Mamin dotik, ki vse spremeni

Foto: Shutterstock

Spodnji video si je ogledalo preko 15 milijonov ljudi. Prikazuje pet tednov staro jokajočo dojenčico, ki jo v nekaj trenutkih pomiri mamina prisotnost. Milina in preprosto dejstvo, kaj zmore mamina bližina, je resnično navdihujoče.

Redkokatera mama se je tekom svojega zgodnjega materinstva izognila nasvetom, da naj pusti otroka malo jokati, da se ne bo razvadil, da se bo naučil pomiriti samega sebe … Da mu naj na nek način odtegne svojo bližino, da se otrok ne bo preveč navezal nanjo … Morda ti svetovalci govorijo iz svoje bolečine zapuščenosti ali nevednosti, toda vsaka psihično zdrava mama ima močno potrebo, da s svojo bližino pomiri svojega otroka. Dotik je eno najučinkovitejših orodij, s katerimi lahko starši pomirijo otroka! Poleg tega zamisel o »spanju vso noč« v resnici ni nikoli bila mišljena za dojenčke.

Pravzaprav nas otrok fizično nikoli ne bo potreboval bolj kot nas potrebuje prve tedne in mesece svojega življenja. Za svoj optimalni razvoj potrebuje mamo, ki se nanj odziva, ki je nanj maksimalno pozorna in mu je na razpolago. Vzgoja pride na vrsto pozneje in razvajenost ima svoje korenine na povsem drugem nivoju kot je zadovoljevanje najbolj temeljnih otrokovih potreb po bližini.

Nujnost in čudežnost ljubečega dotika

Vsi smo že slišali za tiste strašljive zgodbe o eksperimentih, ko etični standardi v zdravstvu še niso bili visoki in so majhnim opicam odtegnili matere. Tiste, ki so se lahko dotikale lutke s kožuhom, so preživele, druge ne. In to ne glede na to, da so dobivale dovolj hrane.

Ljudje potrebujemo dotik in zlasti mamin ljubeč dotik ima skoraj čudežne moči. Dotik je prvi čut, ki ga otroci razvijejo, še preden se rodijo! Dojenčki začnejo prejemati stimulacijo z dotikom, ko so še v maternici; in v prvih treh letih življenja vsak dotik pomaga oblikovati razvoj otrokovih možganov.

Torej naslednjič, ko bo vaš dojenček jokal, ga vzemite, stisnite k sebi in bodite ob njem v teh trenutkih. Otroška leta ne trajajo večno, prav tako ne pomanjkanje spanja. Toda koristi teh objemov trajajo večno!

Prišli bodo drugačni časi

Prišel bo dan, ko boš zadnjič podojila svojega otroka. Prišel bo čas, ko boš ga zadnjič dvignila v svoje naročje. Prišel bo čas, ko bo sam hodil po pločniku. Prišel bo čas, ko sploh ne boš vedela kod hodi. Prišel bo čas, ko ne bo več ne potreboval ne želel tvojega objema in dotika. Prišel bo čas, ko te dneve ne bo nihče zmotil in boš hrepenela, da bi te kdo poklical mama. Tudi tisti čas in mir bosta lepa in dobra, danes pa objemi svojega majhnega otroka in ga pomiri s svojim dotikom in ljubeznijo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja