Ko imate pet minut časa, jih nikar ne zapravite za brskanje po telefonu!

Vir: Shutterstock

»Nimam časa.« Zdi se, da postaja ta fraza eden najpogosteje uporabljenih stavkov. Ki na žalost za marsikoga v marsikaterem dnevu drži, pa vendar …

Pa vendar, koliko »tistih pet minut« nam je danih skozi dan? Ko čakamo na avtobus, na zeleno luč, pri zobozdravniku? Ko čakamo, da zavre voda za kosilo? Ko čakamo, da otrok dokonča popoldansko malico, preden pride iz igralnice? Ko čakamo prijatelja v kavarni?

In kaj takrat počnemo, mi vsi, ki nikoli nimamo časa? Izvlečemo svoj mobilni telefon in brskamo po socialnih omrežjih, ki so naravnost kradljivci časa. Kradljivci dragocenih petih minut, ki jih, menda, nikoli nimamo.

Lahko pa vzamemo teh pet minut (ki se jih tekom dneva nabere kar nekaj!) kot dragoceno dolžino časa in jih izkoristimo našemu telesu, umu in duši v prid. Kako?

1. Ne počnimo nič.

Kako nesmiselno, kajne? Ampak če bi vsakih pet minut, ko na nekaj čakamo, zaprli oči, nekajkrat globoko vdihnili in razgibali vratne mišice, namesto tega da se s kazalcem sprehajamo po ekrančku, bi bil naš delovnik bistveno manj stresen.

2. Molimo.

Zahvaljujmo se za vse, kar se nam dobrega godi v življenju. Prosimo za moč, za potrpežljivost, za zakonca, za otroke, za … Saj vsi vemo, da je ta seznam neskončno dolg. Zapojmo slavilno pesem, morda kakšen Taizejski spev, ki nas umiri in poveže z Bogom.

3. Berimo.

Za pet minut morda res ni smiselno izvleči knjige, če pa se obeta daljše čakanje, je to odlična alternativa preletavanju socialnih omrežij. Z branjem nahranimo um in duha, česar za puhlice in negativne (lažnive) novice ne moremo ravno trditi.

4. Načrtujmo.

Zapišimo si stvari, ki jih je še potrebno postoriti ali ki jih še želimo postoriti. Zapisane stvari razbremenijo um, hkrati pa črno na belem izgleda veliko bolj organizirano, pregledno in izpeljivo kot v naših glavah.

5. Telovadimo.

Telovadba je še ena od stvari, za katero nikoli nimamo časa. Pa vendar – med čakanjem se lahko sprehajamo, ženske lahko delamo nadvse koristne Keglove vaje, lahko pretegnemo vrat, hrbtenico, stiskamo trebušne mišice. Potrebno je le malo iznajdljivosti in volje, da razgibamo še kaj več od kazalca po ekranu.

6. Popijmo malo vode.

Zadostna količina vode v telesu odpravlja marsikatero težavo. V tempu vsakdana prevečkrat pozabimo na pitje vode – nadoknadimo to v trenutkih, ko nam čas »ostaja«. Telo nam bo veliko bolj hvaležno za požirek vode kot za sevajoč ekran.

In če brez telefona prav zares ne gre …

… vsaj koristno porabimo čas na njem. Odpišimo prijatelju, ki je že pred dnevi poslal SMS, pa za odgovor »ni bilo časa«. Pošljimo SMS nekomu, na katerega pogosto mislimo, pa »ni časa«, da bi ga poklicali ali se z njim dobili. Povejmo komu, da mislimo nanj, da mu želimo lep dan, da je dragocen, da bo vse v redu. Tako porabljenih pet minut bo veliko bolj obogatilo odnos kot morda stisnjen všeček nekje na poti skozi pregled »novic«.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja