Pripravimo si nepozabno družinsko silvestrovanje – doma!

Thumbnail

Zakaj bi dajali otroke v varstvo in silvestrovali brez njih, ko pa lahko skupaj z njimi doma ustvarimo nepozabne in zabavne spomine na najdaljšo noč?

Pripravili smo nekaj idej in nasvetov za praznovanje zadnjega dne v letu.

Naj se čuti praznično vzdušje!

Nakit in kravata

Če bi se silvestrovanja udeležili kjerkoli drugje, bi se gotovo oblekli svečano. Zakaj se ne bi uredili tudi za silvestrovanje doma? Družba, s katero bomo preživeli zadnji dan leta, je tega gotovo vredna. Očetje naj si nadenejo kravate, mamice naj se naličijo, otroke oblecimo praznično. Detajli so pomembni in naša urejenost bo večeru dodala čarobnost. 

Okrasitev prostora

Če poleg smrekice in seveda jaslic z okrasitvijo doma v teh dneh nismo pretiravali, je na silvestrovo pravi čas za to. Za otroke je vizualna predstava zelo pomembna, zato skupaj z njimi okrasimo prostor, kjer bomo praznovali, ali pa jim okrasitev popolnoma prepustimo. Naj se sveti, naj visi, naj se prepleta! Tudi kakšno žarnico lahko zamenjamo z modro ali rdečo, to bo otroke gotovo navdušilo.

Slavnostna večerja

Res ni potrebno, da na silvestrski dan preživimo tri ali več ur v kuhinji in se trudimo s specialitetami, ki bodo s strani otrok Nič za to, če kakšno uro prezgodaj, važno, da v novo leto zakorakate skupaj.zavrnjene na »prvi pogled«. Pripravimo enostavne jedi, za katere preverjeno vemo, da jih bodo z veseljem pojedli, le praznično noto jim dodajmo. Mizo pogrnimo svečano, uporabimo kozarce na pecljih za vse (za tiste, ki jim manj zaupamo uporabo steklenih, lahko tudi plastične). Na mizi naj bodo sveče, prtički, okraski – vse, kar temu večeru pripada.

Pred večerjo še blagoslovimo dom, nato pa sproščeno začnimo praznovanje.

Ne obremenjujmo se s tem, koliko kdo poje, koliko kdo umaže in koliko časa uspe komu sedeti mirno za mizo. Ta večer ni enak ostalim v letu, zato spreglejmo stvari, ki jih sicer ne bi in predvsem uživajmo v družbi drug drugega.

Ideja za povsem preprost, a kljub temu praznični meni:

Aperitiv: pripravite kozarce za šampanjec, vanje natočite pijačo po želji (jabolčnik, vino, šampanjec). Čez kozarce položite rezino pomaranče, vanjo pa zapičite kresničko. Pred večerjo vse kresničke prižgite in uživajte v pričaranem vzdušju.

Predjed: Pripravite namaz tako, da s paličnim mešalnikom zmiksate tuno, sirni namaz (ali kislo smetano) ter kisle kumarice, po želji pa lahko dodate tudi šunko. Postrezite s toplimi kruhki. Lahko pa iz grisinov in kislih kumaric sestavite okusno smrekico (grisin za deblo, kumarice za veje).

Glavna jed: Specite pico ter jo razrežite na koščke v obliki smrečic.

Sladica: Potica, seveda:). Lahko pa na koščke narežemo sadje (banane, jabolka, hruške, …), na sredino mize pa postavimo skledo pred tem stopljene čokolade, v katero bomo koščke pomakali (predlagam uporabo palčk za nabodala).

Zabavajmo se!

Počnimo stvari, v katerih vsi uživamo. Pripravimo si glasbo, zapojmo in zaplešimo! Če nam ustreza, da se na tleh skupaj Ta večer ni enak ostalim v letu, zato spreglejmo stvari, ki jih sicer ne bi in predvsem uživajmo v družbi drug drugega.lotimo velike sestavljanke, počnimo to. Igrajmo se družabne namizne igre (skrbno izbrane za popolno družinsko zabavo lahko najdete tudi v naši spletni trgovini) ali pantomimo. Če le nimate dojenčka, ki v sosednjem prostoru že spi, danes drug drugega ne opozarjajte, če bo kdo (pre)glasen. Takšne pač so silvestrske zabave! 🙂

Morda vam bo prav prišla tudi katera izmed naslednjih idej:

  • Fotografirajte se, skupaj in drug drugega, napravite serijo zabavnih fotografij!
  • Starša lahko pripravita kviz z vprašanji iz preteklega leta. Za nagrado so lahko npr. rakete, ki jih boste ob polnoči izstrelili v zrak.
  • Skupaj lahko ustvarite plakat z željami, načrti in sklepi za prihajajoče leto.
  • Namesto klasičnega postopka »tuš-pižama« lahko na silvestrovo uvedete praznično kopanje otrok – z veliko pene, baloni in glasbe.
  • Vnaprej lahko pripravite praznične vrečke in vsako uro (ali pogosteje) po eno odprete – čas do polnoči bo z njimi otrokom bolj oprijemljiv. Vanje lahko spravimo drobna presenečenja ali zabavne naloge.
  • Z otroki lahko posnamemo intervju z vprašanji, ki jih potem ponavljamo vsako leto. Vas zanima, kaj jim pomeni npr. ljubezen? Ali pa vas morda zanimajo načrti, ki jih ima za naslednje leto ali za življenje? Zabavno bo primerjati odgovore skozi leta.

Ko se bliža polnoč …

Svoj prestop v novo leto prilagodite utrujenosti otrok. Prestavite vse ure nazaj, pa ne bo nihče opazil drobne prevare. Nič za to, če kakšno uro prezgodaj, važno, da v novo leto zakorakate skupaj. Svečano in bleščeče! Pripravite kozarce in otroško penino, glasno odštevajte, prižgite kresničke in se močno objemite! Ni lepšega, kot zakorakati v novo leto s hvaležnostjo za ljudi poleg sebe. Pa srečno!

foto: osebni arhiv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja