Madžerka – stolp, s katerega lahko vidite pet dežel

Foto: osebni arhiv

Družinski izleti so nekaj najlepšega, še posebej, če se odvijajo v naravi, po možnosti nekaj deset metrov nad tlemi. V zadnjih letih se je na vzhodu Slovenije porodilo kaj nekaj takih možnosti: na Pohorju Pot med krošnjami, v Prekmurju Lendavski stolp – Vinarium, malo čez hrvaško mejo, točneje pri Štrigovi na Hrvaškem pa od lani stoji nov razgledni stolp Madžerka, ki je odlična destinacija za sproščeno popoldne v naravi.

Kako do tja?

Če se peljemo iz Ljubljane ali Maribora, avtocesto A5 zapustimo na izvozu Vučja vas, nato pa vožnjo nadaljujemo v smeri proti Ljutomeru, od koder je do stolpa manj kot pol ure.

Parkiramo lahko na parkirišču pod hribom Madžerka in zadnji del poti gremo peš (otroci čisto na koncu radi švignejo po bližnjici, in to kar med vinogradi). Tik pod stolpom pa je še drugo, večje parkirišče, kjer nas do stolpa loči samo nekaj korakov. Obe parkirišči sta zastonj.

Pogled na pet dežel

Stolp Madžerka je visok 28 metrov, sicer za pol manjši od Vinariuma (53,5 metrov), vendar z njegovega vrha lahko opazujemo pokrajine petih držav: Slovenije, Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Slovaške. Napisi na stekleni ograji nam pomagajo v katero smer se razprostirajo prej omenjene države, njihova večja mesta in kraji, prav tako pa lahko “pomahamo” stolpu Vinarium, ki ga lahko vidimo s prostim očesom. Pogled na okolico je čudovit, saj se okrog in okrog razprostirajo vinogradi, razni hribčki s kmetijami itd. Ob tem si na Jukeboxu lahko izberete želeno glasbo, ki vam po polepšala celotno vzdušje.

Na stolp se lahko povzpnemo samo po stopnicah (104 stopnice), kar pa ne odvrne prav nobenega obiskovalca.

Tik ob stolpu je kolesarsko-informacijski center, ki poleg prodaje vstopnic služi tudi kot zavetje pred dežjem in vetrom. Velika steklena okna in udobni stoli dajejo občutek, kot da sediš zunaj. Avtomat za tople napitke pa je ob hladnejših dnevih ravno tisto, kar potrebuješ. Okrog stavbe je tudi manjša razgledna sploščad, s katere se v sedečem položaju kar težko ločiš.

Malo višje, pod krošnjami dreves, pa se nahaja okrepčevalnica. Tam lahko poskusimo lokalno vino in druge pijače. Otrokom pa je še posebej všeč velika gugalnica, kjer se lahko naredijo odlične fotografije, za manjše otroke pa je na voljo tudi nekaj igral (hiška, tobogan, avtomobilček in podobno).

Zanimivosti v bližini

Ker je “projekt Madžerka” še v izdelavi (v načrtu imajo še veliki Pumptrack, zip-line, kavarno itd.), obiskovalcem za celodnevni izlet ostane še veliko časa za kakšen ogled, obisk ali namakanje v vodi. Tik za mejo, na slovenski strani, si lahko ogledate:

  • Ivanov izvir – 10 km vstran od stolpa, v kraju Razkrižje, turisti radi obiščejo Ivanov izvir s pitno vodo. Domačini pravijo, da je tudi zdravilna, saj teče več kot 50 metrov pod zemljo in je polna pomembnih mineralov. Je brez kakršnih koli primesi, ki so značilne za vodo iz domačih pip. Voda priteče izpod hriba skozi leseno deblo in naprej odteka v bližnjo reko. V poletnih mesecih, ko se dnevne temperature dvignejo čez 30 stopinj Celzija, je izvir pitne in osvežujoče vode zelo obiskan, še posebej, ker obiskovalci poleg vode najdejo še zavetje hladne sence.
  • Restavracije – Za dobro kosilo se obiskovalci radi ustavijo v gostilni Na gmajni, ki stoji manj kot kilometer vstran od Ivanovega izvira, na Razkrižju. V smeri proti Ljutomeru, v vasi Veščica, pa stoji gostilna Marinka, ki ima zunaj tudi otroška igrala.
  • Jeruzalem – 30 minut od stolpa Madžerka se nahaja znana turistična destinacija Jeruzalem, ki prav tako ponuja oddih med vinogradi, krasne kolesarske poti in več možnosti, da okusite domača vina in dobrote.

Na hrvaški strani pa lahko obiščete:

  • Terme Sv. Martin – Le 16 minut (9 km) vožnje od Madžerkinega hriba se nahajajo Terme Sveti Martin, ki so locirane v čudovitem kraju Sveti Martin ob Muri. Gre za eno najsodobnejših termalnih kopališč na Hrvaškem, čeprav imajo že več kot 100-letno tradicijo. Na voljo so notranji in zunanju bazeni, savne, lepotni salon in razne kopeli. Zunanje kopališče je opremljeno s tobogani, bazenčki za najmanjše in drugimi zanimivostmi.
  • Večji kraji – Čakovec (30 min) in Varaždin (34 min).

Po kom je Madžerkin breg dobil ime?

Marsikaterega obiskovalca namreč zanima, zakaj ima hrib na Hrvaškem madžarsko ime. Resnična zgodba pripoveduje, da se je davnega leta 1940 na ta breg preselila Emilija Krauthaker, slavna madžarska balerina, da bi tukaj živela s svojim možen, madžarskim vojakom. Ko je prišla sem, je bila rada naslavljena z Milostiva.

Po moževi smrti je živela skromno. Znano je, da je imela veliko kokoši in vsaka od njih je imela svoje ime. Na jajca je napisala imena kokoši, ki so jih znesle, in jih odnesla v trgovino v Štrigovo, kjer jih je prodajala. Če jo je kdo vprašal, kako živi, je odgovorila, da živi od tistih nekaj jajčec in se hrani z lepoto narave, ki jo obdaja.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja