Manjši od prstana, a tako popoln

Thumbnail

Mamica, ki je Facebooku ustvarila poseben “spomenik” svojima majhnima pokojnima otročičema, in Mark Zuckerberg dajeta podporo staršem, ki se soočajo z bolečino spontanega splava.

Mamica Mindy Raelynne Danison je doživela dva zaporedna spontana splava – enega od otročičev je izgubila pri 7 tednih nosečnosti, drugega pri 8 tednih in 5 dneh. V znak svojega žalovanja in v pričevanje, kako dragoceni in popolni sta bili mali izgubljeni življenji, je na Facebooku ustvarila strani, posvečeni vsakemu od njiju. Na teh dveh straneh je objavila podrobne fotografije obeh otročičev, ki ju je poimenovala Riley in Annabelle ter ju tudi dala upepeliti.  

Poleg tega, da fotografije mamice Mindy govorijo o človečnosti nerojenih, pa dajejo posebno potrditev in podporo žalujočim staršem, ki so sami doživeli izgubo nerojenih otrok. Mnogi med njimi se ji zahvaljujejo. 

Zuckerberg o osamljeni bolečini

Pred kratkim je o bolečini zaradi treh prestanih spontanih splavov spregovoril tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, ki sedaj z ženo Priscillo Chan pričakuje deklico. Takole je dejal: “Že več let si prizadevava, da bi imela otroka in za nama so trije spontani splavi. Ko izveš, da boš dobil otroka, si tako poln upov. Začneš si predstavljati, kaj bo nekoč postal in sanjaš o upih za njegovo prihodnost. Začneš načrtovati, nato pa ta otrok izgine. In v tej izkušnji si zelo osamljen. Večina ljudi se ne pogovarja o spontanih splavih, saj te skrbi, da bi se zaradi teh težav oddaljil od drugih ali da bodo razkrile preveč o tebi – da je recimo s teboj nekaj narobe ali da si nekaj naredil, s čimer si to povzročil. Zato se raje boriš sam.”

Zuckerberg upa, da bo s svojimi odkritimi besedami pomagal začeti pogovor o tem in dal drugim parom občutek, da v tem niso tako sami

Ko se zgodi največ hotenih splavov

Pogled na fotografije Rileyja in Annabell lahko marsikomu pomaga razumeti bolečino staršev, ki otroka izgubijo v tem obdobju. Hkati pa v posebno luč postavlja tudi splav. Že v starosti 8 tednov se namreč lahko otroci v maternici dotaknejo svojega obraza in stopal, se preobračajo, imajo organe in 99 % vseh mišic, imajo refleksne gibe in zaznavne možganske valove, oblikujejo se jim zobje in brbončice za okušanje, lahko požirajo plodovnico … A v tem obdobju prvega tromesečja, ko so otroci podobni Rileyu in Annabelle, se po podatkih iz ZDA zgodi večina, 81 % splavov

Dobra novica pa je, da je, tako kot Zuckerberg in Chanova, tudi mamica Mindy sedaj ponovno v pričakovanju, tokrat dvojčkov, in nosečnost poteka brez težav.

Annabelle, 8 tednov in 5 dni

 

 

 

 

 

Riley, 7 tednov (rojen v 10. tednu)

 

 

 

Viri: lifesitenews.com, vox.com, facebook.com