Kako za božič in novo leto okrasiti krščanski dom?

naslovna

Boste za Božič in novo leto okrasili dom? Želite, da vaš dom izžareva veselje ob Jezusovem rojstvu in ne božičkasto rdečega kiča? Ste ugotovili, da je ideje za tovrstno dekoracijo težko najti?

Ali pa se sprašujete, kakšna bi sploh lahko bila božična dekoracija, ki bi izžarevala družinsko duhovnost ob dejstvu, da se je Jezus rodil v štali in ne v Hilton hotelu?

Tudi meni so se pojavljala vsa ta vprašanja. Pa sem se lotila iskanja.

Najprej sem razločevala, kaj so pravzaprav stvari, ki bi lahko krasile naš dom in so hkrati povezane z velikim dogodkom rojstva Jezusa Kristusa. To me vznemirja že pri izdelovanju voščilnic. Toliko idej za neke snežinke, jelenčke, božičke … Jaslice pa zahtevajo toliko truda. 🙂

In sem našla: angeli, zvezdice, božična zgodba, svečke … Kaj pa bleščice in sneg? Po mojem mnenju je oboje dobrodošlo: bleščice kot tudi zvezdice kažejo na svetlost luči, ki jo Jezus prinaša med nas, sneg in snežinke pa v nas vzbudijo občutek miru in tišine. In slednje je še kako pomembno za novorojenčka v naši hiši!

Dekoracija s simboliko:

Angeli

In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu:… (Lk 12.-15)

Izdelamo lahko celo “vojsko” angelov. V nadaljevanju z vami delim nekaj idej, vabim pa vas, da otrokom razložite, zakaj ustvarjate angele. 

… iz makaronov …

… pobarvani z bleščicami … (vir

… pobarvani z barvo (vir) … Za cel zbor jih je! Glavice lahko kupite (večje kroglice za koralde), jih izdelate iz gline, mase za oblikovanje ali pa uporabite lešnike. 🙂

… iz papirnatega krožnika (vir) …

 … iz kosmate žičke (vir… Glavica je iz perlice in gumba.

… iz lesenih palčk (za sladoled, za pregled grla 🙂 ) …

Niso čudoviti? Samo še note jim manjkajo 🙂 (vir).

 … preprosto iz papirja (vir) …

 … iz modelirne mase (vir) …

Zvezde

»Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« Mt 2,2

 Origami (navodila):

Zvezde debelinke (navodila):

Vrteče zvezdice (navodila):

Če tako spiralo izobesite nad vir toplote (raidator), se bo vrtela!

 Številne ideje za zvezdice vseh sort, vrst in obl … Ne, vse imajo zvezdasto obliko 🙂

 

 

 

Še dodatne ideje in navodila najdete tukaj.

Pa iz slanega testa, kombinirane s štampiljko (za katero lahko uporabite tudi stare čipke) (vir):

In še čisto preproste (vir):

Pa še ene s sladolednimi palčkami: zlepiti pomaga mamica, volno pa lahko ovijajo že zelo mali otročiči (navodila in vir):

Slama

To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.« Lk 2,12

V jaslih je slama in zato nas okraski iz slame lahko spominjajo na Jezusovo prvo zibelko. Okraski iz slame so še posebej znani v Pomurju, kjer so pravi umetniki! Mi pa se lahko lotimo zelo preprostih stvaritev, ki bi jih lahko uvrstila že v zgornji “kategoriji”, a se mi je zdelo prav, da slama dobi svoje posebno mesto.

 

Ideja!

In za konec še zanimiva ideja, ki očitno v ZDA že postaja trend. Družine iz vhodnih vrat izdelajo čudovite sporočilne plakate / dekoracije.

Leva slika: “Jezus je najboljše darilo od vseh!” Srednja slika: “Vse najboljše Jezus!” Desna slika: “Ta mali dojenček tako sladek je, rodi se zato, da bi Kralj bil za vse!”

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja