Ko vam odteče voda

Thumbnail

Prizor v filmu: porodnici nepričakovano odteče voda, sledi takojšnja akcija in divjanje v porodnišnico. V resničnem življenju se to zgodi le malokrat. Le 10-15% porodnic voda odteče še preden se porod zares začne. Večina porodnic pa že prej čuti popadke in ve, da se nekaj dogaja.

Kaj se dogaja, ko odteče voda?

Amnijska ovojnica, ki varuje dojenčka, se lahko razpoči pred ali med porodom. Največkrat poči med samim porodom, zelo redko pa se zgodi, da se dojenček rodi z nepoškodovano ovojnico.

Sluzni čep zapira maternični vrat tekom nosečnosti. Pred porod se odlušči (prozorna sluz, ki je lahko obarvana rdeče zaradi prisotnosti krvi) in izloči, kar se lahko zgodi že celo teden dni prej preden odteče voda, lahko pa se zgodi istočasno.

Ko se ovojnica predre, običajno odteče majhna količina vode. Porodnica ima tako lahko občutek, da ji je »ušlo« v hlačke (inkontinenca proti koncu nosečnosti je običajna, saj dojenčkova glava dobesedno počiva na maminem mehurju). Po začetnem odtekanju plodovnice se dojenčkova glava spustni na maternični vrat in ga »blokira«. Plodovnica tako preneha odtekati razen če mama spremeni položaj.

Kaj storiti, če vam odteče voda:

Če odteče voda v curku, svetujejo da pokličete rešilca in počakate, da vas prepelje v porodnišnico. V tem primeru je dojenček lahko še tako visoko v maternici, da lahko pride do izstopa popkovine v nožnico.

V kolikor pa voda le po malem curlja, lahko še mirno počakate doma na popadke. Do izstopa popkovine v tem primeru ne more priti, saj dojenčkova glavica blokira maternični vrat.

• Ko je amnijska membrana pretrgana, je večja nevarnost za okužbe. Zato ničesar ne vstavljajte v nožnico. Večinoma se popadki začnejo v roku 12-24 ur od takrat, ko je odtekla voda. Če v tem času ne dobite lastnih popadkov, odidite v porodnišnico, kjer vam bodo sprožili porod in s tem preprečili tveganje za okužbo. Mnenja, koliko časa je potrebno čakati, se zelo razlikujejo, vendar pa se pri 85% žensk v 24-ih urah po pretrganju membrane porod samodejno prične.

Včasih je plodovnica obarvana zeleno ali zelenkasto-rjavo. To pomeni, da je otrok že izločil prvo blato –mekonij. Do tega večinoma pride pri prenošenih otrocih, lahko pa tudi nakazuje na to, da je dojenček v stiski.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja