Krvavitve v nosečnosti – razlogi in nevarnosti

Thumbnail

Tako kot je nosečnost vznemirljiva, pa s seboj prinese tudi precej skrbi. Hude slabosti, boleče prsi, krči v nogah, bolečine v križu so vse lahko del nosečnosti. Ena najbolj skrb vzbujajočih izkušenj v nosečnosti pa so krvavitve.

Krvavitve v nosečnosti so precej pogoste. Kljub temu se v trenutku, ko začne krvaveti, vsaka nosečnica prestraši. Izid krvavitve je lahko tragičen (izguba otroka), pa vendar so razlogi za krvavitve različni in na srečo se vsaka krvavitev v nosečnosti ne konča z izgubo.

Kakšna je krvavitev?

Izgled krvavitve (barva, količina) lahko kaže na to, kako resen je problem. Temno rdeča ali rjava kri pomeni staro krvavitev. Običajno je zelo šibka (opazimo jo kot krvave madeže). Takšna krvavitev je precej pogosta in ni ogrožujoča.

Roza krvava sluz lahko izvira iz materničnega vratu kot posledica njegovega odpiranja ali abrazije. Svetlo rdeča kri pomeni svežo krvavitev in od jakosti take krvavitve je odvisno, kakšen vpliv ima na nosečnost.

Pa si poglejmo nekaj razlogov za krvavitve v nosečnosti in kaj to pomeni za še nerojenega otroka.

Vgnezditvena krvavitev

Zakaj pride do nje: Je relativno pogosta. Do nje pride, ko se oplojeno jajčece vgnezdi v maternično sluznico. Takšno krvavitev opazite 10 do 14 dni po spočetju.

Kaj lahko storite: Ni vzroka za preplah.

Prezgodnji porod

Zakaj pride do njega: Do njega pride, ko se telo prezgodaj pripravlja na porod (po 20. tednu nosečnosti in več kot 3 tedne pred predvidenim datumom poroda). Vzrok je lahko okužba, anomalija maternice …

Kaj lahko storite: Zdravljenje s progesteronom pomaga sprostiti mišice maternice. Včasih pomaga tudi zdravljenje z magnezijem.

Okužba

Zakaj pride do nje: Do okužbe materničnega vratu ali nožnice lahko pride s spolno prenosljivimi boleznimi.

Kaj lahko storite: Na svojega otroka lahko med porodom prenesete gonorejo ali herpes. Z ustreznim zdravljenjem lahko preprečite prenos okužbe na otroka.

Polipi na materničnem vratu

Zakaj pride do njih: Njihovo rast običajno povzročijo povečane vrednosti estrogena, vnetje ali zamašene krvne žive v materničnem vratu.

Kaj lahko storite: Polipe se lahko enostavno odstrani. Sami po sebi niso nevarni za otroka. V zgodnji nosečnosti lahko povzročijo krvavitev, vendar zelo redko vodijo do splava.

Spontani splav

Zakaj pride do njega: Najpogostejši vzrok so kromosomske nepravilnosti. Poleg genetskih napak so med vzroki še okužbe, zdravila, hormonske motnje, anomalije maternice in motnje imunskega sistema.

Kaj lahko storite: Običajno se priporoča ležanje in vzdržnost od spolnih odnosov. Če so vzroki za splav v preslabi hormonski podpori, je indicirana hormonska podporna terapija.

Predležeča posteljica

Zakaj pride do nje: Je eden glavnih vzrokov za krvavitve v tretjem trimesečju. Do težav pride, ko posteljica raste na spodnjem delu maternice in prekrije kanal materničnega vratu.

Kaj lahko storite: Običajno se svetuje ležanje, vzdržnost od spolnih odnosov in izogibanje napornim aktivnostim. Če se posteljica do poroda ne dvigne, je indiciran carski rez. Pogosto pa se z rastjo maternice posteljica »dvigne«.

Odluščenje posteljice

Zakaj pride do nje: Pri približno 1 % nosečnosti se posteljica odlušči od maternične stene, med njo in maternico pa se začne nabirati kri.

Kaj lahko storite: Kritično je zgodnje prepoznavanje. Če se ne ugotovi pravočasno, lahko vodi do izgube otroka zaradi nenadnega primanjkljaja krvi in kisika. Prav tako obstaja povečano tveganje za notranje krvavitve mame.

Razpok maternice

Zakaj pride do nje: Če so mišice maternice šibke zaradi preteklih operacij (carski rez, odstranitev fibroidov), lahko ta del med nosečnostjo poči.

Kaj lahko storite: Stanje je življenjsko ogrožujoče, zato je nujen takojšnji carski rez.

Izvenmaternična nosečnost

Zakaj pride do nje: Zarodek se ugnezdi izven maternice, običajno v jajcevodu. Stanje je zelo nevarno za mamo, če zarodek še naprej raste in povzroči razpok jajcevoda.

Kaj lahko storite: Takšna nosečnost se ne more srečno končati, zato je potreben kirurški poseg.

Molarna nosečnost

Zakaj pride do nje: Je zelo zelo redka. Oplojeno jajčece se razvije v nenormalno tkivo namesto v plod.

Kaj lahko storite: Če ne pride do spontanega splava, tkivo odstranijo s kiretažo.

Predležeče žile

Zakaj pride do njih: Do tega redkega stanja pride, ko plodove krvne žile v popkovini ali posteljici prečkajo porodni kanal. Te žile se lahko pretrgajo in povzročijo, da plod krvavi in izgublja kisik.

Kaj lahko storite: Če se začne porod, lahko pride do razpoka žil, kar lahko vodi do krvavitve, ki ogroža tako mamo kot dojenčka. Priporočljiv način poroda je carski rez.

 Maja Vovk je svetovalka za FertilityCare pri iskreni.net.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja