Najboljši novoletni sklepi – za družino!

druzina_igra

Ste zase že postavili novoletni sklep? Ali ste jih že malo siti, ker se nikoli ne obnesejo? Morda se res vsako leto izkaže, da iz moke sklepov pač ni kruha, toda nekaj je gotovo: kar vložimo v svojo družino, se vedno dobro speče.

Zato vam na prvi dan leta ponujamo nekaj predlogov, ki jih lahko z družino sklenete za leto 2020. Izberite si enega ali kar vse in obljubljamo, da bodo še bolj poživili vaše družinske dni!

Odklopite se.

Dogovorite se za čas, ko boste vsi v družini odklopljeni od vseh mobilnih naprav. Lahko je to vsak dan proti večeru za kakšno uro, lahko zgolj eno v uro v tednu. Takrat bodite drug z drugim in popolnoma prisotni – pogovarjajte se, pojdite ven, igrajte se družabne igre.

Jejte zdravo.

Kot družina se zavežite zdravemu načinu prehranjevanja. Skupaj načrtujte, skupaj kuhajte, drug drugega spodbujajte v tem, predvsem pa uživajte v skupnih obrokih.

Skupaj se gibajte.

Sklenite, kako pogosto boste skupaj hoditi na sprehod ali teči ali v hribe. Morda bi skupaj kolesarili ali plavali, se skupaj udeležili kakšne skupinske vadbe ali celo kakšnega organiziranega teka?

Zabeležite več skupnih spominov.

Več se fotografirajte, snemajte, zapisujte si svoje dogodivščine in zabavne izjave. Čez nekaj let bo to neprecenljivo gradivo.

Uvedite spodbude in pohvale.

Določite mesto, kamor boste lahko drug drugemu na lepilne listke ali kar na tablo pisali pohvale, spodbude, komplimente in tako nepričakovano drug drugemu lepšali dneve.

Skupaj berite.

Naredite bralni načrt za leto. Koliko bo kdo kaj prebral, kaj bi prebirali skupaj, kdaj boste brali (vsak večer pred spanjem?).

Naj vsak dobi svojo (novo) zadolžitev.

Za prijetnejše skupno bivanje je prav, da doma vsak pomaga po svojih najboljših močeh. Če še nimate razporeda, kaj kdo kdaj počne, je sedaj primeren čas, da ga naredite. Če ga že imate, je primeren čas, da ga prevetrite.

Izbirajte prijaznost.

Napišite pravila prijaznega vedenja in drug drugega spodbujajte, da ste prijazni tudi takrat, ko komu zavre. Uporabljajte vljudnostne besede in prijazne geste. Poleg tega lahko skupaj določite, na katerem področju boste še bolj prijazni do ljudi izven vaše družine (do sosedov, učiteljev, sošolcev, sodelavcev, …)

Privoščite si več spanja.

Kot družina sklenite, kdaj boste hodili spat in si tako zagotovili spočito telo in možgane. Dogovorite se tudi, da bi vse mobilne naprave ostale na kuhinjski mizi, ko se odpravljate spat.

Skupaj varčujte.

Varčevanje naj ne bo samo projekt staršev, temveč vse družine. Učite in spodbujajte tudi otroke o tem, kako skrbno ravnati z denarjem in dobrinami.

Zagotovite si več skupnega časa.

Dogovorite se, kako pogosto boste imeli filmske večere, kako pogosto boste imeli večere družabnih iger. Sklenite, kako pogosto boste šli na družinski izlet in kako pogosto boste skupaj poskusili kaj novega in norega. 

Skupaj molite.

Sklenite, da se boste Bogu vsak večer zahvalili ob svečki. Ali da boste skupaj poromali v kakšno Marijino središče. 

Imate tudi vi kakšno idejo za družinski novoletni sklep, ki bi obogatila odnose in vas še bolj povezala med seboj? Veseli bomo vašega predloga v komentarjih!

foto: storyblocks.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. – Vsak dan narediš eno dobro…
  – Vsak dan narediš eno dobro delo za enega člana družine.
  – Starejši otroci lahko pomagajo mlajšim pri učenju (npr. utrjujejo poštevanko)
  – Dogovorite se, kdaj boste obiskovali stare starše ali jih vsaj poklicali, jim poslali pismo.
  – Mož in žena naj si določita čas zase, ki naj bo ‘svet’ (tudi za otroke).
  – Starša naj za vsakega otroka posebej določita čas, ki bo namenjen samo njemu. Tudi enkrat na mesec je veliko bolje od nič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja