Tako lahko starši pripomoremo k temu, da bodo možgani našega otroka bolje razviti

Vir: Unsplash (Robina Weermeijer)

Razvoj možganov v zgodnjih letih je precej kompleksen in ključen za otrokovo nadaljnje življenje. Poznavanje osnov o delovanju otroških možganov nam pomaga, da bolje razumemo otroka, učinkoviteje vzpostavljamo stik z njim in se odzivamo nanj. Prav tako pa s tem ustvarjamo temelj za njegovo socialno, čustveno in psihično zdravje.

Otroški možgani so sestavljeni iz številnih delov, ki opravljajo različne naloge. Za njihov razvoj je ključno, da posameznim delom pomagamo usklajeno in integrirano delovati. Vsi posamezni deli morajo opravljati svojo nalogo, hkrati pa morajo delovati povezano in integrirano. Daniel J. Siegel, zdravnik in svetovno znani strokovnjak za starševstvo, v delu Celostni razvoj otroških možganov razlaga, da otroški možgani delujejo usklajeno in uravnoteženo, ko so integrirani tako vodoravno (leva in desna hemisfera), kot tudi navpično (pritličje in prvo nadstropje možganov). Poglejmo si, kako bolje razumeti to integriranost.

Integracija leve in desne polovice možganov

Možgane delimo na levo in desno hemisfero. Leva je racionalna in logična, desna pa intuitivna in čustvena. V prvih treh letih prevladuje desna možganska hemisfera. V tem obdobju otroci svojih občutij še ne zmorejo izraziti z besedami. Naš cilj je, da otroku pomagamo povezati levo in desno možgansko polovico.

Povezovanje možganov v prvem nadstropju z možgani v pritličju

Možgane delimo tudi navpično. V pritličju imamo možgansko deblo in limbični sistem. To je »primitivni« del možganov, odgovoren za osnovne funkcije, prirojene reakcije in močna čustva. Možgani v prvem nadstropju pa so sestavljeni iz možganske skorje z različnimi deli. Eden izmed teh je prefrontalni korteks. Ta del možganov je bolj razvit in omogoča širši pogled na svet. Tukaj potekajo zapletenejši psihični procesi, kot so premišljevanje, domišljija, načrtovanje. Zaradi svoje kompleksnosti so odgovorni za marsikatero lastnost, ki jo želimo videti pri otrocih: odločanje in načrtovanje, nadzor nad čustvi in telesom, razumevanje samega sebe, empatijo in moralo. Naš cilj je pomagati otroku uskladiti in povezati pritličje (primitivni del) in prvo nadstropje (kompleksnejši del možganov).

Kako lahko torej kot odrasli, otroku pomagamo integrirati levo in desno možgansko hemisfero ter primitivnejši in kompleksnejši del možganov?

Kot piše Siegel, odrasli razvoj otroških možganov lahko spodbujamo, če se z otrokom čustveno povežemo, saj bo otrok takrat bolj dojemljiv in bo lažje slišal naše sporočilo. Ko je otrok poln močnih čustev, mu pomagamo ubesediti ta čustva. V stresnih situacijah se obrnemo na otrokove višje miselne veščine, kar pomeni, da ga sprašujemo o nastali situaciji. Z otrokom se veliko igramo in ga spodbujamo k telesni aktivnosti. Pomagamo mu uriti spomin, tako, da ga spominjamo na dogodke, aktivnosti iz preteklosti, npr. v avtu, pri večerji. Otroku povejmo, da občutja pridejo in minejo, da so začasna. Prav tako mu pomagamo, da je pozoren na svoja občutja in misli. Pomagamo mu uriti njegov notranji pogled nase, da se bo zmogel pomiriti in osredotočiti na svoj cilj. Omogočimo mu kar se da zabavno družinsko življenje. Pokažemo mu, da so konflikti lahko priložnost za rast in da nas lahko povezujejo. Z vsem naštetim bomo pomembno vplivali na celosten razvoj otroških možganov.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja