. A ni res lepo, kako ljudje opazijo stisko in potrebo drugih ljudi, samoiniciativno pomagajo, kjer je potreba, obilno darujejo ob težkih situacijah popolnih neznancev, prinašajo hrano družinam v karanteni … Če bomo egoizem in individualizem letos še naprej vztrajno presegali, se ni bati, da nam kot družbi in narodu ne bi šlo še bolje.

Zavedanje pomena zdravja

Epidemija je močno okrepila zavedanje o pomenu zdravja. Tako fizičnega kot, posebej letos, ko so se težave na tem področju še močneje pokazale – tudi duševnega. Čeprav nismo več omejeni predvsem na stene lastnega doma, vztrajajo sprehajalci, tekači, kolesarji in drugi športniki, veliko več pozornosti kot v preteklosti pa se namenja tudi preventivi in kurativi na področju duševnega zdravja. In to zavedanje v času, ko epidemija traja in traja, še kako potrebujemo. Še malo prečistimo zdravje duše, pa bomo sploh zdravi.

Zavedanje, da se da, če se hoče

Kljub množičnem jamranju, kako se nič ne da in so kršene te in one pravice, so bili poseben navdih preteklega leta vsi tisti kreativni ljudje, ki so v tem času z inovativnimi idejami začeli nov posel, iskali nove poti do svojih strank, se na vse načine prilagajali novi situaciji in skladno z znanim slovenskim pregovorom še enkrat več dokazovali, da kjer je volja, je tudi pot. Nekaj podobnega je pokazala tudi moja osebna bilanca.

Prednost pomembnemu

Vsak posebej zahteven čas, pa naj gre za bolezen, nesrečo, izgubo nekoga ali nečesa pomembnega ali kaj podobnega, človeka na nek način strezni. Tako je mnoge streznila tudi epidemija. Kar nekaj znancev imam, ki so v preteklem letu ugotovili, da morajo zamenjati službo, kjer se že leta počutijo obupno, da morajo najti način, da bodo lahko več časa z družino, da se morajo poročiti, ker je to edini logičen korak naprej, da so preobremenjeni ali da njihova služba od njih zahteva več kot so ji pripravljeni dati. Spoznanja so številna, skupno pa jim je zavedanje, da je življenje kratko in ga je vredno nameniti rečem, ki so tega resnično vredne.

Spoznanja so številna, skupno pa jim je zavedanje, da je življenje kratko in ga je vredno nameniti rečem, ki so tega resnično vredne.

Velik napredek znanosti

Lahko začnemo pri cepivih in zdravilih proti covidu-19. In nadaljujemo pri tem, da so se strokovnjaki naučili izjemno hitro sekvencirati genom virusa, ki bolezen povzroča. Dobili smo tudi prvo cepivo proti malariji za otroke. Znanstveniki preizkušajo umetno srce, ki bi lahko rešilo milijone ljudi, ki umirajo zaradi bolezni srca. V preizkušanju so tudi posebni vmesniki, ki bi ljudem z različnimi oblikami paralize telesa pomagali pri neodvisnosti (npr. pri tipkanju). Letos je bila prvič uspešno izvedena dvojna presaditev rok in rame. Nasa je v vesolje izstrelila največji in najmočnejši teleskop, kar jih je bilo kdaj narejenih. Seznam lahko poljubno podaljšamo.

Delo od doma

Nekateri smo že prej pretežno delali od doma, epidemija pa je delo od doma ponesla še tja, kjer to prej ni bilo mogoče. Čeprav vsi te možnosti nimajo, pa je mnogo delodajalcev, kjer ta možnost je, videlo prednosti takšne oblike dela. Prihrani namreč čas vožnje, prijaznejše je do okolja, omogoči domač obrok med delom, delodajalec prihrani, manj je urejanja za v službo pa še kakšna prednost bi se našla. Ob rednih stikih s kolektivom na daljavo in/ali občasno v živo za tiste, ki potrebujejo tudi to, je tak način dela res koristen.

Odprti pogovori o osebnih mejah

Po skoraj dveh letih covida-19 večina ljudi pred odhodom od doma še vedno oceni tveganje, katerih srečanj se je vredno udeležiti, katera pa bi raje preskočili. Ker je skladno z razumevanjem resnosti situacije v državi vsakdo v različnih obdobjih oblikoval svojo lastno idejo o varnosti in tveganjih, smo se naučili veliko bolj pogovarjati o naših mejah. V bistvu smo se naučili reči: »Pri tem se ne počutim v redu,« brez da bi se ob tem počutili nelagodno. Je pa pomembno, da znamo to sposobnost prenesti tudi na druga področja.


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja