Kontracepcijske tabletke vplivajo na izbiro in doživljanje partnerja

Thumbnail

Dve letošnji raziskavi kažeta, da jemanje kontracepcijskih tabletk vpliva na to, kako ženske vidijo in izbirajo svoje moške partnerje, na njihovo zadovoljstvo z odnosom in na njihovo spolno življenje.

V letošnjem letu sta bili predstavljeni dve raziskavi, ki kažeta, da ženske moške vidijo drugače, ko jemljejo hormonsko kontracepcijo.

Ženske, ki so svoje bodoče moče spoznale, ko so jemale tabletke, jih lahko začnejo ocenjevati kot manj privlačne, ko z jemanjem prenehajo, so ugotovili raziskovalci s floridske državne univerze, ki so preučili 118 novo poročenih parov. Razlika je sicer, ali gre za moške, ki so po splošnih merilih privlačnosti bolj ali manj privlačni. Ženske manj privlačnih moških so po prenehanju manj zadovoljne s svojimi možmi, ženske bolj privlačnih moških pa bolj.

V obeh primerih pa, kaže raziskava, hormonska kontracepcija vpliva na to, kako ženska ocenjuje privlačnost moškega, in na njeno zadovoljstvo z njim.

Dejstvo, da je ženino jemanje kontracepcijskih tabletk povezano z zadovoljstvom v zakonu, nakazuje, da ima hormonska kontracepcija lahko daljnosežne posledice.Raziskovalci opozarjajo, da ima lahko hormonska kontracepcija nepričakovan učinek na to, kaj ženske iščejo pri svojih potencialnih partnerjih. Vodja omenjene raziskave, Michelle Russell, pravi: »Dejstvo, da je ženino jemanje kontracepcijskih tabletk povezano z zadovoljstvom v zakonu, nakazuje, da ima hormonska kontracepcija lahko daljnosežne posledice, tako pozitivne kot negativne.«

Tako ženske, ki so z jemanjem tabletk po poroki prenehale, kot tiste, ki so z jemanjem začele, pa so poročale o zmanjšanem zadovoljstvo na področju spolnosti.

Vpliv spremembe jemanja v času zveze

Druga pa je raziskava z univerze v Stirlingu, v kateri so preučevali zadovoljstvo (na področju spolnosti in na splošno) 365 parov v dlje časa trajajočih zvezah in to, kako je nanj vplivalo morebitno jemanje kontracepcijskih tabletk.

Izbira partnerja pod vplivom hormonske kontracepcije bi lahko nazadnje pripeljala do propada zveze, ko ženska preneha jemati tabletke, saj zaznavanje vonjav igra pomembno vlogo pri vzdrževanju privlačnosti med partnerjema.»Naša odkritja kažejo, da so ženske, ki so svoje partnerje spoznale, ko so že jemale tabletke in jih jemljejo še danes, ter ženske, ki nikoli niso jemale tabletk, bolj zadovoljne s spolnostjo od žensk, ki so v času trajanja zveze bodisi začele bodisi prenehale jemati tabletke,« pravi vodilni raziskovalec Craig Roberts z oddelka za psihologijo univerze v Stirlingu.

»Pretekle študije so pokazale, da hormonska kontracepcija nekoliko spremeni podobo idealnega partnerja pri ženski in da pogosto ženske, ki v času jemanja tabletk spoznajo moškega, tega vidijo kot manj privlačnega, ko prenehajo jemati tabletke. Naši izsledki podpirajo predhodne izsledke, ključno pa je, da kažejo na vpliv, ki ga ima predvsem sprememba v jemanju hormonske kontracepcije v času zveze,« še pojasnjuje Craig.

Že britanska študija iz leta 2008 je pokazala, da hormonska kontracepcija zmanjša žensko sposobnost zaznavanja vonjav pri moških (feromonov) , kar lahko vodi v izbiro genetsko manj primernih partnerjev in posledične težave z zanositvijo, spontanimi splavi in oslabljenim imunskim sistemom otrok.

Eden od raziskovalcev, Craig Roberts, je že takrat opozoril, da bi izbira partnerja pod vplivom hormonske kontracepcija »lahko nazadnje pripeljala do propada zveze, ko ženska preneha jemati tabletke, saj zaznavanje vonjav igra pomembno vlogo pri vzdrževanju privlačnosti med partnerjema.«

Viri: Science daily, the Guardian

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja