Ko se je z odraščajočim sinom potrebno pogovoriti o spolnosti

pogovor_oce_sin

Pogovor z najstnikom zna biti obupno težak. Ko so bili še otroci, so nam povedali vse. Zdaj pa je njihov dialog usmerjen predvsem na enozložnice in kratke stavke. In če je težko pristopiti pri vsakdanjih rečeh, kako začeti pogovor o spolnosti?

»Gledal sem porno film«

Zaključevali smo orientacijski pohod, ko je štirinajstletni vodnik pristopil k meni in mi, tako čisto mimogrede, navrgel: »Včeraj sem gledal pornič.« V glavi sem v hipu zaznala alarme in pospešeno premišljevala, kaj naj rečem, a sem izustila le: »Aja, kako pa to?« »Mami sem vprašal malo več o seksu, pa mi je na nočni omarici pustila video. In potem sem se malo izobraževal.«

Pogovor o spolnosti ni preprost. Sploh če dovolj zgodaj ne pripravimo temeljev zanj in če odnos med otrokom in staršem ni zaupen.

Ob tem me je prevzela jeza. Kako ponosna bi morala biti mama, da jo otrok vpraša o tako pomembnem vprašanju. Ona pa zamudi priložnosti in celo močno pokvari fantov pogled na spolnost!

Pogovor je nujen

Pogovor o spolnosti ni preprost. Sploh če dovolj zgodaj ne pripravimo temeljev zanj in če odnos med otrokom in staršem ni zaupen. V današnjem svetu informacij in vrstniške kulture se otroci hitro srečajo s podobami in pogledi na spolnost, kakršnih si starši ne želimo.

Zato pa je vloga starša ob tem ključnega pomena. Predstavljamo odločilen dejavnik, kakšen pogled bo otrok imel na spolnost. Bodimo čuječi in sploh v času zgodnjega otroštva izrabimo trenutke, ko otrok spregovori o tem in postavlja vprašanja.

Kako in kdaj začeti pogovor o spolnosti

Pogovor o spolnosti seveda ni samo pogovor s spolnem odnosu, ampak tudi o moškosti in ženskosti, spolni različnosti, rojevanju otrok, odnosu do lastnega telesa in skrbi zanj, čustvih, ki jih čutimo v prijateljstvu in zaljubljenosti, in pa seveda o poročni ljubezni in pomenu zakonske zveze.

Starši predstavljamo odločilen dejavnik, kakšen pogled bo otrok imel na spolnost.

Pomembno je, da s pogovori o spolnosti v tem najširšem smislu začnemo dovolj zgodaj. Pri tem moramo paziti, da otroku spregovorimo na primeren način: triletniku ni potrebno natančno razlagati poteka spolnega odnosa. Ne samo da tega ne bo dojel, to bi bil tudi vdor v njegov intimni, varni prostor.

V zgodnjem obdobju velja predvsem izrabiti priložnosti, ko se mu, medtem ko odrašča, pojavi nešteto vprašanj. Izrabimo trenutek, ko je noseča družinska prijateljica, in otroku razložimo kaj malega o tem, kako pride na svet otrok.

Če še ni primerno, da razlagamo podrobnosti, je dovolj sporočilo, da otrok nastane, ko se imata ati in mami rada in se odločita, da bosta življenje podarila še enemu otroku – konec koncev je to najpomembnejše sporočilo.

Na naslednji stopnji je morda primerno, da pojasnimo, da se to zgodi na lep, skrivnosten način, ko ati mamico tesno objame in ji podari posebno telesno celico, da v njenem trebuhu lahko začne rasti dojenček. Morda bo otroku v tem trenutku to dovolj in bo predvsem očaran nad »skrivnostjo« dogodka.

Kasneje bo prišel čas, ko mu bomo odkrili, kakšen je ta »skrivnostni objem«. Pri tem si lahko pomagamo tudi s knjigami, ki na otroku primeren način predstavijo ljubečo spolno združitev.

Pomembno je, da s pogovori o spolnosti v tem najširšem smislu začnemo dovolj zgodaj. Pri tem moramo paziti, da otroku spregovorimo na primeren način.

Pred puberteto otrok bolje spozna svoje telo, ki se bo začelo preobražati. To je čas, ko se moramo veliko pogovarjati o odnosu do nasprotnega spola, o naklonjenostih in simpatijah, ki jih morda čuti do nekaterih prijateljev ali prijateljic.

Nujno je v tem času spoznati tudi več o plodnosti, predvsem pri deklicah, katerih telo se pripravlja na prvo menstruacijo. A daleč od tega, da to ni pomembno za fante. Ob srečanju ne samo z lastno plodnostjo, ampak tudi plodnostjo deklet, bo zdravo oblikovan fant začutil, kako pomembna in sveta stvar je spolnost, in obenem zorel za pravo darovanjsko ljubezen.

Morda v tem času otrok ne postavlja več tako iskrenih otroških vprašanj, zato moramo biti starši še posebej pozorni in iniciativni. Zelo dobro je, če lahko v okolju izrabimo ponudbo, recimo delavnice na to temo, ki jih izvaja nekdo, ki mu zaupamo.

Ključno je, da mladostnik začuti, da o tem lahko spregovori z nami in da mu bomo odgovorili odprto in iskreno. Morda bomo ob tem morali razkriti delček sebe, zato pri sebi razčistimo, kakšen je naš odnos do spolnosti.

Moj sin je že najstnik, kaj pa zdaj?

Kako pa pristopimo k najstniku? Priložnosti, ko bo sam načel to temo, bodo zdaj najbrž preštete na prste. Mi pa bi želeli o tem spregovoriti večkrat, saj spolnost med nami ne sme biti tabu, obenem pa želimo, da mu res lahko podamo pravo podobo. Če smo prej delali dobro, so postavljeni temelji. Ključno je, da mladostnik začuti, da o tem lahko spregovori z nami in da mu bomo odgovorili odprto in iskreno.

Dobro je, da se s svojim najstnikom čim večkrat neprisiljeno pogovarjamo. Izkoristimo priložnost, ko je sproščen in sam z nami. Vožnja iz šole ali na trening je lahko odlična priložnost za globok pogovor.

Svojega najstnika poslušajmo in ga ne prekinjajmo. Mladostniku je pomembno, da je slišan in upoštevan. Skrbno prisluhnimo in skušajmo razumeti širino njegovih vprašanj. Izognimo se skušnjavi, da bi slišali le tisto, kar želimo, in se zagrizimo tudi v področja, ki so nam neprijetna. Morda bomo ob tem morali razkriti delček sebe, zato pri sebi razčistimo, kakšen je naš odnos do spolnosti.

Moški svet je drugačen od ženskega tudi pri doživljanju spolnosti

Bodimo pozorni na moško naravo. Posebnost pri pogovoru z najstnikom o spolnosti je, da je učinkovitejši pogovor, ki je kratek, a natančen. Fantje so bolj sproščeni in ohranjajo več pozornosti, ko starši govorijo preprosto in neposredno. Ko vprašajo, je najbolje takoj preiti k bistvu. Na vprašanje želijo neposreden odgovor, zato mu ga ponudimo. Kasneje bo še priložnost, da z njim spregovorimo širše, na primer o čustvih in vrednotah.

Najstniku poskušajmo predstaviti, kaj pomeni biti moški, mu povedati, da je njegovo telo lepo in dragoceno ter pripravljeno za nekaj izrednega.

Za fante je potrebno, da slišijo tudi o ostalih vidikih spolnosti. Po naravi so namreč lovci in velikokrat osredotočeni zgolj na cilj. Zato morajo imeti meje jasneje določene. Slišati morajo, kaj si njihovi starši mislijo o ljubezni in intimnosti, starši pa jim moramo dati priložnost, da sami spregovorijo o pogledih na to.

Uvajajmo ga v osrečujočo in lepo spolnost

Glede na to, da so fantje pogosteje izpostavljeni spolnim prizorom, jim je potrebno predstaviti realno sliko in jih opozoriti na razlike med tistim, kar vidijo v filmih, reklamah in revijah, in tistim, kar je resnično.

Poskušajmo mu predstaviti, kaj pomeni biti moški, mu povedati, da je njegovo telo lepo in dragoceno ter pripravljeno za nekaj izrednega. Da je Bog zanj pripravil čudoviti načrt, gostijo in noče, da bi se zadovoljil s »hitro hrano«. Vse, kar mu bomo položili na srce, bo vplivalo na njegovo dojemanje spolnosti. Naj nas ne preseneti z vprašanji.

Potrudimo se, da bodo naši fantje imeli osrečujočo spolnost, brez strahov in popačenih slik. In kako bomo to zmogli? Morda je čas, da v roke vzamemo knjigo Teologija telesa ali pa odidemo na tečaj tudi mi sami. Nikoli ni prepozno, da se naučimo kaj lepega in uporabnega.

Preberite več:

Foto: bbc.co.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja