Majhne novoletne zaobljube, ki lahko naredijo veliko razliko v vašem življenju

Foto: Shutterstock

Decembra je čas za pregled leta in ugotavljanje, kaj si želimo v prihodnjem letu spremeniti. Pogosto so to sklepi, ki jih (neuspešno) sprejemamo vsako leto znova. Izgubiti tri kilograme, se več gibati, bolj zdravo jesti, biti bolj potrpežljiv z otroki in prijaznejši do moža oz. žene, si vzeti več časa za molitev … Sami častivredni sklepi, ki ne delujejo. Zakaj ne? Ker so zastavljeni preveč na splošno in se zanašajo samo na lastne moči.

Logično je, da si želimo biti v letu 2024 odlični starši, spoštljivi zakonci, vitki in fit, z zavidljivim duhovnim življenjem. Ampak enako logično je, da nas bo večkrat premagala jeza, nepotrpežljivost, požrešnost, lenoba, mlačnost. Smo pač ubogi grešniki.

Ali to pomeni, da moramo že vnaprej obupati? Seveda ne. Toda če želimo rasti, moramo najprej sprejeti svojo nemoč in šibkost. Če se bomo zanašali na svojo trdnost in vztrajnost, bomo brez dvoma pogoreli. Namesto tega Gospodu z vso ponižnostjo priznajmo: »Rad bi zrasel, rad bi bil bolj svet, rad bi ti bolje služil in te bolje oznanjal, rad bi bil boljši starš in zakonec, vendar ne zmorem. Ti si tisti, ki deluješ kljub moji nemoči in omejenosti. Ti si tisti, ki slabo spreminjaš v dobro. Ti si tisti, ki pravi: ’Dovolj ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabotnosti.’ (2 Kor 12,9a) Zato vse svoje upe in sklepe polagam vate. Ti deluj, saj sam ne zmorem!«

In potem? Preglejmo svoje življenje in sprejmimo nekaj kratkih in konkretnih sklepov. Tukaj je nekaj predlogov:

  • Vsako jutro bom začel s križem in izročitvijo Jezusu. Tudi čisto kratka in raztresena molitev se še vedno dotakne Božjega srca. Če imam čas za polurno ali 15-minutno molitev, toliko bolje. Vendar ne čakam na idealne okoliščine in dovolj časa. Za to, da se zjutraj pokrižam, imam vedno čas.
  • Trikrat na teden si z sozakoncem vzamem (vsaj) petnajst minut časa za skupno kavo, čaj ali sprehod. Zjutraj, po kosilu ali zvečer, kakor nama najbolj ustreza. Pomembno je, da sva skupaj, brez zaslonov, in da se ne pogovarjava o otrocih in obveznostih.
  • Pred kosilom pojem veliko skledo solate. Odločim se, da poobedek pojem po kosilu, drugače pa se izogibam prigrizkom. Svojo žrtev darujem za določen namen.
  • Od doma se začnem odpravljati deset minut prej. V službo, vrtec, šolo, k maši …
  • Večerjo začnemo pripravljati pol ure bolj zgodaj. Dolgi zimski večeri so za to idealni. Tako nam bo ostalo več časa za večerno branje, molitev in crkljanje.
  • V posteljo se tako starši kot otroci odpravimo pol ure prej.
  • (Vsaj) enkrat na teden si vzamem čas za dejavnost, ki me napolnjuje. Sprehod, pogovor s prijateljico, aktivnost z možem ali ženo, ustvarjanje, šport, molitvena skupina … Če poskrbim zase, bom veliko lažje izpolnjeval svoje poslanstvo v družini. Za tiste, ki ste bolj malo doma, pa je sklep ravno nasproten: (vsaj) enkrat tedensko se določeni dejavnosti odpovem, da preživim več časa z družino.

Blagoslovljeno 2024!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja