Medicinska sestra po diskriminaciji zaradi nošenja križca dobila tožbo proti bolnišnici

Medicinska sestra, Mary Onuoha, je bila leta 2020 iz bolnišnice Croydon NHS Trust v Londonu odslovljena, ker je nosila ogrlico z zlatim križem. 5. januarja letos je s pomočjo Krščanskega pravnega centra dobila tožbo proti bolnišnici in priznanje, da je bila deležna diskriminacije.

Po besedah njenega delodajalca, je bila njena ogrlica “preveč vidna” in je predstavljala “nevarnost poškodbe ali okužbe”, vendar je sodišče ugotovilo, da je tudi preostalo medicinsko osebje nosilo nakit, verska oblačila in značke, in da je bilo to “širše tolerirano”. S sodbo je bila odpustitev gospe Onuohe razglašena za diskriminatorno in samovoljno, priznana je bila njena pravica do verske svobode, kot je nošenje ogrlice s križem na delovnem mestu.

To je bil napad na mojo vero. Križ je bil z menoj že več kot 40 let. Je del mene in moje vere in nikoli nikomur ni povzročil kakršne koli škode.

V tej bolnišnici so člani osebja, ki gredo štirikrat na dan v mošejo in jim nihče nič ne reče. Hindujci nosijo rdeče zapestnice na zapestjih, muslimanke pa v gledališču nosijo hidžabe. Toda moj mali križ je bil tako nevaren, da sem izgubila službo, ki sem jo imela rada,” je dejala Mary Onuoha.

V intervjuju za Daily Mail je dejala: “To je bil napad na mojo vero. Križ je bil z menoj že več kot 40 let. Je del mene in moje vere in nikoli nikomur ni povzročil kakršne koli škode.”

Prvič, ko so od Mary Onuoha zahtevali, naj si v službi sname svojo ogrlico s križem, je bilo leta 2014, a je Mary to zahtevo iz verskih razlogov zavrnila. Nato so se nadlegovanja, zaradi nošenja ogrlice, nadaljevala. V letu 2018 ji je bolnišnica dodelila drugo delo, in sicer službo receptorke. Toda Mary je leta 2021 zaradi trpinčenja, ki ga je doživela, sama dala odpoved in vložila tožbo zaradi nepravične odpovedi.

Delovno sodišče je odločilo: “Ne obstaja ustrezna obrazložitev, zakaj so ti predmeti (druga verska oblačila, značke in nakit drugih zaposlenih) dovoljeni, ogrlica s križem pa ne,” je zapisano v sodbi. Dodalo je tudi, da je bila gospa Onuoha “neposredno diskriminirana in nadlegovana” in da je bila njena odpoved diskriminatorna in nepoštena. Vendar v sodbi ni navedeno, da je šlo za diskriminacijo njene krščanske vere.

Vendarle je bilo v sodbi navedeno, da “nošenje križa ni in ne bi smelo biti samo kot en modni dodatek” in da je preprečevanje kristjanom, da bi nosili križ, “značilnost širše kampanje preganjanja” v nekaterih delih sveta. Priznali so tudi, da “obstaja svetopisemski nauk, ki od kristjanov pričakuje, naj bodo odprti glede svoje vere in naj je ne skrivajo”.

Andrea Williams, izvršna direktorica Krščanskega pravnega centra, je komentirala: “Ta primer je že od začetka govoril o odločnem napadu bolnišnične birokracije na pravico predane in marljive medicinske sestre, da bi nosila križ – križ, ki je svetovni, priznani in cenjeni simbol krščanske vere.”

Vir: https://www.intoleranceagainstchristians.eu

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Nikakor ne morem razumeti, da se je kaj takega lahko zgodilo v Londonu in to leta 2014, v eni demokratični državi v Evropi.
    Že leta in leta nosim okrog vratu verižico s svetinjo žalostne Matere Božje, kasneje sem si dokupila še droben, brušen križec. Nikoli mi ni zaradi tega v službi nihče ni nič rekel in nikoli nisem zaradi tega bila deležna nobenega šikaniranja. Moj šef je bil sicer ateist, verjetno ni dal niti nobene pozornosti, kakšen obesek nosim. Njega je zanimalo samo to, da je bilo delo hitro in natančno opravljeno.
    Imam občutek, da so se te sestre iz kdove kakšnih razlogov hoteli rešiti in je bil križec samo izgovor za odpoved.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja