Katere ženske najbolj uživajo v seksu?

Vir: Shutterstock

Statistično gledano ženske doživljajo manj orgazmov od moških. A kljub številnim neznankam je raziskovalcem uspelo določiti nekaj faktorjev, zaradi katerih določene ženske v spolnosti uživajo bolj od drugih.

Tokrat ne bomo govorili o fizioloških in kemičnih vzrokih, ki jim znanost kljub številnim raziskavam še ni prišla do dna. Osredotočili se bomo na dejavnike, ki jih ne glede na tip raziskave priznavajo vsi znanstveniki.

Samozadovoljevanje in številni spolni partnerji ne vplivajo na zadovoljujočo spolnost

Za zadovoljujočo spolnost vam ni treba »vaditi« samozadovoljevanja ali menjavati partnerjev. To je med drugim dokazala tudi leta 2016 na Finskem objavljena študija z naslovom Determinants of female sexual orgasm*, katere cilj je bil ugotoviti, kateri so ključni faktorji pri ženskem doživljanju orgazma. Izsledki?

V povzetku avtorji zapišejo: »V nasprotju s pričakovanji se ženska zmožnost doživljanja orgazma ni povečala zaradi pogostejšega prakticiranja samozadovoljevanja ali eksperimentiranja z različnimi spolnimi partnerji tekom življenja. Ključ do pogostejših orgazmov je povezan z mentalnimi in partnerskimi faktorji. Napredek v enakosti med spoloma, spolni vzgoji in porastu samozadovoljevanja od leta 1970 ženskam ni pomagal, da bi pogosteje doživljale orgazem

Ženske, ki se počutijo varne

Ženske, ki jih je strah zapustitve, partnerjeve reakcije, zavrnitve ali nenačrtovane nosečnosti se težko sprostijo in težje uživajo v spolnosti.

Izpolnjujoča spolnost ima mesto v odnosu, kjer sta si moški in ženska zavezana, se ljubita in se počutita varna. Privilegirano mesto za to je zdrav, odgovoren in ljubeč zakon.

Ženske, ki niso prezgodaj začele s spolnostjo

Težave v spolnosti so pogosto povezane s prezgodnjim vstopanjem deklet (in fantov) v spolne odnose. Neprijetne izkušnje, občutek pritiska in nesvobode lahko vse življenje vplivajo na doživljanje spolnosti.

Brez občutka, da smo ljubljene, zaželene, lepe in vredne, spolni odnos izgubi svoj namen.

Ravno tako se več težav pojavlja pri parih, ki s spolnostjo začnejo zgodaj, torej v obdobju spoznavanja. Odnosi parov, ki s spolnostjo počakajo, so običajno trdnejši in trajajo dalj časa, saj partnerja obdobje spoznavanja namenita rasti odnosa, usklajevanju in razločevanju, ali sta resnično namenjena drug drugemu.

Ženske, ki iskreno komunicirajo

Odprta in iskrena komunikacija med možem in ženo je eden ključnih dejavnikov za dobro spolnost. Pomembna je v postelji – kako se počutiš, kaj pričakuješ, kaj ti je všeč in kaj ne – začne pa se že mnogo prej, preden par sploh začne s spolnimi odnosi, in se nadaljuje prav vsak dan.

Ženske, ki se zavedajo, da jih mož ceni, in ki cenijo same sebe

Brez občutka, da smo ljubljene, zaželene, lepe in vredne, spolni odnos izgubi svoj namen.

Ženske, ki se znajo sprostiti in osredotočiti

Manj filozofsko in bolj praktično, a zato nič manj pomembno. S polno glavo skrbi in misli, ki begajo na vse strani, se je težko prepustiti ljubljenju.

Ženske z domišljijo

Znanstveniki ugotavljajo, da zadovoljujoča spolnost ni povezana s tem, koliko časa smo v zvezi. To pomeni, da lahko par tudi po tridesetih letih zakona še vedno živi osrečujočo spolnost.

Da ne zapade v rutino, je ključna domišljija (pri čemer se ni treba zatekati k »inovativnim« idejam ženskih revij). Že čas za zmenek, ustvarjanje vzdušja, prava glasba, drobne pozornosti, masaža, lepo spodnje perilo ali vikend v dvoje delajo čudeže.

Ženske, ki se podarjajo

Spolni odnos ni rekreacija, sredstvo spoznavanja ali prijetna sprostitev. Spolni odnos je v temelju podaritev drugi osebi z dušo in telesom.

Kaj je pri tem zanimivo? Omenjena finska raziskava ugotavlja, da je številnim ženskam partnerjev orgazem pomembnejši od lastnega. Prav tako je število orgazmov višje pri ženskah, ki imajo partnerja, ki ne misli le na lastni užitek, ampak na prvo mesto postavlja njo.

Podarjanje v ljubezni … Saj za to vendar gre, ali ne?

* Študija temelji na petih raziskavah na nacionalni ravni v daljšem obdobju (1971, 1992, 1999, 2007, 2015), ki skupaj zajemajo vzorec več tisoč žensk.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja