Ko odpove družina, uvedemo horo legalis?

Thumbnail

Komandir policijske postaje Kočevje Matjaž Koprivšek pravi, da je v kočevskem primeru nasilja odpovedala družina, za njo pa tudi ostale ustanove, vključno s policijo. Obljublja, da se bodo trudili zadevi priti do dna.

Zaradi naraščajočega vandalizma so se na kočevski občini odločili za vzpostavitev ‘hore legalis’, ki bo mlajšim od 16 let omejila gibanje po 22. uri. Povod za ukrepanje občine naj bi bil požig razstave o gasilstvu.

Župan Vladimir Prebilič, ki se je sestal s predstavniki policije, šolstva, zdravstva, sociale in gasilcev, razmišlja še o nakupu sistema za videonadzor in najemu zasebne varnostne službe. Ta bo ob pomoči policije nadzorovala najbolj problematične točke.

Prvi kočevski policaj meni, da je odpovedala družina

“Tu ne gre le za objestnost in enkraten dogodek, temveč za iste skupine, ki na istih točkah počnejo enake prekrške. Ne gre niti samo za Rome, temveč so to združbe različnih posameznikov, ki se v lumparijah zelo dobro prepoznavajo,” pravi Prebilič in dodaja, da sedanje združbe pomenijo zametke band po zahodnem vzorcu.

Komandir policijske postaje Kočevje Matjaž Koprivšek pa je priznal, da je v kočevskem primeru odpovedala družina, za njo pa tudi ostale ustanove, vključno s policijo. Obljublja, da se bodo trudili zadevi priti do dna.
Trenutno veljavna različica zakona o javnem redu in miru že vsebuje policijsko uro za mladoletnike, a le za vstop v gostinske obrate in na prireditve, kjer se toči alkoholne pijače. Veljda med polnočjo in peto uro zjutraj.

Vzhodna družina že dlje v krizi

Še predno so izbruhnili letošnji odmevni izgredi v Londonu, smo lahko spremljali opozarjanja različnih strokovnjakov, da je naraščajoče nasilje v Angliji žal posledica tega, da družine vse bolj odpovedujejo. Le redki so se zavedali, kaj pomeni postopna degradacija družine. Celotna družba je to spoznanje potrdila šele letos, ko so izgredi ušli iz skritih kotičkov na številne ulice in kamere. Splošno mnenje je bilo (in na žalost je ponekdo še vedno), da bodo ustanove kot so šola in Cerkev nadomestile vlogo družine.

Večja blaginja prinaša manjšo rodnost

Splošno mnenje je, da bo večja blaginja prinesla trdnejše družine in veliko bolj “kvalitetno posvečanje” otrokom. Žal so dejstva obratna. Statistika kaže, da so s povečanjem blaginje zakonci vse bolj zaprti za življenje in imajo vse manj otrok – hkrati pa se mnogi začnejo vse bolj posvečati karieri. Posledično številne družine vse bolj zgodaj pošiljajo otroke v vrtce in kasneje v (pre)številne obšolske aktivnosti. Tako so otroci vedo več časa prepuščeni samim sebi. Na drugi strani pa družba obsoja in prezira mamice, ki se odločijo, da si bodo materinstvo vzele kot kariero.

Prišli smo že do dna

Prvi kočevski policaj Matjaž Koprivšek pravi, da smo že prišli do dna: odpovedale so družine. Kočevski primer, še prej pa angleški, sta nam staršem lahko v svarilo, v kaj lahko pripelje odtujevanje od naših otrok in seveda tudi odtujevanje med zakoncema. Žal so mnogi “vandali” le posledica številnih ločitev in tega, da se zakonca nista zmogla drug drugemu podarjati, se poslušati in si stati ob strani – kaj šele vztrajati v zvestobi. Poskušajmo se učiti od drugih primerov in poskrbeti, da bomo pri sebi postavljali prave prioritete.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja