Materino mleko žensk, okuženih s koronavirusom ali cepljenih, na otroka prenaša protitelesa proti bolezni

Vir: Pixabay

Materino mleko vsebuje vse, kar otrok potrebuje v prvih mesecih življenja, njegova sestava pa se spreminja glede na to, čemu je mati izpostavljena. Če je mati denimo izpostavljena virozi, ustvari protitelesa, ki se skozi njeno mleko prenašajo na otroka in ga ščitijo pred boleznimi. Dojenje je tako povezano z manj okužbami dojenčkov.

Španski raziskovalci ženskam, okuženim s korono, priporočajo, naj svoje otroke dojijo, kadar so njihovi simptomi bolezni covid-19 blagi ali jih nimajo. Materino mleko žensk, okuženih z novim koronavirusom, namreč ne vsebuje sledi virusa, vsebuje pa protitelesa, je pokazala študija, izvedena v Španiji. Raziskovalci zato priporočajo dojenje tudi v primeru okužbe. 

Študija sveta za znanstvene raziskave (CSIC) in univerzitetne bolnišnice v Valencii je pokazala, da noben od vzorcev materinega mleka mater, okuženih z novim koronavirusom, ni vseboval koronavirusne RNA, le protitelesa za bolezen.

Študija je analizirala tudi materino mleko 75 žensk, ki so bile cepljene s cepivi BioNTech/Pfizer, Moderna in Astrazeneca. Tudi ti vzorci so vsebovali protitelesa. 

Materino mleko žensk, ki so bile okužene in nato prejele en odmerek cepiva, in materino mleko žensk, ki so prejele dva odmerka cepiva, je vsebovalo enako količino protiteles. Hkrati pa so bila protitelesa v materinem mleku bolj dovzetna za preprečevanje obolenja za novimi sevi bolezni kot tista v krvi.

Zdravniki so mleko mater, ki so zbolele ali prebolele okužbo, dajali tudi obolelim otrokom ter jim tako pomagali preboleti okužbo.

Materino mleko se je tako znova izkazalo kot za otroka posebno koristno.


Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja