Z mirom v novo leto

Thumbnail

Dan vstopa v novo leto 2012 lahko doživimo kot dan za razmislek o tem, kako se soočamo z vsakodnevnimi izzivi. Dan, ko lahko stvari zastavimo drugače. Pa tudi kot dan za razmislek o miru …

V želji po življenju, kakršnega želimo živeti, vsak od nas bije nekakšen boj. V spodnjem videu lahko vidimo, da je ta na različnih koncih sveta zelo različen, a vendar vsemu človeštvu nekako skupen. V vseh je želja ne samo po preživetju, ampak predvsem želja po srečnem in izpolnjenem življenju. A tega ni brez miru – miru v okolici in miru srca.

 

1. januarja vsako leto praznujemo tudi svetovni dan miru, ob katerem papež poda svoje razmišljanje o doseganju miru. Letos je svojo poslanico posvetil vzgoji mladih za pravičnost in mir. »Pozornost do mladih ljudi in njihovih skrbi, sposobnost, da jih poslušamo in cenimo, ni samo nekaj, kar je primerno; je primarna dolžnost celotne družbe, če hočemo graditi prihodnost pravičnosti in miru,« poudarja papež Benedikt XVI.

Poseben pomen v teh prizadevanjih pa pripisuje družinam, v katerih poteka prva in bistvena vzgoja za mir in pravičnost – »učenje solidarnosti med generacijami, spoštovanja pravil, odpuščanja in velikodušnega sprejemanja drugih«.

Papež pa se ob tem zaveda tudi težkega položaja družin in starše spodbuja: »Živimo v svetu, v katerem so družine in samo življenje stalno ogroženi in pogosto razdrobljeni. Delovni pogoji, ki so pogosto nezdružljivi z družinskimi obveznostmi, skrb za prihodnost, divji tempo življenja, potreba po pogostih selitvah za zagotavljanje dostojnega življenja, da ne rečemo preživetja – vse to močno otežuje možnost, da bi bili otroci deležni enega najbolj dragocenih zakladov: navzočnost njihovih staršev. Samo ta navzočnost pa omogoča globljo podelitev na poti življenja in s tem posredovanje izkušenj in prepričanj, pridobljenih skozi leta, izkušenj in prepričanj, ki jih lahko posredujemo samo v skupnem preživljanju časa. Starše vabim, naj jim v tem ne upade pogum!«

Iščimo torej v novem letu mir – še posebej pa mir v naših družinah, ker je to pravzaprav največ, kar lahko naredimo za mir v svetu! 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja