Kako sem ob svoji najstnici spoznala, da sem tudi sama najstnica v odnosu do Boga

Foto: Canva

Neka mama je ob svoji 15-letni hčerki ugotovila, da se sama do Boga vede, kot bi bila na duhovnem področju prava najstnica. V spodnjem zapisu opiše občutja, v katerih se gotovo občasno najde vsak izmed nas.

Pred meseci mi je umrl stric, kar je povzročilo veliko krizo vere v mojem življenju. Nisem povsem prepričana, da je »kriza« prava beseda, kajti ne gre za to, da bi dvomila v obstoj Boga, njegovo vsemogočnost ali njegov načrt za moje življenje. Vse to vem in verjamem. Nisem povsem prepričana, v čem je težava, toda danes sem doživela en droben »aha« trenutek glede tega, kako se mora Bog počutiti ob moji »krizi«.

Sedela sem v kavarni s svojo petnajstletno hčerko. Vedla se je nesramno, vzvišeno in z očmi je zavijala ob vsem, kar sem povedala. Na vsak moj predlog se je odzvala s filozofsko lekcijo o tem, kako je ona pametnejša od mene in kako sem jaz preprosto neumna, stara in da predvsem ničesar ne razumem. Nič od slednjega ni sicer povedala z besedami, toda njeno vedenje je to zelo očitno sporočalo. To vedenje dobro prepoznam, saj sem se pri petnajstih letih popolnoma enako vedla do svoje mame (in se, žal, občasno še vedno).

Sedela sem v kavarni s svojo petnajstletno hčerko. Vedla se je nesramno, vzvišeno in z očmi je zavijala ob vsem, kar sem povedala.

Tako sem tam sedela, jo gledala in se spraševala, kaj točno sem v njenih očeh naredila tako zelo narobe, da meni, da sem neumna. V trenutku sem pomislila, da je morda krivo to, da sem postala katoličanka.

Ko sem se spreobrnila, je bila še majhna deklica in povsem navdušena nad vero, ki sem jo spoznavala. Trenutno pa me obtožuje, da je postala katoličanka samo zato, ker sem jo v to prisilila (vsak, ki jo je takrat poznal, lahko potrdi, da to ne drži.). Pred časom je oboževala svetnike, poznala je Jezusa in bila je zelo prijateljsko navezana na sestre dominikanke iz bližine, katerim se je želela celo pridružiti.

Sedaj pa sva tukaj, v kavarni, ona je stara 15 let in odprto sovraži vse, kar je povezano s katoliško vero.

Pojma nimam, kako sva se lahko znašli na tej točki. V tem trenutku vem smo to, da je svet poln ljudi, ki menijo, da vedo vse in so tako zelo sposobni voditi najstnike …

Lahko bi naštevala in naštevala vse moje teorije in mnenja glede tega, zakaj sva tukaj, na tej točki. Toda bistvo tega zapisa je, da sem v kavarni, sedeča nasproti upornice, dobila vpogled v to, kako se sama vedem do Boga.

Vedem se tako, kot da vem vse. Pogosto zavijam z očmi, ne da bi Mu dovolila, da dokonča stavek. In bolj kot vse se borim za svojo lastno avtonomijo, medtem ko zavračam vse, kar prihaja z Njegove strani in kar mi On ponuja.

Duhovno sem najstnica. Bogu lomim srce ravno tako, kot ga v tem trenutku moja mala deklica lomi meni.

Duhovno sem torej najstnica. Bogu lomim srce ravno tako, kot ga v tem trenutku moja mala deklica lomi meni. Počutim se, kot bi nasproti Boga sedela tiho, mrko gledala predse in bila popolnoma prepričana, da me ne razume. Bog, tako kot jaz nasproti hčerke, pa hrepeni po tem, da bi dvignila pogled in videla Ljubezen, ki jo samo zame izžareva Njegov obraz. Hrepeni po tem, da bi Mu prisluhnila, ker me ljubi. Ker pozna pasti, ki so na moji poti.

V tem je torej moja kriza vere. Kako naj dvignem pogled? Kako naj svojo voljo izročim v Njegove roke? Kako naj mu dovolim, da mi pomaga? Mislil sem, da vem, toda pojma nimam.

Sedim torej tukaj, nasproti nje, v upanju, da me pogleda in ona sedi nasproti mene in hrepeni po tem, da bi jo razumela. In nobena od naju ne ve, kako naj se premakneva naprej.

In temu pravim zavračanje Boga. Ne gre za to, da ne slediš njegovim zapovedim. Gre za to, da misliš, da veš vse bolje kot On. Da nimaš od Njega nobene koristi in da od Njega ne potrebuješ nobenega nasveta. Da ne vidiš smisla v veri, zakramentih, slavljenju, svetnikih, angelih in, kar je najhuje, da ne vidiš smisla Njegove ljubezni.

Menim, da je prvi korak, ki ga je na tej točki potrebni narediti, le – spoved. 

Vir: patheos.com
Prevod: Mojca Koren Lapajne

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja