Maturantski ples: čas jokanja in čas smejanja, čas žalovanja in čas plesanja

Thumbnail

Zaključek šolskega leta je vedno poseben čas, zaznamovan s preobiljem nastopov in divjim tempom najrazličnejših obveznosti. Vsako leto. Zaključek srednje šole z maturo in maturantskim plesom pa je še bolj poseben …

Je izjemen trenutek v življenju mladostnika, nad katerim poleg mature visi še zavedanje o skorajšnjem razhodu skupnosti, v kateri je preživel štiri leta. In seveda je to tudi za nas, starše, izjemno močna čustvena izkušnja.

Do mature nas loči še nekaj tednov, se pa v teh dneh eden za drugim po Sloveniji vrstijo maturantski plesi. Še včeraj otroci, so danes oblečeni v moške obleke in salonarje, večerne toalete, visoke pete, z dodelanimi pričeskami in make-upom.

Pred tednom dni sem bila, kot mama maturanta, na enem od plesov in imam še povsem živo podobo. Seveda sem ponosno gledala svojega sina. Zdi se mi, da je še pred kratkim držal za roko mene, svojo mamico in čebljal z mano, zdaj pa je pred mano stal mlad moški v črni obleki, ki je za roko držal prelepo mlado žensko.

Tako lepo ju je bilo gledati, ko sta se vrtela po plesišču. In vendar je bil v tistem trenutku zame poleg časa plesanja in veselja in ponosa tudi čas žalovanja. Žalovanja za leti, ki so minila in ki jih na tak način ne bo nikoli več.

Po vsej Sloveniji se v teh tednih vrstijo prav posebne slovesnosti, ki so namenjene najstnikom, ki se poslavljajo od pomembnega dela svojega življenja – maturantom.

Gaudeamus igitur

Mlade duše so ponosne zapele svojo himno. Himno, ki govori o veselju, a ne pozablja opozoriti na minevanje časa in na to, da enkrat vsemu pride konec.

Starši bi seveda želeli čim bolj zravnati poti, po katerih bodo hodili naši otroci, hkrati pa vemo, da dobi prav vsak človek na svetu svojo porcijo hudega. Lahko le upamo, da smo naše fante in dekleta dobro opremili za poti, na katere se podajajo.

Starši bi seveda želeli čim bolj zravnati poti, po katerih bodo hodili naši otroci, hkrati pa vemo, da dobi prav vsak človek na svetu svojo porcijo hudega. Lahko le upamo, da smo naše fante in dekleta dobro opremili za poti, na katere se podajajo.

Čas odločitev in zrelostni izpit

Če so se otroci konec osnovne šole odločili za konkreten poklic in so odšli na šolo, ki jih izobražuje zanj, potem je osnovna smer jasna. Želje postajajo resničnost. Nekateri so s tem zadovoljni, drugi spet ugotavljajo, da bo treba odločitev izpred štirih let še malo dodelati ali celo povsem spremeniti smer.

A v vsakem primeru se je treba poglobiti vase, si resno odgovoriti kdo sem, kaj želim, koliko sem pripravljen v to vložiti. In pri 18 ali 19 – tih letih odgovori na ta vprašanja niso lahki, čeprav je povsem jasno, da so nujni za naslednje korake.

Maturi so včasih rekli tudi zrelostni izpit. To je poseben mejnik v življenju mladega človeka. Za uspeh se je treba potruditi, se zbrati in povezati znanje. In od tega kako to zmoreš uresničiti, je odvisno ali se bo želena pot lahko začela odvijati. Potrebno je zbrati vse notranje moči in pokazati zrelost za korake, ki si sledijo.

Zdaj gre zares!

Čas, v katerem živijo naši skoraj odrasli mladostniki, je resen. Svet okoli nas ni preveč prijazen in pred njimi so vse najpomembnejše odločitve v življenju.

Kot starša lahko le blagoslavljava korake, ki jih dela najin otrok in prijatelji, s katerimi se druži in se bo družil. Bog, prosim te, daj mu veliko časa in priložnosti za smeh in vso svojo pomoč, ko pride čas joka.

Foto: sledko.gcc.si