Na oddih in po razgled na Jeruzalem

Foto: MBM

Jeruzalem je hribovska vas v Prlekiji, ki skozi vse leto slovi po neverjetnih razgledih. Leži na višini 341 metrov, od koder se na vse strani raztezajo pogledi na vinogradniške terase, cerkvene zvonike, vinske kleti in zidanice, okoliško hribovje, s prostim očesom pa lahko celo vidite razgledni stolp Vinarium, ki vas bo pozdravljal z lendavskih goric. Z razlogom bi lahko rekli, da je Jeruzalem ena najlepših vinorodnih pokrajin daleč naokoli.

Za izlet se lahko odločite v katerem koli letnem času, najlepši pa je seveda jeseni, ko zažari v vseh barvah in ko lahko slišite zvok mnogih klopotcev. Za ogled tega bisera si lahko vzamete od 1,5 h do pol dneva.

Kako do tja?

Jeruzalem leži med ljutomersko-ormoškimi goricami, kar pomeni, da se razteza med mestoma Ormož in Ljutomer. Do vinorodnega kraja je najlažje priti po pomurski avtocesti do izvoza Vučja vas in nato slediti smerokazom za Ljutomer in Ormož. Ko boste prevozili mesto Ljutomer, boste po dobrem kilometru prispeli do križišča z velikim napisom za Jeruzalem, tam boste zavili levo. Asfaltirana pot vas bo sprva vodila skozi gozd, nato pa se boste rahlo vzpenjali med nasadi vinogradov na levi in desni, dokler ne boste prispeli do vrha hriba, kjer boste lahko brezplačno parkirali.

Tudi peš ali s kolesom

Zaradi svojih idiličnih hribčkov in številnih prepletenih, a malo prometnih cest, je Jeruzalem znan po pohodniških in kolesarskih poteh ter po vinski turistični cesti. Poti vodijo skozi gozdove, mimo vinogradov, kmečkih hramov in kleti ter drugih znamenitosti.

Foto: MBM/Pohodniki na vinski turistični cesti

Cerkev, gostišče s parkom, prodajalna z lokalnimi izdelki

Obiskovalci se najprej najraje podajo v romarsko cerkev Žalostne Matere Božje (ta je odprta ves čas in ima tudi zvonček želja). Trg pred cerkvijo si delijo še Dvorec Jeruzalem z odlično ponudbo vin in kulinarike (pod dvorcem prekrasna terasa z ograjenim parkom, ki hitro postane mini labirint za otroke, skrivalnice, lovljenje … ) in TIC, kjer se da kupiti od spominčkov do vin in raznih drugih dobrot tega kraja.

Veličasten razgled in klopca ljubezni

Pohodniki, pari, družine, fotografi ne morejo mimo razgledne točke, ki se nahaja pod parkiriščem, na kateri stoji klopca ljubezni. Razgled od tam je prava paša za oči, prav tako pa je odlično mesto za piknike, saj klopca ljubezni stoji na veliki travnati površini, precej oddaljeni od ceste in tako primerni za brezskrbno otroško igro. V bližini je tudi manjše nogometno igrišče.

Za lačne in žejne

Poleg Dvorca Jeruzalem pa Jeruzalem ponuja še druga mesta, kjer boste lahko okusili domače in klasične jedi, vina in tudi prenočili. Za kosila obiskovalci radi izberejo Gostišče Taverna ali Turistično kmetijo Puklavec, za kakšna posebna kulinarična razvajanja (in kopanje s pogledom na vinograde) pa prenovljen Sibon, wine and spa resort. Sicer pa si boste vso ponudbo turistične cone Prlekija – Medžimurje lahko pogledali na veliki tabli na parkirišču.

Foto: MBM/Terasa z ograjenim parkom Dvorca Jeruzalem

Nasvet za družine: Obisk je prijetno in koristno združiti tudi za kopanje v katerih izmed bližnjih term: Male Nedelje ali Banovcev.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja