Madžarska: družinam s 3 otroki enkratna pomoč 32.000 EUR

Thumbnail

Madžarska se je odločila za konkretno pomoč večjim družinam: pari, ki bodo imeli v roku 10 let vsaj 3 otroke, bodo od države prejeli enkratni znesek 32.000 € za nakup stanovanja oziroma hiše.

Na Madžarskem je stopnja rodnosti alarmantno nizka: malo čez 1,4 otroka na žensko (v Sloveniji znaša slabih 1,6 otroka na žensko).

Madžarska vlada, ki je lani ostro nastopila proti migracijam in še vedno zavrača delitev migrantov po kvotah med državami EU, je tako konec lanskega leta sprejela obsežen paket ukrepov družinske politike, s katerimi nameravajo pomagati pri zviševanju rodnosti.

Nepovratna pomoč za nakup nepremičnine

Pomoč 10 milijonov HUF (dobrih 32.000 €), ki jo bodo prejele družine, je nepovratna.

Zanimivo je, da bodo pomoč lahko dobili pari, ki še nimajo 3 otrok, a so odločeni imeti vsaj tako veliko družino. V primeru, da se jim ta želja ne bo mogla uresničiti, bodo od določenih pogojih morali pomoč vrniti. Pri dodelitvi pomoči obstaja tudi omejitev: dobijo jo lahko pari, ki so mlajši od 40 let.

Madžarska je že doslej imela program »Prvi dom za družine«. Če je par pomoč že dobil, bo prejeti znesek iz novega ukrepa zmanjšan za vsoto, ki so jo že prejeli.

Po podatkih mednarodnega nepremičninskega portala Global Property Guide se na Madžarskem cena povprečne enodružinske hiše giblje okrog 9,3 milijona HUF (podatki iz leta 2014), kar pomeni, da bo znesek družinam dejansko omogočil nakup lastne nepremičnine.

Še 32.000 dodatne pomoči v obliki kredita

Poleg enkratnega zneska bodo družine z več otroki lahko zaprosile tudi za dodatno posojilo v višini največ 10 milijonov HUF za obdobje 25 let z ugodno obrestno mero.

S 1. januarjem 2016 se bo na Madžarskem tudi znižal DDV za nakup nove nepremičnine s 27% na 5%, kar naj bi družinam prav tako olajšalo nakup stanovanja. Znižani DDV velja za nakup stanovanja pod 150 m2 oziroma hiše na parceli, manjši do 300 m2.

Rodnost se malenkost popravlja, a naravni prirastek ostaja negativen

Prebivalstvo Madžarske je bilo desetletja stabilno – od leta 1960 se je kar 50 let gibalo med 10 in 11 milijonov. Leta 2010 pa je padlo pod 10 milijonov.

Z negativnim naravnim prirastkom (več smrti kor rojstev) pa se država spopada vse od leta 1981.

Čeprav se je v letih 2014 in 2015 stopnja rodnosti malenkostno popravila in presegla 1,4 otroka na žensko (po letu 2000 je bila sicer vedno 1,3 ali celo 1,2), pa gledano na 1.000 prebivalcev naravni prirastek ostaja na skoraj rekordni negativni ravni: v letu 2015 je bilo denimo 4,1 več smrti kot rojstev.

Foto: todaysparent.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja