Kolikokrat rečete NE svojim otrokom?

Foto: Shutterstock

Kolikokrat rečete NE svojim otrokom?

»Mama, lahko dobim bombon?« – »Ne, kmalu bo kosilo!«

»Lahko gledam televizijo?« – »Ne, nisi še naredil naloge!«

»Lahko grem v kino s prijateljico?« – »Ne!«

»Lahko vzamem avto?« – »Ne!«

»Lahko prespim pri fantu?« –  »Ne!«

NE nam gre zelo zlahka z jezika in otrok ga v obdobju svojega življenja, ki ga preživi z nami, sliši velikokrat. Celo tako velikokrat, da mu več nič ne pomeni.

Otroci se naučijo, da jim našega NE pri pomembnih stvareh ni treba upoštevati, ker so ga že tolikokrat slišali pri nepomembnih stvareh, da se jim ne zdi več merodajen. Tolikokrat so doživeli, da prekršiti naš mali ne nima nobenih posledic. Tudi mi sami smo čez nekaj minut naš NE, brez pomisleka, tisočkrat spremenili v NAJ TI BO.

Poizkusimo malo drugače?

Otroci se naučijo, da jim našega NE pri pomembnih stvareh ni treba upoštevati, ker so ga že tolikokrat slišali pri nepomembnih stvareh, da se jim ne zdi več merodajen.

Prva različica NE: »Da, kasneje!«

»Mama, lahko dobim bombon?« – »Da, kasneje.«

Tudi, če čez dve minuti popustite, ker je otrok res obupno lačen in vas je prepričal, da je ta piškot najgloblje hrepenenje njegove male duše, ne delate proti svojim besedam, saj ga je res dobil kasneje in NE-ja niste spremenili v DA. Tudi vaš odgovor je bil ves čas pozitiven in odnos z otrokom se ni poslabšal zaradi enega piškota ali še huje, principa.

Druga različica NE: »Minuto počakaj!«

»Ati, lahko grem nocoj v kino s prijateljico?« – »Minuto počakaj!«

Ni treba, da otrok odgovor dobi takoj. Prav je, da premislite, preden se odločite. Še posebno, če gre za stvar, v katero niste popolnoma prepričani. V tej minuti (ali dveh) boste premislili, kaj vse še vas danes čaka, da bi bilo morda prijetno imeti dve uri miru v hiši ali pa se boste spomnili, da punca jutri piše nalogo in da je soba v razsulu. Vedeli boste zakaj boste rekli DA in vedeli boste zakaj boste rekli NE. In to otroku po potrebi tudi pojasnili.

Ta različica ima še eno obliko, ki jo uporabite, ko otrok misli, da nikakor ne more počakati: »Če potrebuješ odgovor takoj, potem je odgovor NE, če pa lahko malo počakaš, pa MOGOČE.«

Zakaj bi vi, pri svojih letih porabljali svojo energijo, da boste najstnika prepričali, zakaj ne sme vzeti avta. Naj on porabi svojo mladostno energijo, da vas prepriča, da je to, da mu posodite avto, dobra ideja.

Tretja različica NE: »Prepričaj me!«

»Lahko vzamem tvoj avto?« – »Prepričaj me!«

Zakaj bi vi, pri svojih letih porabljali svojo energijo, da boste najstnika prepričali, zakaj ne sme vzeti avta. Naj on porabi svojo mladostno energijo in ustvarjalnost, da vas prepriča, da je to, da mu posodite avto, dobra ideja. Ta različica je še posebej priporočljiva pri najstnikih, čeprav je uporabna tudi pri vseh drugih otrocih, ki že tekoče govorijo.

Vsi moji prijatelji imajo avto… nisem prepričana. Ampak sestra pa ga vedno dobi… nisem prepričana. Če mi ne boš dala avta, me boš morala ti peljati na trening… ok, prepričal si me.

Čas za trden, odločen NE!

Če namesto neprestanih prepovedi uporabljate naštete alternative, bo imel vaš odločen NE v pomembnih situacijah popolnoma drug efekt. Ko bo otrok skušal udariti drugega, ga boste z NE-jem, ki ga ne sliši 100x na dan ustavili. Ko vas bo petnajstletnik vprašal ali lahko ostane vso noč na zabavi, bo vaš NE, tisto kar potrebuje in zelo verjetno nezavedno tudi želi. Kajti to bo močno sporočilo zanj, da vam ni vseeno, kje je in kaj se z njim dogaja.

Vaš ne bo takrat neprimerljivo bolj učinkovit, saj ga boste prihranili za pomembe stvari.

Razložen in utemeljen NE do otroka izraža spoštovanje, skrb in ljubezen, čeprav njemu še vedno ni všeč.

Je dovolj samo prepovedati?

Otrokov spontan odgovor na NE, je »Zakaj ne?«. Odgovor »Ker sem jaz tako rekel.« je neumen. Še posebej, ko gre za najstnika in velike stvari. Razložen in utemeljen NE do otroka izraža spoštovanje, skrb in ljubezen, čeprav njemu še vedno ni všeč. Po drugi strani pa tudi vam pomaga, da preverite svoja prepričanja, pričakovanja in ne opletate z NE-jem, ki je zgolj stvar principa in ega, ne služi pa niti vaši družini niti vašemu otroku.

Zato ni dovolj samo prepovedati, saj cilj vzgoje ni otrokova pohlevnost. Cilj je to, da bo otrok odrasel v samostojno osebo, ki bo v nekaj letih sama sprejemala svoje odločitve. Nenazadnje čez mnogo let morda tudi v zvezi z vami.

Povzeto po knjigi Barbare Coloroso, Otroci so tega vredni. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja